Šta se najčešće kupuje na kredit?

јун 6, 2022
krediti

Koliko puta ste se našli u situaciji da vam je potreban dodatni keš? Ili pak nemate rešenje i dovoljno finansijskih sredstava za novi auto, stan ili bilo koju drugu pokretnu ili nepokretnu imovinu. Neretko je jedan od najboljih načina da zatvorite planirane finansijske konstrukcije upravo kredit u banci. Odavno je prošlo vreme pozajmljivanja veće sume novca od poznanika, zato su tu banke da ponude svoje usluge i pomognu svojim klijentima da ostvare svoje želje.

Vrste kredita

Kada bismo želeli da pobrojimo sve vrste kredita koji postoje, ne bismo mogli to da uradimo bez određenih podela po kriterijumima. Svi termini su vrlo poznati, a pomenućemo neke od njih. U zavisnosti od ugovorenog vremena otplate, razlikuju se kratkoročni i dugoročni. Zatim, postoje krediti koji se odobravaju za posebne namene, tj. namenski krediti, kao i nasuprot njima nenamenski. Važno je  i u kojoj valuti birate da isplaćujete kredit, pa se prema tom kriterijumu kod nas razlikuju dinarski krediti i krediti u stranoj valuti.

Za koju vrstu kredita se odlučiti kada kupujete auto na kredit

Auto krediti najčešće podrazumevaju dugoročnu otplatu, a pošto u nazivu imamo i informaciju za koju namenu nam treba kredit, jasno se zaključuje da je u pitanju namenski kredit. Valuta u kojoj se uzimaju automobili, i to naročito oni skuplji, jeste evro. Dakle, kada bi trebalo svrstati auto kredite, oni bi bili dugoročni, namenski i evarski krediti. Postoji nekoliko načina da kupite auto na kredit, a to je da izaberete jednostavno keš kredit i iskoristite ga za kupovinu automobila. Takođe, nekome bi najlakše bilo da se upusti u proceduru dobijanja namenskog auto kredita. I kao treću opciju ostavljamo kupovinu auta na lizing. Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane, pa bi najbolje bilo izabrati samo prema ličnim potrebama i mogućnostima.

Stambeni krediti – najizazovniji i najveći namenski krediti

Čini se da su retki oni koji stan kupuju bez kredita. Danas se prilikom reklamiranja određenih stanova i stambenih kompleksa, pored cene kvadrata, reklamira i visina mesečne rate koju biste plaćali ako biste se odlučili za stambeni kredit. Dakle, popularnost stambenih kredita je nemerljiva. Oni su dugoročna vrsta kredita, koji se otplaćuju u proseku 20 – 30 godina. Svakako su namenski, osnosno niime možete kupiti stambeni objekat (stan ili, pak, kuću). Zbog svega toga, kod njih je i najkomplikovanija procedura odobravanja. Praksa je da se oni otplaćuju u evrima ili nekoj drugoj stranoj valuti, dok se u domaćoj valuti skraćuje rok otplate, a i kamate su više.

Keš krediti – da brzo rešite finansijska iznenađenja

Veoma popularna vrsta kredita jesu keš ili gotovinski krediti. Oni su nenamenski, najčešće kratkoročni i klijentima služe za različite namene. Uzimaju se u dinarskoj protivvrednosti, odnosno domaćoj valuti iz razloga što je kamata u stranoj i domaćoj valuti gotovo jednaka. Keš kredit se koristi za adaptaciju stana, školovanje, kupovinu određenih skupocenosti, odlaska na letovanje, kupovinu novih automobila. Banku ne interesuje kako ćete vi potrošiti novac, samo da klijent  redovno isplaćuje rate kredita.

 Za svaki od pomenutih kredita postoje uslovi koje klijent banke mora da ispuni, i to je ono što je zajedničko svima.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.