Šta posetiti u okolini Beograda? Top 9 predloga!

август 31, 2023
Koje su prednosti individualnih putovanja?

Danas ćemo govoriti o top destinacijama blizu Beograda – ukoliko se pitate a zašto blizu Beograda, zato što se to uzima kao polazna tačka za sva putovanja, zato što je Beograd prestonica, koja je najbolje saobraćajno povezana sa svim krajevima naše zemlje.
A i zato što u njegovoj okolini postoji veliko turističko blago koje vredi da bude na turističkoj mapi u svakom smislu te reči, makar odvojili jedan dan ili samo jedan vikend.
Sigurni smo da ćete u ovom tekstu pronaći i neke potpuno nove i zanimljive ideje a možda i za neka mesta za koje još niste čuli.
Nije na odmet i da se podsetite na neka mesta na kojima ste već bili, a koja svakako zaslužuju da ih posetite.
Ovo su naši predlozi za mesta nadomak Beograda koje vredi da obiđete.
Takođe akcenat smo stavili na temu izlet, dakle ono što podrazumeva jednodnevni boravak u nekom mestu nadomak Beograda. Ovo je jedno zaista široko polje gde zapravo i nema mnogo ograničenja – jednodnevni izlet može da podrazumeva i posetu nekom dobrom restoranu, a to može da bude i celodnevni obilazak nekog jezera ili planine, u kome ćete provesti čitav dan.

 1. Divčibare
  Ovde nećemo pomenuti a samo valjevski kraj koji je turistički veoma bogat, nego ćemo pomenuti konkretno planinu Maljen, odnosno epicentar te predivne planine – Divčibare. I Maljen, a i Divčibare su postali jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u našoj zemlji poslednjih ne samo godina, veći decenija. Jedan od razloga svakako je blizina Beogradu, pa se tako isplati doći ovde i na samo jedan ili maksimalno dva dana, a fantastično je to što su cene niže nego u drugim turističkim mestima u našoj zemlji.
  Divčibare su specifične po tome što turistička sezona traje tokom čitave godine i po tome što ovde možete da boravite i tokom zime, ali i leta. Apartmani na Divčibarama su sada moderni, ima ih sve više i sigurno svako može odabrati nešto za sebe.
  Ovde su moguće sve zimske aktivnosti i čarolije – sankanje, skijanje, snbowboarding. Divčibare su veoma posećene i zbog zdravog vazduha (one su i vazdušna banja, posebno dobra za decu školskog i vrtićkog uzrasta) i tokom letnje i prolećne sezone kada ne samo što možete da lečiti svoj organizam neće da uživati u šetnji fantastičnom prirodom.
 2. Deliblatska peščara
  Deliblatska peščara se nalazi u Panonskoj niziji, ona je najveća kontinentalna peščara u Evropi, ima 35.000 hektara i veoma je specifična zbog svoje strukture, a neki je nazivaju i evropska Sahara.
  Mnogi od nas su je obišli tokom školskih dana, ali svakako vredi da je obiđete, zbog svoje blizine od Beograda. Pored predivne prirode, ovde postoji i čardak, mnoštvo pešačkih staza. Ovde se nalazi i izletište Devojački bunar, a u blizini su i Belocrkvanska jezera, koje smo već pominjali.
 3. Ramska tvrđava
  I ova divna tvrđava iz 15. veka, je i iz istog perioda kao i tvrđava u Smederevu, koja takođe, kao što smo naveli potiče iz vremena Turaka tačnije iz 1483. godine. Inače, Turci su obnovili tvrđavu, a unutar Ramske tvrđave se nalaze ostavi stare Vizantijske građevinske strukture. Na Ramskoj tvrđavi možete da pronađete kule, vidikovce, a pogled sa tvrđave je fantastičan jer pravo možete da vidite čitav Dunav. Dakle, panorama je fantastična, postoji parking, ulaznice su simbolično par stotina dinara, a možete proći ovuda u ako ste sa bebom u kolicima. Sve je sređeno i obeleženo za lakše snalaženje postoje table, sve je prilagođeno i domaćim turistima ali i strancima. U okolini možete kupiti suvenire ili predahnuti uz neko piće ili hranu.
 4. Bojčinska šuma
  Ovo je savršena destinacija za one aktivne turiste koji žele da isprobaju nešto uzbudljivo i drugačije od svih drugih izleta koji su u igri. U pitanju je močvarna šuma koje se nalazi na samo nekih manje od 20 km od Beograda. Inače, ova šuma pripada Obedskoj bari – ovde možete da jašete postoje i instruktori koji su tu da vam pomognu oko konja, a takođe postoji i trim staza dugačka 2 km. Ovde možete da pravite roštilj ili piknik, čak postoji nekoliko mesta koja nude domaću hranu. Ne smemo da zaboravimo i manifestaciju koja je postala nadaleko čuvena, u pitanju je poznata manifestacija koja se zove Bojčinsko leto, koje je potpuno besplatno. A manifestacija je tako koncipirana da ima razne vrste muzike i ima mesta za sve postoji nešto za svačiji ukus. Takođe, a ovo je još jedan od benefita da postoji i javni prevoz kojim možete doći a ne samo sopstvenim kolima.
 5. Zabran
  Evo jedne ideje za izlet blizu Beograda, tačnije u Obrenovcu nalazi se jedno divno izletište. U pitanju je izletište Zabran, u koje je najbolje otići tokom sunčanih dana a često ljudi odlaze i tokom proleća jer je mnogo lepo za šetnju. Ovde postoji i obeležena staza, a takođe postoji staza za bicikliste. Za one koji to vole, mogu da uživaju na pikniku ili roštilju, postoje izletničke klupe za odmor a takođe postoji i popriličan broj kvalitetnih restorana gde možete provesti svoje vreme.
  Šetnja kroz listopadnu šumu pored obale reke Save idealno je za sportiste i za one koji samo žele da odmaraju i gledaju predivnu prirodu.
 6. Vodopad Lisine
  Kod Despotovca, a veoma blizu Beograda na samo sat vremena nalazi se prava prirodna turistička atrakcija. U pitanju su vodopadi koji je visok preko 20 metara i zaista je je topla preporuka da ga obićete. Uz sve to šetnju u divnoj prirodi, ovde možete pronaći i smeštaj tokom leta; uživati i obići i Resavsku pećinu koja je nedaleko od ovog vodopada. A takođe postoje mnogobrojne atrakcije upravo u selu Lisine – to su zelenilo livade pašnjaci ali i mnogobrojni restorani u kojima možete kvalitetno obedovati.
 7. Fruška gora
  Potreban bi nam bio ceo jedan tekst da bismo napisali sve o Fruškoj gori koja mora da bude stanica na makar jednom vašem izletu blizu Beograda. Ovde ima svega – Fruška gora se može podičiti savršenom prirodom, koja se pre svega ogleda u dolinama, livadama, i pašnjacima. Tu su i žitna polja, ali i Nacionalni park Fruška gora. Ovde se može uživati u ogromnom broju izletišta kao što su Stražilovo ili Brankovac.
  Možete doći da kampujete, da roštiljate, ili da provedete vikend sa svojom porodicom, a takođe ne smemo zaboraviti ni ogroman broj manastira koji su i glavno obeležje Fruške Gore. Nekad ih je bilo 35, sada ih ima a upola manje.
  I na posletku, ne treba mnogo govoriti o vinima a koje se prave i služe po mnogobrojnim vinarijama i restoranima u Fruškoj gori. U tom smislu jedna od ideja za izlet je i Put vina koja se organizuje u mnogobrojnim agencijama.
 8. Bela stena
  Tako blizu Beograda, na Dunavu kod Pančeva, a na samo 12 km od Beograda nalazi se ovo plaža i vikend naselje možete obići čamcem, razgledajući sve lepote naše zemlje sa reke. Ovde se nalazi i peščana plaža na koju dolaze kupači iz Pančeva, ali i iz Beograda.
  A ukoliko ne volite kupanje u Dunavu, ovde se možete sunčati ili šetati, međutim ono što je specifično jeste da je ovo nije još turistički razvijena lokacija. Nema restorana i kafića ali bez obzira na sve stvarno vredi kada se nađete na ovakvom jednom mestu, a ono što je kuriozitet jeste da ovde postoje i brojna mesta koja posećuju ribolovci, jer je ova lokacija na Dunava prepuna ribe.
 9. Požarevac ergela Ljubičevo
  Ovo zaista može biti jedna od dobrih ideja za savršen izlet nadomak Beograda, koji je fantastičan za sve, a za decu posebno. Ovde mogu na licu mesta da vide konje ili da ih jašu ukoliko to žele.
  Ovo je inače najstarija ergela u našoj zemlji koja je osnovana za uspomenu Knjeginje Ljubice – ovde se možete prošetati a možete maziti ili hraniti konjić šećerom i šargarepom.
  Ovde postoje i klupe za odmor, a za one aktivnije ovde postoji i Avantura park za decu, ali i teretana i Trim staze po kojoj možete trčati. Ne smemo zaboraviti ni obilazak Požarevca koji je u blizini, i tamo se nalazi Narodni muzej i galerija Milene Pavlović Barili gde se nalazi njeni radovi, koji svakako zaslužuju našu pažnju. Takođe tu je Etno park koji je muzej u prirodi. Ovde se nalaze i salaši, ovde možete jesti pre svega roštilj i ostalu domaću divnu hranu, koju služe vredni i ljubazni domaćini.

Dobro je nekad biti informisan o tome gde idete i makar okvirno Šta možete tamo da očekujete nismo uvek raspoloženi za iste stvari a nekad jednostavno želimo da obilazimo kulturna dobra, dok nekada samo želimo od upoznajemo istoriju. Nekada našu pažnju okupiraju prirodna bogatstva, a nekada poželimo i samo da odemo u taj jedan kultni restoran koji se nalazi u tom nekom selu a usput možemo da se prošetamo oko reke, jezera, ili neke divne planine.
U tom smislu izlet oko Beograda je super ideja a ovo su bili naši predlozi.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.