Šri Lanka: biser Indijskog okeana

децембар 2, 2021
sri lanka

Šri Lanka je interesantna ostrvska zemlja koja se nalazi severno od ekvatora, nadomak jugoistočne obale Indije, i nudi neverovatne stvari koje ovde možete videti i osetiti.

Ljubiteljima avantura i lovcima na nove, egzotične predele pružiće mnogo toga – zlatne, narandžaste plaže, posebne trenutke u divljini sa slonovima i leopardima, brda prekrivena čajevima i, u pravoj meri – obilje kulture i istorije.

Na sve ovo dodajte toplu dobrodošlicu ljubaznih domaćina i nadaleko čuvenu gastronomiju, i shvatićete zašto je Šri Lanka savršena destinacija za odmor i istraživanje.

Najlepše narandžaste plaže i hoteli na Šri Lanci

Iako nećete isključivo zbog kupanja posetiti ovu zemlju, lepo je znati da vas u trenucima predaha od velikih uzbuđenja, čekaju kilometarske peščane plaže sa spektakularnim zalascima sunca i odličnim smeštajem u blizini.

Najveći broj turističkih centara smešten je na jugozapadnoj obali, gde se nalazi čuveno letovalište Hikaduva. Hikaduva je tipično letovalište koje se odlikuje kilometrima dugom peščanom plažom. Postala je popularna u vreme hipi pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka. Danas prolazi kroz renesansu sa svojim čuvenim koralnim baštama i plažom. Među turistima najviše ima Nemaca, Rusa, Britanaca i Skandinavaca.

.

Ovo mesto se pamti po prelepim zalascima sunca – u kratkom vremenu menja se splet nijansi zlatne, crvene i ljubičaste.

Među brojnim peščanim plažama izdvajaju se one u Unavatuni i Mirisi. Unavatuna se nalazi na južnoj obali 5 km od šarmantnog kolonijalnog grada Gale i izuzetno je posećena. Mesto je magičnih zalazaka sunca i dinamičnog noćnog života.

Bantota na zapadnoj obal prvi je izbor za mnoge u potrazi za suncem. Vodeni sportovi, jedrenje, jedrenje na dasci…samo su neke od aktivnosti dostupne tokom cele godine. Scenografiju rajskih laguna upotpunjuju šume mangrova.

Negombo, na samo 10 km od internacionalnog aerodroma i jednog sata vožnje od Kolomba je idealno mesto za kupanje i sunčanje na zlatnom pesku pre poletanja kući.

Na Šri Lanci možete pronaći hotele i privatni smeštaj kakav god zamislite. Ukoliko želite da doživite pravi duh ostrva, možete da iznajmite sojenicu od trske na plaži, u hladovini palmi, gde će vas buditi zvuk okeana i svetlost sunca. Međutim, na ovom ostrvu ne manjka ni ekskluzivnih hotela sa kompleksima bazena, restorana i barova u kojima možete da se izolujete i odmorite.

Kolombo – glavni grad i administrativni centar

Ulazna i izlazna tačka za sve posetioce Šri Lanke, Kolombo, podeljen je parkovima i širokim ulicama sa parlamentom i drugim vladinim kancelarijama koje su i dalje smeštene u velikim kolonijalnim zgradama.

Kolombo je šarmantan grad ispunjen hotelima, restoranima, prodavnicama i svim mogućim vrstama prevoza koje možete zamisliti. Ne dvoumite se da iznajmite čuveni tuk-tuk za vožnju po gradu. Vrućine će vam lakše pasti, a i vožnje su ovde poseban doživljaj.

Sa severnog kraja puta za Gale nalazi se Fort, nekada kolonijalno uporište, sada dom mnogih državnih rezidencija.

U Kolombu ćete moći da se upoznate sa kulturom i tradicijom, posetite Nacionalni muzej i mnogobrojne budističke hramove. Širom Kolomba se nalaze ogromne monumentalne građevine koje datiraju iz holandske i britanske ere vladavine.

.

U blizini hrama Gangaramaja, u srcu Kolomba, nalazi se ogromno jezero Beira. U središtu jezera je malo ostrvo sa svetilištem Simamalaka. Jezero se spaja sa drugim jezerima kroz uske kanale i završava u Indijskom okeanu.

U kolnijalnoj eri jezero i njegovi kanali koristili su se za prevoz robe u gradu, a još uvek čuva svoje portugalsko ime – Beira. Zaista lepo i mirno mesto za sedenje i odmor, razgledanje pejzaža optočenog nekom ludom zelenom bojom.

Galle Face Green je dugačak zeleni travnjak uz usku plažu i šetalište u Kolombu. Danas je to mesto idealno za šetnju, trčanje, igranje fudbala, kriket i mesto gde možete da uživate u hladu i spremite se za nove utiske na ostrvu.

Anuradapura – istorijsko i duhovno središte Šri Lanke

Ovo je stari grad u centralnom delu severne provincije, 270 km udaljen od Kolomba. Za Sinhaleze, većinski i najstariji narod na Šri Lanci, Anuradapura ima neprocenjiv istorijski, kulturni i duhovni značaj.

Do Anuradapure se stiže vozom iz Kolomba. Vozovi su na Šri Lanci tačni, jeftini i uredni. Pored toga, za naše standarde postižu zavidne brzine, pri čemu se ulazna vrata na vagonima nikada ne zatvaraju.

Anuradapura je bila prva prestonica Sinhaleza, čije je kraljevstvo formirano još u III veku p.n.e. Između ostalog, u kolektivnoj svesti stanovnika ostrva ovaj grad je utkan i zbog činjenice da je preko njega na Šri Lanku dospeo i budizam.

Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja sastavni deo tzv. Kulturnog trougla: Anuradapura-Polunaruva-Sigirija. Kompleksom grada dominira stari hram u obliku bele kupole, visoke 50 m.

Sigirija – neosvojivi grad

Sigirija, drugo teme „Kulturnog trougla“, velika je monolitna stena koja se kao pesnica probija kroz gustu tropsku šumu i diže 200 m uvis. Sigirija je jedan od simbola Šri Lanke i starog kraljevstva koje je ovim prostorima vladalo od III do V veka nove ere.

Na vrhu stene nalazi se neosvojivi grad do kojeg se turisti penju gazeći 1500 stepenika. Podnožje monolitnog stenskog bloka opasano je hiljadu i po godina starim carskim baštama koje spadaju među najstarije očuvane na prostoru jugoistočne Azije.

.

Posebno očaravajuće deluje pogled na njih sa vrha Sigirije, gde se uočava prava kombinacija umetnosti gradnje, arhitekture i geometrije. Simetrija i prostranstvo parkova i bašti ostavljaju bez daha.

Kendi – kulturni centar Šri Lanke

Kendi je drugi grad po veličini na ostrvu. Razvio se u maloj kotlini u brdovitom ostrvskom središtu i predstavlja kulturni centar države.

Gradsko jezgro je okruženo strmim brdima, koji su uprkos strmom terenu gusto naseljena. Centar grada i najznačajnije zgrade, kulturno-istorijski i verski objekti smešteni su oko malog veštačkog jezera.

Brojni su budistički hramovi i Budine statue. Najznačajniji je hram Budinog zuba (XVI vek) koji se nalazi na samoj obali jezera. U njemu se čuva Budin zub koji je velika relikvija za budiste. Hram je na UNESCO-voj listi pa ga pored vernika posećuje i veliki broj turista. Na vrhu jednog od brda je Budina statua, visine 27 m.

Sa nje se pruža panoramski pogled na čitav grad i okolinu. U gradu se nalaze hrišćanske crkve, džamije, hindu hramovi. Kulturna raznolikost ovog dela Šri Lanke se može spoznati kroz Kendi ples, koji predstavlja čitav jedan splet narodnih igara.

Pinavela – sirotište slonova

Nedaleko od Kendija je Pinavela – sirotište slonova. Ovde je zbrinuto na desetine slonova. Turistima je najzanimljivije da vide kako ih hrane i odvode na kupanje do obližnje reke.

.

Međutim, slonovi su u okovima i kao dresirani, tačno znaju kuda treba da se kreću i šta tačno treba da rade. Iza priče o dobročinstvu krije se velika zarada jer ovo mesto retko koji turista zaobilazi.

Adamov vrh – sveti Budin otisak

Put u pravcu juga ka sledećoj atrakciji – Adamovom vrhu. Adamov vrh ili Šri Pada (u prevodu Sveti otisak) sveta je planina Šri Lanke i vrh karakterističnog kupastog oblika.

Sa nadmorske visine od 2243 m drugi je najviši vrh Pindurutalagale (2524 m). U budizmu postoji verovanje da se sa ovog brda Buda otisnuo sa zemlje na nebesa. Na vrhu postoji jedno udubljenje u steni za koje veruju da je otisak Budinog stopala.

.

Zbog toga je na samom vrhu podignut manastir koji je postao mesto velikog hodočašća. Na noćnu šetnju preko 5500 strmih stepenika upućuje se i staro i mlado.

Nuvara Elije – Mali London

Nuvara Elije – nestvarna lepota predela koja ostavlja utisak raja na zemlji. Jarko zelene plantaže čaja ne mogu se sagledati ni sa visina ptičjeg leta, pa stoga nimalo ne čudi što su Britanci baš ovaj kraj izabrali za svoju rezidenciju na ostrvu.

„Mali London“ je sakriven na 1800 m nadmorske visine, svojom arhitekturom neodoljivo podseća na britansku. U tropskim širinama, više nadmorske visine ljudskim plućima služe kao slamka spasa. Veliku većinu radnika na plantažama čaja čine Tamili, koji su baš iz ovog razloga dovedeni u centralni deo Šri Lanke u V veku n.e.

Viševekovni suživot učinio je da u regionu Nuvara Elije ova dva naroda žive u miru. Pored prirode, turiste očarava i činjenica da se sav čaj ručno bere. Na Šri Lanci raste crni, zeleni i beli čaj. U lepoti zelenila skriveno je nekoliko vodopada. Vodopad Rambukana, sa 108m visine ostavlja utisak strahopoštovanja prema prirodi, a tek je deseti po visini na ostrvu.

Šri Lanka je ostrvo bogate vegetacije, čarolije životinjskog sveta, ostrvo čarobnih hramova, sakralnih zdanja i ostataka holandske, portugalske i engleske arhitekture. Ovo je zemlja nedirnutih plaža i pozitivne pokretačke energije osmeha njenih stanovnika.

Ranije je Šri Lanka bila usputna destinacija na putu ka Maldivima, ali danas je potpuno jasno da se sve veći broj turista opredeljuje za kompletan i raznovrstan turistički doživljaj kakav ovde mogu da dožive.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.