Škole baleta u Beogradu

јун 13, 2019
škole baleta u Beogradu

Balet je teatarski oblik igre koji je počeo da se razvija u zapadnoj Evropi tokom renesanse (1300—1600) i zadržava svoju popularnost se do današnjih dana. Ne čudi stoga što škole baleta u Beogradu imaju toliko polaznika, kako mladih, tako i starijih početnika.

Baletska tehnika je u korenu ove prelepe umetnosti i sastoji se od raznih stilizovanih pokreta i konkretnih stavova u svakom delu koji su razvijani tokom ovih brojnih vekova. Vremenom se došlo do određenog, donekle promenljivog, sistema poznatog kao akademski balet (franc. danse d’école). A složićemo se, u pitanju je spoj lepote i magije jednako.

Šta znači reč balet?

Sama reč balet znači istovremeno i muzičko delo u kojem se koristi igračka tehnika kao glavni način izražavanja radnje, kao i scenografiju i kostimime koji mogu, a ne moraju obavezno biti uključeni u sam nastup.

Iako se smatra da je balet muzičko-scensko delo koje se koristi samo pokretom, sve češće je da se uz orkestarsku muziku koristi i solističko ili horsko pevanje.

Najpoznatiji i najizvođeniji klasični baleti su svakako  „Labudovo jezero”, „Uspavana lepotica”, „Romeo i Julija”, „Don Kihot”, „Pepeljuga”, „Petruška”, „Ohridska legenda” i mnogi drugi.

Baletska škola Lujo Davičo

http://www.ldavico.edu.rs/

Posebno mesto u Beogradu, u neposrednoj blizini Belano apartmana na Dorćolu i smeštaja u centru grada, zauzima baletska škola Lujo Davičo.

Baletska škola, koja danas nosi ime «Lujo Davičo» osnovana je 2. oktobra 1947. godine u Beogradu, kao prva državna baletska škola u tadašnjoj Jugoslaviji. Nastala je integracijom Baletskog odseka pri Muzičkoj akademiji i baletskog studija Opere Narodnog pozorišta, sa ciljem da se stvori državna ustanova za školovanje igrača i obnovi baletski ansambl Beogradskog pozorišta. Osnivač i direktor škole od 1947-1949 je Ani Radošević (1915 – 2004), balerina, koreograf, operski reditelj, tadašnji organizacioni rukovodilac baletskog studija Opere Narodnog pozorišta. Prvi nastavnici bili su baletski pedagozi i eminentni umetnici: Nina Kirsanova, primabalerina, Milorad Mile Jovanović, vrsni pedagog (sastavljač prvog nastavnog plana i programa Škole), Maga Magazinović (među prvima u Evropi otvarila je školu za ritmiku i plastiku), Jelena Vajs, Smilja Mojić, Sima Laketić, Olga Jakovljević, Danica Živanović, Vjera Štambuk, kao i muzički saradnici Milan Zamurović i Maržana Popović.

Osnovana kao Državna baletska škola 1947., od 1948. nosi naziv Srednja baletska škola u kojoj se od 1950. školovanje produžava na osam godina (četiri razreda niže i četiri razreda srednje škole) bez opšteobrazovne nastave, pa učenici paralelno pohađaju redovne srednje škole. Tek od 1960. godine ponovo se uvode opšteobrazovni predmeti, čija se nastava u prvo vreme organizuje zajedno sa Muzičkom školom «Stanković» tako da od tada Baletska škola pruža celovito srednje obrazovanje. Te iste godine Škola menja naziv i postaje Baletska škola «Lujo Davičo».

Baletska škola «Lujo Davičo» je umetnička škola za osnovno i srednje igračko obrazovanje. Školovanje traje osam godina i obuhvata osnovnu baletsku školu (četiri godine) koju učenici pohađaju paralelno sa obaveznom osnovnom školom i srednju baletsku školu (četiri godine), koju pohađaju učenici kojima je igra profesionalno opredeljenje i koja osim stručnih igračkih obuhvata i opšteobrazovne predmete.

1)Osnovno baletsko obrazovanje se realizuje kroz odsek klasičan balet u Beogradu i izdvojenim odeljenjima u Kragujevcu, Čačku i Boru.

2)Srednje baletsko obrazovanje obuhvata obrazovne profile:

igrač klasičnog baleta,

igrač savremene igre i

igrač narodne igre.

Najbolje škole baleta u Beogradu – Najboljih 5 po vašem izboru

1. Škola baleta Konstantin Kostjukov i Duska Dragicevic

http://www.kostjukov-dragicevic-balet.com/

Adresa: Kralja Petra 71a

Opština: Stari grad

Grad: Beograd

Kontakt

Mob: 062/369 371

2. Škola modernog baleta „Dankan“

https://www.skolabaletadankan.com/

Adresa: Jurija Gagarina 239, III sprat, st.20

Opština: Novi Beograd

Grad: Beograd

Kontakt telefon:

+381 11 615 37 37

+381 63 821 72 91

E-mail:

info@skolabaletadankan.com

Škola baleta Beograd „Dankan“ pruža svim zainteresovanim polaznicima da se upoznaju sa lepotama i stilom modenog baleta i gimnastike u veoma prijantom okruženju. Pored klasičnih vežbi, u našoj školi ćete savladati osnovne baletske korake, baviti se gimnastikom i dobro se zabaviti u veselom društvu. Takođe u ovoj školi modernog baleta i gimnastike za decu, akcenat je stavljen na pravilno držanje tela kod dece, vežbe za korekciju kičme, postizanje samokontrole i koordinacije pokreta.

Upravo za to služe gimnastičke vežbe koje se izvode pod stručnim nadzorom. Blagotvorno delovanje gimnastike na um i telo mladih osoba, kao rezultat ima postizanje neverovatnih rezultata i pomeranje granica izdržljivosti i spretnosti pojedinca. Bavljenje modernim plesom i gimnastikom doprineće optimalnom razvoju tela kod dece, razviti kod njih osećaj sigurnosti, tolerancije, samopoštovanja, želje za napredovanjem i motivisati ih da daju svoj maksimum u baletskoj igri.

3. Baletski studio „Pirouette“

https://baletskistudiopirouette.weebly.com/

Adresa: Francuska 26a, Stari Grad, Hala Pinki sala 108

Opština: Stari grad

Grad: Beograd

Kontakt

Tel: 064/275 26 72

Baletski studio „Pirouette“ se nalazi na dve lokacije u Beogradu. Prva je u Francuskoj ulici broj 26a u samom centru grada a druga je u Zemunu u okviru Sportskog centra Pinki. Ovaj baletski studio postoji i radi dugi niz godina, baveći se programom klasičnog i džez baleta, kao i akrobatskog plesa.

Nastali su sa željom da deci, mladima i odraslim osobama omogućimo da se upoznaju sa umetnošću zvanom ­ balet. U studju radi stručan kadar, pedagoški i metodički potkovan za rad sa decom od najnižeg uzrasta pa sve do odraslih. U zavisnosti od uzrasta svakog polaznika, na raspolaganju je:

– grupa rekretivnog džez baleta i klasičnog baleta za decu (4 uzrasne grupe)

– rekreativna grupa za odrasle

– grupa za odrasle naprednog nivoa

Grupa za odrasle naprednog nivoa predstavlja prvu postavu baletskog studija, a njeni polaznici se bave baletom na najvišem amaterskom nivou. Funkcionisanje grupe je po sistemu kombinovanja klasičnog baleta i jazz baleta u vidu tri dvočasa nedeljno.

4. Školica Baleta Sandra Gnjatović

Adresa: Prote Milorada Pavlovića 54

Opština: Čukarica

Grad: Beograd

Kontakt:

Mob: 063/155 06 83

Školica baleta Sandra Gnjatović nastala je sa ciljem da se deca od najranijeg uzrasta edukuju o baletskoj umetnosti i što bolje pripreme za baletsku školu. Ova školica radi po programu koji je baziran na osnovnim tehnikama ruske, engleske i francuske škole, a koji je prilagođen deci uzrasta od 3-6, 7-10 i 11-14 godina. Osnivač školice baleta je Sandra Gnjatović, dipl. kulturolog i profesionalna balerina sa višegodišnjim internacionalnim iskustvom u oblasti klasičnog, neoklasičnog i modernog baleta. Pored brojnih anganžmana u inostranstvu (Berlin, Štutgart, Monte Karlo), Sandra Gnjatović je nastupala i kao prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prednosti bavljenja baletom u najranijem uzrastu su mnogobrojne: ojačava muskulaturu celog tela, razvija ravnotežu i motoriku, doprinosi pravilnom držanju tela, razvija koordinaciju, memoriju, osećaj za muzikalnost i ritam. Vežbanjem se detetu kroz igru i zabavu usađuje osećaj odgovornosti i discipline. Trening u našoj školici baleta obuhvata vežbe na parteru, baru, sredini, kao i kreativni plesni deo.

Adekvatno odabranim vežbama na parteru radi se na jačanju muskulature celog tela, sa posebnim akcentom na kičmu, stopala, mišiće ruku i nogu. Vežbama na sredini poboljšavaju se koordinacija i ravnoteža, i postiže pravilno držanje tela. Međutim, balet ne podrazumeva samo dobru tehniku, već veoma bitnu ulogu imaju vežbe fascijalne ekspresije i vežbe imaginacije. To se uči kroz kreativni deo programa koji je usmeren na razvoj kreativnosti i umetničkog duha. Posebno osmišljene koreografije i muzičke vežbe, podstiču muzikalnost i memoriju.

5. Škola modernog baleta i gimnastike STEP

https://www.facebook.com/step.ballet

Adresa: Slobodana Djurica 2b

Opština: Zemun

Grad: Beograd

Kontakt:

Mob: 060/330 79 71

Baletski studio STEP neguje jedinstven stil rada koji kombinuje moderan balet sa elementima akrobatike i gimnastike. Više od jedne decenije, o vaj baletski studio uspešno radi sa decom uzrasta 3,5-17 godina. Na čelu baletskog studija STEP je Jelena Stanić, sportski operativni trener plesa koji poseduje dugogodišnje iskustvo u modernom, klasičnom i jazz baletu. Tokom 10 godina postojanja škole, takmičari ove škole baleta su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim, ali i domaćim takmičenjima.

Glavna prednost bavljenja baletom je ispravljanje deformiteta kičme, grudnog koša i stopala, kao i jačanje svih mišića na telu. Časovi baleta u školi STEP predstavljaju jedinstvenu kombinaciju klasičnih baletskih elemenata sa vežbama elastičnosti i izdržljivosti, kao i gimnastičkim vežbama, uz ritmove popularne dečije muzike. Rad u školi STEP odvija se u malim grupama koje su podeljene prema uzrastu i nivou znanja polaznika. Pored početne grupe, tu su i vrlo uspešne takmičarske grupe koje redovno učestvuju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Takođe, često se nastupa na dečijim manifestacijama, školama, televizijskim emisijama.

BELANO Kontakt

Ako tražite smeštaj u Beogradu, ili želite preporuku za to gde da pronađete idealan stan na dan u Beogradu i tokom svog boravka, tu smo za vas. Ako tražite pouzdane škole baleta u Beogradu za vas ili vašu decu, pogledajte ove naše predloge na Belano Blogu.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u apartmanima u centru grada, da brinete o svom zdravlju, pronađete rešenje u vašoj potrazi za stanom na dan, nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.