Selfi muzej u Beogradu – Mesto dobre energije i najboljih fotki!

јул 24, 2021
selfie muzej u beogradu

Selfie muzej Expose nalazi se u samom srcu Beograda, na čuvenim Terazijama.

Muzej raspolaže sa 27 atrakcija koje se prostiru na 500m2 prostora gde ćete moći da, kao u nazivu jedne pesme grupe Queen, raširite svoja krila, da se opustite u najvećem bazenu sa lopticama, slikate se uz velike sladolede, budete zatvorenik na par minuta i sve to zabeležite na fotografijama i ludo se zabavite.

.

RADNO VREME SELLFIE MUZEJA I CENA ULAZNICA

Selfie muzej radi svakog dana od 11h do 19h, a cena jedne ulaznice je 600 rsd (oko 5,2 eur), ukoliko se odlučite da kupite 5 ulaznica dobićete ih po ceni od 4, a najmlađi posetioci do 2 godine ne plaćaju ulaz.

IZNAJMLJIVANJE PROSTORA U SELFIE MUZEJU

Ako želite da vaš rođendan bude drugačiji od ostalih, da se vaše profesionalne fotografije razlikuju od ostalih, da vam tim bildinzi budu zanimljiviji – u tom slučaju Selfie muzej Expose ima opciju organizovanja svih tipova proslava, a potrebno je samo da ih kontaktirate.

Ukoliko niste iz Beograda, a dolazite s namerom da posetite selfie muzej i potreban Vam je smeštaj  tu su Belano apartmani – Vaš dom u Beogradu!

TRIPADVISOR I SELFIE MUZEJ

Ukoliko pripadate onima koji pre posete vole da se informišu i saznaju iskustva drugih na tripadvisor sajtu nećete naći negaivan komentar. Svih 66 recenzija koliko je napisano za Selfie Muzej Expose je ocenjeno najvećom ocenom 5, a komentare možete pročitati ovde.

Svedoci smo tehnološkog napretka i razvitka poslednje 2 decenije.
Od Nintenda, sega-mega drive konzole, pentium kompjutera, dial-up interneta, “običnih” mobilnih telefona, preko laptop računara došli smo do “pametnih” telefona, tableta, “pametnih” satova i ostalih gedžeta (mali alat sa određenom funkcijom) koje koristimo u svakodnevnom životu.

.

Danas je život nezamisliv bez mobilnog telefona koji sam po sebi zamenjuje mnogo uređaja koje smo koristili u prošlosti. Na samo jedan klik dostupna nam je dnevna štampa, željeni video sadržaj, vremenska prognoza, komunikacija kako putem poziva, sms poruka i mejlova tako i putem aplikacija savremenog doba kao što si viber, whats app, messinger…

Pojavom pametnih mobilnih telefona većina nas je, pretpostavljam, zaboravila kako izgleda fotoaparat koje smo svi koristili kako bi zabeležili bitne događaje u našim životima. Sada to za nas čine kamere mobilnih telefona.

SELFIE FENOMEN

Poslednjih par godina najpopularnija fotografija nosi naziv selfie. Ako ukucate pojam selfie na google.com izaći će pregršt informacija pa tako i poreklo reči “selfie” kao i kako je ovaj popularni trend nastao, a nastao je 2002. godine kada je Australijski tinejdžer, Nathan Hope, na proslavi svog 21. rođendana popio koju čašicu više i objavio fotografiju na kojoj se vide njegova usta koja su šivena nakon nezgode,  sa natpisom “izvinite zbog fokusa, to je selfi”.

Reč selfi je definisana od strane Oksfordskog rečnika  kao “fotografija koju je neko sam napravio, pametnim telefonom ili web kamerom I otpremio je na određenu društvenu mrežu”. Dva najrasprostanjenija mišljenja o nastanku reči selfi su da je nastala od “selfish” ili “selficient” što znači sebičan i samodovoljan.

Neki smatraju selfie sliku narcisoidnim gestom, ali fakat je da je selfie postao bitan sociološki fenomen. Svedoci smo, nažalost, da neretko dolazi I do tragedija prilikom odabira lokacija od kojih će zastati dah, a sve to zbog dobrog selfija. Samom pojavom ovog trenda pojavila se I bolest koja prati ovaj trend, a to je dijagnoza selfi zgloba. Ako vas prilikom pravljenja selfija probada oštar bol kada savijete šaku ka sebi I držite nepomično telefon u ruci znači da imate selfi zglob.

PRETEČA SELFIJA

Prvi poznati foto-autoportetnastao je 1839. godine i napravio ga je Robert Kornelijus. Auto-portret je napravio dagerotipom tj. Uređaj koji trajno zadržava sliku koja stvorena uticajem svetlosti na hemijski reiewđwnoj ploči. U to vreme  pravljenje selfija tj. Autoportreta išlo je dosta sporije nego danas jer je Robert Kornelijus morao da skine poklopac sočiva, zatim utrči u kadar I pozira između 3 I 15 minuta. Na poleđini dagerotipa napisao je: “Prva svetlosna slika ikada napravljena, 1839.”

Sledeći selfie čiji je autor poznat napravila je kneginja Anastasija Nikolajevna 1914. kada je imala 13 godina, a selfie je poslala drugarici I napisala joj je da je slikala svoj odraz u ogledau I da joj je bilo veoma teško jer su joj drhtale ruke.

Međutim, prva selfie fotografija koja je nastala na način kako se to danas radi nastala je 1920. Godine kada su se fotografi kompanije Bajron, inače foto-studija, koji postoji već 128 godina. Na slici je njih 5, dok 2 drže kameru jer je bila preteška za jednu ruku.

INTERNACIONALNI DAN SELFIJA

21. jun je internacionalni dan selfija, a statistički podaci kažu da se dnevno napravi 93 miliona selfija, dok Evropljani naprave prosečno 597 selfija godišnje, dakle minimum jedan selfi svaki dan.

.

KONCEPT SELFIE MUZEJA

Selfie muzej je vrsta umetničke galerije ili prostora koji je dizajniran tako da obezbede enterijer za posetioce koji će biti što zanimljiviji kako bi pozirali i iste fotografije, interesantnog i nesvakidašnjeg sadržaja, objavili na društvenim mrežama kao što je Instagram. Karakteristike eksponata i enterijera selfie muzeja uključuju živopisne pozadine, prevelike rekvizite i optičke ilulizije.

SELFIE MUZEJ – PRESTONICA SVETA

Kako je selfi zavladao svetom – otvoren je i prvi selfi muzej u Manili, na Filipinima, sada poznat kao selfi prestonica sveta. Art in Island je muzej u kome posetioci mogu da se fotografišu ispred 3D replika istorijskih remek dela kao što su „Mona Liza“ i „Zvezdana noć“. Ideja za otvaranjem jednog ovakvog muzeja proistekla je iz zaključka jednog od osnivača da bi trebalo da postoji interaktivni prostor u kom ljudi modernog doba mogu da rade ono što najbolje umeju, a to je da snime selfie.
5 najlepših selfie muzeja nalaze se u Majamiju, Atlanti, Japanu, Južnoj Koreji, i Denveru, ali i naš glavni grad od nedavno može da se pohvali selfie muzejom, inače, jedini muzej ovog tipa u regionu

KRITIKE SELFI MUZEJIMA

Pojedinci su kritikovali upotrebu reči  “muzej“ za opisivanje selfie muzeja jer smatraju da, za razliku, od tradicionalnih muzeja koji su neprofitne organizacije koji imaju obrazovnu misiju, selfie muzeji su profitne ustanove koje za cilj imaju zabavu. U većini muzeja fotografisanje sebe i fotografisanje pored eksponata je zabranjeno, dok je u selfie muzej zabavnog karaktera pa je samim tim fotografisanje ono zbog čeka ovi muzeji i postoje.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.