SALON MASAŽA U ZEMUNU – NAJSTARIJA ZDRAVSTVENA DREVNA VEŠTINA

SALON MASAŽA U ZEMUNU – NAJSTARIJA ZDRAVSTVENA DREVNA VEŠTINA

јун 16, 2023

Terapeutske tehnike koje se primenjuju kako bi se poboljšalo fizičko ili emocionalno blagostanje, nazivamo masaža. Ova drevna tehnika za pobolšanje psiho – fizičkog stanja ima veoma dugu i bogatu istoriju hiljadama godina.

Kako se izvodi masaža?

Masaža se izvodi pritiskom na meka tkiva tela ( mišići, tetive, ligamenti ). Ova manipulacija tela se izvodi rukama, prstima, laktovima, stopalima i drugim pomagalima.

Čemu služe ulja i lonsioni u masaži?

Tokom masaže koriste se ulja i lonsioni koji služe kako  bi se smanjilo trenje i kako bi se poboljšalo klizanje ruku.

ISTORIJA MASAŽE

Masaže potiču od drevnih civilizacija.

EGIPAT

Postoje drevni spisi koji govore da se masaža u Egiptu praktikuje 5 hiljada godina. U njihovoj kulturi, masaža je bila deo medicinskih tretmana i rituala. Postoje egipatski hijeroglifi koji prikazuju terapeute koji masiraju svoje pacijente. Na taj način može se samo stići utisak da je masaža upražnjavana još u tom dobu.

KINA

U Kini je masaža bila deo tradicionalne medicine. Zvala se ANMO. Kineska masaža se temeljila na protoku životne energije kroz  telo. Kineski terapeuti su koristili pritisak, trljanje i istezanje kako bi uravnotežili energiju u telu i na taj način pacijenta ućinili zdravijim.

GRČKA

U antičkoj Grčkoj masaža je bila deo sportskih treninga. Grčki lekari poput Hipokrata i Galena, koristili su masažu kao deo medicinskog tretmana za lečenje različitih oboljenja.

U rimskoj kulturi kupke i masaže su bile popularne prakse koje su služile za opuštanja i održavanje zdravlja

JAPAN

Japanska masaša „shiatsu“ kombinuje pritisak na određene tačke na telu sa istezanjem i manipulacijom mišića. Ova tehnika se razvila iz tradicionalnih kineskih masaža i postao deo japanske kulture i tradicionalne medicine.

EVROPA

U srednjem veku, masaža je bila lekarska praksa u Evropi. Služila je za lečenje različitih bolesti i povreda.

Nakon ovog perioda interesovanje za masažu je opadalo usled jačanja naučnih medicinskih metoda.

Peru Henrink Ling

Peru Henrik Ling je bio švedski maser. U 19. veku je vratio popularnost masaži razvijanjem švedske masaže.  Njegova tehnika je bila spoj različitih tehnika i postavio osnov za modernu masažu.  Njegov rad je naročito doprineo razvoju i primeni masaže u zapadnom svetu.

Vrste masaže

 • Švedska: Najčešća vrsta masaže. Spoj je glađenja, trljanja, gnječenja, udaranja i vibracija. Za cilj ima opuštanje mišića , poboljšavanje cirkulacije, izbacivanje stresa i dr.
 • Dubinska tkivna: Fokusirana je na dublje slojeve mišića i vezivnog tkiva. Terapeuti imaju snažnije pritiske, i sporije pokrete. Služi za oslobađanje napetosti i bolova u mišićima.
 • Sportska masaža: Kako sama reč kaže namenjena je sportistima ili aktivnim osobama.  Ova masaža se izvodi pre ili posle sportskih aktivnosti. Za cilj ima poboljšanje sporskih mogućnosti, smanjenje povreda, ubrzavanje oporavka mišića i povećanje fleksibilnosti
 • Refleksologija: Tehnika koja se fokusria na pritisak i masažu određenih tačaka na stopalima, rukama i ušima. Veruje se da ove tačke deluju direktno na određene organe i delove tela. Pa masaže tih tačaka direktno utiču na olašanje i ravnotežu u tim delovima tela.

Prednosti masaže

Predosti masaža su brojne. Napominjemo da je važno  za masažu odabrati stručnog terapeuta.

Opuštanje i smanjenje stresa – sposobnost masaže da opusti mišiće smanjuje nivo stresa i anksioznosti, uz to poboljšava i emotivni balans. Masaža stimuliše lučenje endorfina i serotonina koje nazivamo „horomonima sreće“, na taj način masaža doprinosi blagostanju.

Poboljšanje cirkulacije  – Manipulacija tikovom tokom masaže stimuliše protok krvi što utiče na protok kiseonika i utiće na eliminisanje toksina iz organizma.

Smanjenje bola i napetosti mišića – Masaža ublažava bolove u mišićima, smanjuje napetost ili ukočenost , a takođe može poboljšati pokretljivost zglobova. Posebno utiče kod ljudi koji pate od hroničnih bolova ili ako su u pitanju sportske povrede.

Poboljšanje mentalnog fokusa i koncentracije – Masaža utiče na opuštanje, smanjivanje stresa i anksioznosti. Ukoliko redovno primenjujete ovaj vid opuštanaja dobićete na boljoj koncentraciji.

Podsticanje imunološkog sistema – Redovne masaže ojačavaju imunološki sistem, smanjuju rizik od infekcija i utiču na poboljšanje opšteg zdravlja.            Masažom se podstiče protok limfe, što pomaže u uklanjanju otpadnih materija iz tela i jača odbrambene mehanizme organizma.

Preporuka za masažu u Zemunu

 1. Nactiva centar
 2. Masaže profesional
 3. Massage Balance
 4. Zen Zone
 5. Salon Helena Rogan
 6. Sensus
 7. Bauty plaza

Ako ste u Beogradu u potrazi za udobnim, komfornim i povoljnim smeštajem, mi Vam savetujemo da pogledate našu bogatu ponudu na belano.rs. Agencija Belano nudi veliki broj stanova na dan ili duže kako na teritoriji celog Beograda, tako i Zemunu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.