Sajam tekstila u Beogradu 2019. – istkaj lepotu

јануар 30, 2019
sajam tekstila beograd srbija 2019

28. februar – 2. mart 2019.

 

Na Sajmu tekstila u Beogradu ove godine predstaviće se 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije. Reč je o poslovnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce. Pored najboljih tkanina, izlagači će na Sajmu tekstila prikazati i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Prema skorije objavljenom Svetskom trgovinskom statističkom pregledu iz 2017. koji je objavljen od strane Svetske trgovinske organizacije (STO), smatra se da je trenutna vrednost dolara svetskog tekstila (SITC 65) i odeće (SITC 84) u izvozu iznosila oko 284 milijardi dolara, odnosno i 443 milijarde dolara, gledano i 2016. godine. Ovo su cifre koje govore o marginalnom smanjenju od 2,3 odsto i 0,4 odsto iz prethodne godine. Ovo je treća godina u nizu od 2015. godine da je vrednost svetskog izvoza tekstila i odeće imala negativni rast.

Upravo zato su ovakvi sajmovi važni, a namenjeni u i uspostavljanju internacionalne, regionalne, pa ilokalne saradnje.

sajam tekstila

Istambulska kompanija Halil Rıfat Paşa Mah okupila je „tekstilce“ iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije.

Sajam tekstila je poslovna manifestacija koja okuplja ne samo proizvođače tekstila, već i uvoznike i trgovce, a pored novih, tradicionalnih i najboljih tkanina, izlagači će na Sajmu tekstila prikazati i najnovije napretke i mašine i opremu iz tekstilnog sektora. Svaki sajam, pa i Sajam tekstila je mesto na kome izvoznici mogu da pronađu uvoznike, lokalne proizvođače i velike trgovce tekstilom, da se industrija pokrene na proširenje prodajnih opcija i puteva kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Na Sajmu tekstila se posetioci koji su često i naši gosti u okviru smeštaja u Beogradu i apartmana u Beogradu upoznaju sa šansama da se sretnu sa kolegama koji imaju vrhunske proizvode, opremu i mašine u tekstilnom sektoru, kao i da svoj asortiman predstave izlagačima iz različitih zemalja.

Tu su uvek i investitori i uspešni preduzetnici koji imaju motivaciju i kapital da ulažu u nove poslovne ideje i projekte.

 

Problemi tekstilne industrije

Postoje i druga pitanja kojima se industrija tekstila bavi. A to su opšte zagađenje kao posledica aktivnosti industrije i reciklaža, odnosno opšta društvena odgovornost prema ekološkim posledicama.

A tu je svakako i pitanje modne industrije i njene odgovornosti u domenu promocije promenljivih trendova, kulta kupovine i bacanja, kao i upotrebe teško razgradivih detalja.

Sam tekstil je integralni deo ljudske istorije i postojanja. Odavno je prevazišao svoju osnovnu svrhu. Možda je nekada tkanina služila kao zaštita od elemenata prirode, ali danas je ona izraz viši od funkcionalnosti. Danas je moda deo ličnog izraza, stila, autentičnosti. Uz brojne aktivnosti kojima se ljudi bave, tu su i brojne namene odeće: dnevna, večernja toaleta, sportska, rekreativna, namenska, radna…Koliko ormara treba danas jedna osoba ili tek porodica da ima? Sve je teže postići mir minimalizma, a upravo ovakvi sajmovi donose uvide u trendove i kvalitetne materijale koji će, kao i sve prave i vredne stvari na svetu-jednostavno da traju.

 

Najveći izvoznici tekstila

Top tri izvoznika odeće uključuju Kinu, Evropsku uniju i Bangladeš. Sve zajedno, oni su činili 69,1 odsto svetskog izvoza, blizu 70,3 odsto u 2015. godini. Među prvih deset izvoznika odeće, porast vrednosti izvoza zabeležile su Kambodža (+6 posto), Bangladeš (+6 posto), Vijetnam (+ 5 procenata) i Evropska unija (+4 procenata). Ostali vodeći izvoznici su zabeležili stagnaciju u izvoznim vrednostima (kao što je Turska) ili zabeležili pad (kao što su Kina, Indija i Indonezija).

Šta je znači tekstil?

Tekstil je vrsta fleksibilnog materijala. On se sastoji od istkane mreže bilo prirodnih bilo veštačkih vlakana. Prediva odnosno osnovne niti mogu biti proizvedene preradom sirovih vlakana. Ova vlakna prave se od vune, pamuka, lana, zatim od konoplje ili raznih, pa i novih drugih materijala za proizvodnju dugih niti. Sam tekstil se formira procesima koji uključuju tkanje, pletenje, kvačkanje, čvoranje ili felting.

 

Tkanina ili materijal?

Tkanina i materijal su zapravo srodni termini i često se koriste u trgovini tekstilom (kao što su krojenje i dizajn haljina) kao sinonim za tekstil. Ali, naravno, postoji razlika i u ovim specijalnim uslovima proizvodnje postoje suptilne razlike.

Tekstil je bilo koji materijal napravljen od prepletenih vlakana, uključujući tepihe i geotekstilije.

Tkanina je materijal napravljen tkanjem, pletenjem, širenjem, kvačenjem ili vezivanjem koji se mogu koristiti u proizvodnji drugih proizvoda (odeće i slično).

Materijal se može koristiti sinonimno sa tkaninom, ali je često tkanina koja je obrađena.

 

Reč tekstil – koren svrhe i suština procesa

Sama reč ‘tekstil’ je iz latinskog, od prideva tekstilis, što znači ‘tkano’, iz tekstus, prošlog vremena glagola tekser, koji znači – ‘tkati’.

 

 

Korisne informacije:

GDE

HALA 5 Beogradskog sajma

RADNO VREME SAJMA TEKSTILA

10:00 – 18:00h

CENA ULAZNICE ZA SAJAM TEKSTILA

Ulaz je slobodan

ORGANIZATOR SAJMA TEKSTILA

Halil Rıfat Paşa Mah. Abdullah Eraslan Cad. Güler Sk. No:51 Şişli

ISTANBUL, Turkey

telefon: +90 212 210 50 50

faks: +90 212 210 17 33

e-mail: info@meridyenfair.com

 

BELANO Kontakt

 

A ako tražite apartmane u Beogradu, dolazite na Sajam tekstila, neki kongres ili neki događaj, poslom ili samostalno, tu smo za vas. Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u luksuznim stanovima u Beogradu, pronađete svoje nove poslovne partnere, unapredite svoj biznis, a slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.