ROK Opera u Beogradu-iskustvo za dobru energiju i pamćenje

јануар 2, 2019
Rok opera u Beogradu

Rok opera u Beogradu. Znamo da zvuči skoro pa nemoguće, ali iz ličnog iskustva tvrdimo da je ovo događaj koji donosi nepresušnu energiju, nesvakidašnje iskustvo i vrhunski kulturno-umetnički doživljaj.

Rok muzika sa svojom energijom, kao i opera sa svojom efemeralnom lepotom, zajedno spojeni u jedinstvenu ROK OPERU u Beogradu će biti iskustvo za koje se već traži karta više.

Ovo nije PR tekst, mi se trudimo da svim našim posetiocima, što bloga, što apartmana Belano u Beogradu donesemo zaista najiskrenije preporuke i informacije. Gosti naših apartmana kod Sava Centra, smeštaja kod Arene i stanova na Novom Beogradu rado dolaze u Beograd upravo radi nekih od mnogoborjnih manifestacija koje se odvijaju u ovom kraju grada. Od kongresnog turizma, preko koncerata, klizanja na ledu, sportskih manifestacija, sajmova i uskoro-ulice otvorenog srca, cela godina je puna iskustava koje nudimo našim klijentima, pa i transfer od aerodroma i nazad do aerodoroma ka onom tužnijem letu koji codi u rastanak, u iščekivanje ponovnog susreta. Tako nam ovaj put dolaze gosti iz neposredne blizine, prelepog Novog Sada, i to iz Srpskog nardnog pozorišta koji će sa orkestrom Big Benda izvesti ovaj koncert.

Rok Opera u Beogradu je za sve

Šta: Koncertni program – Rok Opera

Kada: 26 decembar 2018 20:00

Prostor: Velika dvorana Sava Centra

Telefon                : 220-60-60

Cene ulaznica: 1600, 1800, 2000 i 2400 dinara

Još jedan  muzički spektakl pod nazivom “ROK OPERA “,  organizovan u saradnji Novosadskog Big Benda i Hora i Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta očekuje nas i 26. decembra u Sava Centru.

Program koncerta Rok Opera u Beogradu

Na programu koncerta je 20 antologijskih muzičkih hitova rok grupa čija su imena uvrštena u enciklopedije svetske i domaće muzičke scene 20. veka. Sama pomisao da 120 izvođača izvodi muziku Led Cepelina, Dip Parpla, Kvina, Bitlsa, Pink Flojda, Van Halena, Dorsa, Europe, Tine Tarner i drugih svetskih grupa, govori o tome da se radi o još neviđenom? muzičkom spektaklu na našim prostorima. U spoju muzičkih žanrova roka, džeza i opere, a u interpretaciji Novosadskog Big Benda i Hora i Orkestra Opere SNP-a, publici će biti predstavlјen još jedan ekskluzivni koncertni program.

Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Fedor Vrtačnik, umetnički rukovodilac Novosadskog Big Benda, a kao vokalni solisti nastupaju Danka Adamov, Renata Starović Petošević, Dragana Keler, Zoran Šando?rov, Nikola Mijić, Mattia Zanatta, Jelena Gavrilović…

Biće ovo jedinstvena prilika da publika, bilo da su u pitanju generacije koje i danas čuvaju ploče kao relikviju ili su to nove generacije koje muziku upoznaju preko interneta, zajedno sa izvođačima peva hitove omilјenih i poznatih hitova.

Koji su najpopularniji rok hitovi svih vremena

Kada već govorimo o rok muzici, da li ste znali da:

– Čak Beri je izmislio rokenrol 1955. On je bio crnac koji je igrao uz takozvanu crnačku muziku. Ali vremena su se promenile: bela deca odjednom su slušala tzv ritam i bluz što se proširilo na čitavu severoistočnu hemisferu, a beli muzičari su zasvirali ritam i bluz lično.

– Rock and roll (često napisan kao rock & roll ili rock ‘n’ roll) je žanr popularne muzike koja je nastala i nastala u Sjedinjenim Državama krajem 1940-ih i početkom 1950-ih od muzičkih stilova kao što su gospel, blues, jazz, boogie voogie, i ritam i bluz.

– Fraza „rock ‘n’ roll“ predstavlja jednu metaforu koju pomorci koriste za opis pokreta broda, a koja datira iz 17. veka. Alan Freed, disk džokej u Klivlendu u Ohaju je koristio frazu „The Rock and Roll Session“ kako bi opisao amalgamaciju ritma i bluesa i muzički set koji je  puštao tokom svojih nastupa.

-Mnogi tvrde da su izmislili rokenrol. Niko ga nije doduše sasvim samostalno započeo. Tu su mnogi crno-beli umetnici: Fats Domino, Lloid Price, Ike Turner, Hank Williams, Joe Turner, Louis Jordan, Ray Charles, Little Richard, Jerri Lee Levis, Chuck Berry, Bo Diddley, Buddy Holly i Elvis Presley. Sam Presli nikad nije tvrdio da je izmislio rock’n’roll. Ipak, on je poznat kao kralj rokenrola, svakako.

– Rokenrol danas obuhvata veliki broj podžanrova.

Koji to rokenrol žanrovi postoje?

 • Odrasli Alternativni Rok
 • Američki Tred Rok
 • Arena Rok
 • Bluz-Rok
 • British Invasion
 • Death Metal/Black Metal
 • Glem Rok
 • Hair Metal
 • Hard Rok
 • Metal
 • Jam Bands
 • Prog-Rok/Art Rok
 • Psihodelični
 • Rock & Roll
 • Rokabili
 • Roots Rock
 • Autorski
 • Južnjački Rok
 • Surf Rok
 • Tex-Mex

Šta je opera?

Opera je oblik pozorišta u kojem se drama prenosi u celini ili uglavnom kroz muziku i pevanje.

Opera se pojavila u Italiji oko 1600-te godine i uglavnom je povezana sa zapadnom klasičnom muzičkom tradicijom. Opera koristi mnoge od elemenata govornog pozorišta kao što su scenografija, kostimi i gluma. Međutim, uopšteno gledajući opera se razlikuje od drugih oblika dramatizacije po važnosti pesme i konvencija pevačke tehnike. Uz pevača su u pratnji muzički ansambl u rasponu od malog instrumentalnog ansambla do punog simfonijskog orkestra. Opera može imati u sebi i elemente plesa, a ovo je posebno istinito kod francuske opere kroz veliki deo njene istorije.

Tradicionalna opera ima tri vrste pevanja: rečitativ, deklamaciju i ariju, tj. otpevanu solo deonicu. Kratka pevna deonica naziva se i arioso. Sve vrste pevanja prate muzički instrumenti.

Pevači i njihove uloge razvrstavaju se prema rasponu glasa. Muškarac može biti bas, bas-bariton, bariton, tenor i kontratenor. Žena može biti alt, mecosopran i sopran. Svaka od tih vrsta ima podvrste. (Na primer, podvrste soprana: lirski sopran, koloraturni sopran, spinto sopran, dramski sopran.) Te podvrste pomažu da pevač dobije uloge koje najbolje odgovaraju boji i tipu njegovog glasa.

Vidimo se na ROK OPERI u Beogradu!

BELANO Kontakt

A ako tražite smeštaj u Beogradu, dolazite da posetite Rok operu u Beogradu ili neki drugi događaj, poslom ili samostalno, tu smo za vas. Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u luksuznim stanovima u Beogradu, pronađete svoje nove doživljaje i provod, a slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.