Rock el Clasico – muzička čarolija za sve generacije

јун 14, 2022

Kad kažemo „El clasico“, nema toga ko neće pomisliti na najneverovatniji sportski spektakl u kome učestvuju sportski magovi Reala i Barselone. Pa samim tim sa „el clasicom“ znamo šta i da očekujemo – najbolje što postoji u sportu uz dodatnu dozu strasti, požrtvovanosti i želje za pobedom.

Rock el Clasico je nešto jako slično – najbolje što postoji u svetu muzike. To je najviši domet koji je mogao da se postigne na našem prostoru uz simpatičnu mešavinu humora, živosti, energije i strasti.

Jer šta se dešava kada se frontmen jedne od najvećih jugoslovenskih rock grupa svih vremena, Nele Karajlić, ujedini sa „čudom od deteta“, jednim od najboljih srpskih violinista, Stefanom Milenkovićem? Dešava se muzička čarolija namenjena svim generacijama koja će se u vidu višečasovnog performansa predstaviti beogradskoj publici. Ovaj autentični autorski projekat je nastao u saradnji sa nacionalnom platfomom Srbija stvara/Serbia Creates i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Telekoma Srbije, Banca Intesa-e i Mastercard-a. Koncert „Rock el clasico“ je zakazan za 21. jun, na Svetski dan muzike, a održaće se na Tašmajdanu, na otvorenom. Karte se mogu nabaviti preko Tickets-a, na njihovim prodajnim mestima ili onlajn.

Dođite na koncert i na ovo autentično stvaralačko putovanje, jer nema boljeg načina da dočekate leto (koje kalendarski počinje) i otvorite letnju sezonu.

Kontrapunkt roka i klasike

Odavno postoji kreativna težnja da se rok muzika podigne na nivo klasike i da se čuvene pesme izvode u novim, simfonijskim aranžmanima. Najpoznatiji svetski muzičari i kantautori nisu odoleli želji da se isprobaju i na ovom klasičnom terenu, pri čemu su svoje poznate, žestoke numere izvodili sa klasičnim orkestrom ili horovima. Ovim muzičkim eksperimentima dobili smo win-win situaciju. Tu su možda neka od najpoznatijih izvođenja, što je pokazalo da je rok muzika odavno prerasla čisto subkulturni bunt i postala svojevrsna klasika, ali i da klasična muzika nije zastarela i prevaziđena, već da u njoj može svako da uživa.

I dok su kombinacije klasike i popularnih melodija u svetu jako poznate i dobro prihvaćene (setimo se izvanrednih koncertnih događaja Andre Rieu-a ili onoga što rade momci iz grupe „2 Cellos“), kod nas su takvi pokušaji spajanja klasike i roka bili sporadični i pojedinačni izleti muzičkih entuzijasta.

Saradnja Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića

Saradnja između dvojice velikih legendi u svojim oblastima – Neleta Karajlića kao frontmena Zabranjenog pušenja i Stefana Milenkovića kao maestra na violini –nastala je spontano sa željom da se napravi nešto novo i kreativno što bi bilo zanimljivo široj publici. Za razliku od ostalih uobičajenih obrada rok numera u klasičnom stilu, Rock el Clasico je otišao korak dalje –muzičari su ne samo obradili, već i nanovo iskomponovali svoje numere. Te numere koje ćemo imati prilike da slušamo na Tašmajdanuse sastoje iz delova pesama Zabranjenog pušenja i delova nekih od najpoznatijih klasičnih melodija, iskombinovanih tako vešto da se slušalac sve vreme pita: „Kako je moguće da ovo nije original?“

Rušenje zidova između roka i klasike

Sadržaj ove umetničke bajke bi trebalo da predstavlja svоjevrsnu integraciju muzičkih pravaca na različitim nivоima i pre svega uklanjanje zidоva klasične i rоk muzike. Saradnja Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića je otvorila mnoge muzičke mogućnosti, pa će ovaj kоncert dоneti nоva rešenja, bogati dijalоg dotada nespojivog muzičkog iskustva. Rezultat ovoga je autentično muzičko delo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata. Autori žele da pruže dоprinоs kulturi zajednice iz kоje pоtiču, a ovakav projekat je od vanrednog značaja za umetnоst оvih prоstоra.

Osnovni motiv za organizоvanje zajedničkih kоncerata Stefana Milenkоvića i Neleta Кarajlića je kreiranje jedinstvenog muzičkog dela kоji će nastaviti svоj put širоm sveta, ponosno prоmоvišući kulturu ovih prostora. Da je njihov koncert pravi predstavnik kulturnih vrednosti, govori i učešće i uspešno izvođenje koncerta na svetskoj izložbi Dubai Expo 2020.

Organizatori najavljuju da ovo neće biti samo muzički koncert, već i vizuelno-scenski spektakl koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a koji će vam omogućiti da u velikom stilu proslavite Svetski dan muzike.

Organizatori poručuju – zidovi su porušeni i ne morate da birate između roka i klasike. Uz Neleta i Stefana Milenkovića imate Rock el clasico na jednom mestu.

Nele Karajlić i Stefan Milenković – muzičari bez premca

Nekome ko nikad nije čuo za ovu dvojicu velikana teško je u par rečenica opisati njihovu bogatu karijeru i kakve ličnosti koje stoje iza njih. Nele Karajlić je svoj najveći muzički doprinos dao u grupi Zabranjeno pušenje koja je obeležila osamdesete godine prošlog veka. Evo šta on kaže za saradnju u Rock el clasico: „Uživam u eksperimentima. Spojevima nespojivog. Cjeli moj život bio je eksperiment. I Zabranjeno pušenje, i Top lista nadrealista, i No smoking orchestra. Zašto ne sa Stefanom? Znam ga iz onoga vremena kada je violina bila veća od njega. I tad je bio majstor! Osjećam da smo na početku velike avanture.”

Sa druge strane, Stefan Milenković je ponikao u porodici muzičara i već sa 3 godine svirao violinu. Sa 6 godina je imao prvi nastup kao solista sa orkestrom, a sa 15 počinje njegova ozbiljna muzička karijera. Svirao je za američkog i ruskog predsednika, slušao ga je i papa, a publika je imala prilike da ga čuje na koncertima širom sveta. Evo kako on objašnjava šta ga je motivisalo na ovaj zanimljivi iskorak: „Izazov mi je uvek bio vodilja u karijeri i težim stvarima koje me stimulišu, koje mi omogućavaju da rastem i da se razvijam kao osoba i kao umetnik. Neletova karijera i pristup ne samo muzici već i kreativnom procesu generalno: način razmišljanja o sceni, energiji i dramaturgiji me je uvek inspirisao. U našim dosadašnjim kreativnim ukrštanjima smo već razvili mnoge ideje koje me oduševljavaju potencijalom. Siguran sam da će publika otići sa našeg koncerta sa jakim utiskom da su prisustvovali nečemu što je jedinstveno i nezaboravno i da će direktno osetiti naš iskren entuzijazam i energiju u ovom projektu. Jedva čekam!”

Beograd vas poziva na fuziju zvukova i Rock el clasico. Ukoliko dane provodite u glavnom gradu, rezervišite smeštaj uz pomoć naše agencije za izdavanje – Belano. Imamo u ponudi odlično opremljene luksuzne stanove, na najboljim lokacijama. Uz umetnički performans sa Tašmajdana i udobnost i praktičnost dobrog smeštaja, vaš boravak u Beogradu biće savršen.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.