Restorani na Zvezdari: 6 najboljih po našem izboru

март 20, 2020

Daleke 1887. na brdu Veliki Vračar zahvaljujući zalaganju profesora Milana Nedeljkovića, jednog od osnivača savremene srpske astronomske nauke, otvorena je Astronomska opservatorija sa zvezdarnicom, po kojoj će najpre brdo na kome se opservatorija nalazila, a kasnije čitav kraj i opština dobiti ime Zvezdara.

Nekada je ova beogradska opština bila deo Petog reona koji je obuhvatao pet naselja: Vukov spomenik, Bulbulder, Zvezdara, Pašina česma i Zeleno brdo. Peti reon je 1953. podeljen na dve opštine – Stari đeram i Zvezdara, koja je svoje prve obrise dobila 1959. kada su joj pripojena prigradska naselja Mirijevo, Mali i Veliki Mokri Lug. Tada je ova teritorija dobila svoje današnje ime.

Pisac Vladimir Janković zabeležio je jedan od najlepših opisa Zvezdare:

“Najveličanstveniji je pogled sa Zvezdare. Gorostasno se tu ispružila cela varoš, bliza i radna. Od Kalemegdana do Dedinja, od Palilule do Voždovca. Nije slika no pun život, brekće, hukti. Isparava se u maglama sa vode, puši u dimnjacima fabrika. Avala se čini kao da će potrčati ka Savi u toj stegnutoj liniji; kupole na Parlamentu kao da su kroz paru i dim nekud i same pošle. Zemun se živo približio. Grad je sav naheren i neravan, kao div koji se smešta na ležištu, proseci ulica vijugaju kao da su pokretne stepenice. Sav je dinamičan, sav u blokovima koji su kao džinovi u pohodu; sav je u grču. Beograd sa Zvezdare privlači i mami da se pođe k njemu, da se čovek utopi u njemu. Tu se ne može razmišljati. Tu nam je grad oteo slobodu misli.”

Možda se zato upravo ovde nalazi veliki broj kafana i restorana u Beogradu, kao i naši apartmani na Zvezdari koje rado biraju ljubitelji povoljnog smeštaja u Beogradu.

1. Zavičaj restoran na Zvezdari

Lanac restorana Zavičaj je poznat po specijalitetima balkanske kuhinje, savremenoj usluzi i etno ambijentu, koji stvara prijatan osećaj i domaću atmosferu u duhu naše tradicije. Naše restorane najbolje je opisao poznati pesnik Ljubivoje Ršumović sloganom “Gurmanski raj zove se Zavičaj”.

Restoran “Zavičaj Zvezdara” predstavlja restoran na Zvezdari, koji spaja balkansku tradiciju sa modernim enterijerom.

Rezultat je jedinstveno iskustvo: ukusni tradicionalni specijaliteti, prijatna atmosfera i profesionalna usluga. Iznenadiće Vas bogati meni koji nudi najbolje iz tradicionalne srpske kuhinje.

Restoran se sastoji iz dve odvojene sale za pušače i nepušače, ukupnog kapaciteta do 80 mesta i bašte koja poseduje 90 mesta.

Rezervacije i informacije za sve restorane:

+381 60 55 000 44

Kontakt:

Adresa

Bulevar kralja Aleksandra 366, Beograd

Rezervacije

+381 60 522 00 00

Radno vreme

09:00 – 23:00

E-mail

info@zavicaj.rs

Facebook

@restoranzavicajzvezdara

Instagram

@restorani_zavicaj

2. Restoran Zvezdara Teatar

U prelepom ambijentu sa posebnim izborom menija uz elegantan enterijer visoke kategorije ovaj restoran na Zvezdari koji se nalazi u neposrednoj blizini Belano apartmana na Zvezdari služi svoje goste vrhunskim kulinarskim specijalitetima. Jela su jedinstvene harmonije odabrana iz posebnih receptura vešto izbalansiranih ukusa koji zadovoljavaju kriterijume najvećih gurmana.Uživanje svih čula uzodbacivanje proizvoda koji sadrže veštačke arome, hemijske aditive i pospešivače ukusa u hrani. Izbegavaju i genetski modifikovane proizvode, kao i bespotreban transport.Proaktivno podržavaju limitiranu upotrebu svih prirodnih resursa.

Kontakt:

Adresa:

Milana Rakića 38

11000Beograd, Srbija

Telefon:+381 11 2419401, +381 62 72 82 64

Email: restoranzvezdarateatar@gmail.com

3. Restoran Tabor

Tabor je zasigurno jedna od kultnih beogradskih kafana, ili je možda bolje reći da je to jedan od retkih, pravih beogradskih restorana, mesto na kome se ukrštaju boemski i savremeni Beograd, gradsko i prigradsko, starogradsko i urbano, i nije neobično, kako je to svojevremeno primetio Momo Kapor, da je Tabor utaboren baš na mestu gde se nekadašnji i današnji Bulevar Kralja Aleksandra, odnosno posleratni Bulevar Revolucije, pretvara u periferijski drum, i onaj srednjevekovni carigradski.

Tabor je svakako i jedan od najpopularnijih restorana na Zvezdari.

Sve je u Taboru ukršteno u nekakvoj neobičnoj simbolici vremena koje je prohujalo Beogradom u poslednjih nekoliko decenija. Tabor postoji 24 godine, ali na neki način i mnogo duže, s’ obzirom da je nasledio ime od legendarne istoimene kafane, na Kalenić pijaci, koja je da opet citiramo Kapora: „bila najdemokratskije mesto u Beogradu, i u čitavoj zemlji, gde su se jedino mogli susresti svetovi koji se inače nikada ne sreću.“ I nije samo Tabor nasledio ime, nastavio je tu demokratsku sklonost za spajanjem različitih ljudi i svetova, pa je 90 tih godina važio i za kafanu opozicije, u vreme kada je takva kategorizacija vlasniku mogla da donese mnogo više glavobolje od novca. Ali vlasnik Jovan Mrdjenović rado se seca tih vremena i jedino žali što pravih kafana više nema.

Kada je kuhinja Tabora u pitanju citiraćemo još jednom starog Taboraša Momu Kapora koji je pišući o svom omiljenom restoranu rekao: “ Tabor je postao neka vrsta hrama ili gastronomskog muzeja, gde je moguće svome gostu, strancu, u toku jedne noći predstaviti skraćenu istoriju nacionalne kuhinje“. I zaista iako u Taboru nema nikakvih bukvalnih detalja i etnološke simbolike, koja je inače u takvim restoranima najčešće prenaglašena, ovde je nacionalna kuhinja na prvom mestu, i Tabor nudi strancu mogućnost da Beograd i Srbiju upozna kroz hranu i domaće vino, a da se pri tome ne oseća kao u etnografskom muzeju.

Kontakt:

Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 348, Zvezdara

Telefon: 011/2412-464, 011/2418-222

E-mail: info@restorantabor.com

Website: www.restorantabor.com

4. RESTORAN SINĐELIĆ

Restoran Sinđelić smešten je u Vojislava Ilića 86 na Voždovcu, kraj istoimenog fudbalskog kluba.

Dugi niz godina uspešne tradicije i vrednog rada su iza nas i garantuju našim gostima kvalitetnu uslugu, a ime koje nas krasi dobili smo po čuvenom vojvodi Stevanu Sinđeliću.

Tokom 20 godina uspešnog rada uspeli su da ispune najviše standarde kvaliteta i postavimo nove kada je reč o kvalitetu usluge i hrane, što gosti umeju da cene i zbog toga nam se uvek vraćaju.

Za njihov i vaš najbolji užitak nedavno su renovirali restoran tako da sada mogu sa istim i boljim kvalitetom goste da dočekaju u novom i osveženom ruhu uz moderniji dizajn i prijatni ambijent.

Puno pažnje i ljubavi uloženo je u svaki detalj.

Sjajna usluga, ljubazno i raspoloženo osoblje, ugodan ambijent i naravno vrhunski specijaliteti sigurno će biti dovoljni da se oduševite.

Kontakt:

Adresa: Vojislava Ilića 86, Zvezdara

Telefon: 011/308-70-67, 061/159-31-32

E-mail: info@restoransindjelic.com

Website: www.restoransindjelic.com

Viber: 061/159-31-32

WhatsApp: 061/159-31-32

5. 44° NORTH RESTAURANT

Restoran 44 North nudi jela internacinalne kuhinje. Nalazimo se na teritoriji opštine Zvezdara, u ulici Cvetanova Ćuprija na broju 24 D.

Već sa vrata će Vas dočekati naše ljubazno i nasmejano osoblje koje će Vas uputiti do slobodnog stola i predložiti da specijalitete našeg restorana.

Divni kontrast boja, mirna i prijatna atmosfera učiniće da se osećate opušteno bilo da ste na romantičnom, porodičnom ili poslovnom skupu.

Iskusni kuvari su oživeli neka tradicionalna jela koja se ne mogu tek tako naći po restoranima, ali ponuda je bogata i raznovrsnim jelima internacionalne kuhinje, kao i ukusnim poslasticama.

Moramo da naglasimo da sva jela spremamo isključivo od svežih namirnica proverenog porekla. Kod nas nećete naći jela koja su napravljena od smrznutih proizvoda. Sve je sveže, sezonski i ukusno. Ponosni smo i na naš pravi domaći hleb i ručno pravljene deserte.

Za prave sladokusce pripremili su i divne deserte koji će zadovoljiti i najprobirljivije goste. Probajte cheese-cake ili čoko sufle.

Za goste restorana obezbedjen je i parking.

Proverite zašto je 44 North popularan restoran na Zvezdari.

Kontakt:

Adresa: Cvetanova ćuprija 24d, Zvezdara

Telefon: 064/000-4446, 011/4060-018

E-mail: restoran44north@gmail.com

Website: www.restoran44north.com

Viber: 064/000-4446

6. Dušanovo carstvo

Restoran Dušanovo carstvo nalazi se na obodu Zvezdarske šume u blizini Gradske bolnice. U prirodnom hladu i prijatnom ambijentu možete da uživate u kvalitetnoj kafi, jelima sa roštilja, pasti, ribi, rižotu, salatama i još mnogo čemu drugom. Takođe je vrlo popularan restoran na Zvezdari.

Za najmlađe posetioce uređena igraonica na otvorenom i zatvorenom. Kućice, autići, igračke, sve podređeno njihovom zadovoljstvu.

Kvalitetni kolači i sladoledi.

Sve to po povoljnim cenama.

Kontakt:

Vojvode Sime Popovića 11

Rezervacije na: 061/238-39-32

BELANO Kontakt

Ako tražite smeštaj u Beogradu, ili želite preporuku za to gde da pronađete idealan stan u Beogradu i tokom svog boravka, tu smo za vas. Ako tražite najbolje odabrane restorane u Beogradu, pogledajte ove naše predloge na Belano Blogu.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da brinete o svom zdravlju, pronađete rešenje u vašoj potrazi za stanom na dan, nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd.Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.