Proleće u Beogradu – prolećni umor uz lepotu prirode

мај 6, 2018
prolecni umor

Sigurno ste primetili da je proleće već uveliko stiglo, a sa njim, uz svu lepotu prirode, tu je i onaj propratni sindrom prolećnog umora.

 

Šta je prolećni umor?

 

Prolećni umor odnosno prolećna letargija se odnosi na stanje zamora, smanjene energije ili depresije, povezane sa početkom proleća.
Takvo stanje može biti uzrokovano normalnom reakcijom na toplije temperature, ili može imati medicinske osnove, kao što su alergije ili „obrnuti“ sezonski afektivni poremećaj.

 

 

Tokom zime, naše telo ima nizak nivo hormona kao što je serotonin (stresni buster i hormon povećanja sreće) zbog kraćih dnevnih sati, a telo proizvodi više hormona spavanja – melatonin. Kada već uveliko počinje buđenje proleća, koje donosi duže i intenzivnije časove svima omiljene sunčeve svetlosti, telo mora da se nekako prilagodi. Temperatura tela se povećava, krvni sudovi se šire, a krvni pritisak potone. Svetlost prouzrokuje da telo oslobađa više ,,hormona aktivnosti“ odnosno serotonina dok je količina melatonina i dalje veoma visoka.

Ipak, telo ne može upravljati procesima adaptacije preko noći. Kao rezultat toga, neki od nas se osećaju letargično, manje su motivisani, malo vitalni i umorni prema kraju zimske sezone. Drugim rečima, postoji naučni razlog zašto se ne osećate energično na proleće, tako da nikome ne može da kaže da je sve u vašoj glavi.

 

Koji su simptomi prolećnog umora?Spava vam se, nemate volje ni za šta, odlazak do radnje prekidate da dođete do daha…sve je to delimično posledica promena oko nas i buđenja organizma. Šire nam se krvni sudovi, pada pritisak, žlezde se aktiviraju i pripremaju za akciju koja nas čeka tokom narednih meseci.
Sve je to normalno, ali najviše utiče na hronične bolesnike i stariju populaciju. Prema nekim podacima, čak svaka druga osoba pati od simptoma prolećnog umora.

 

prolecni umor

 

Oscilacije u temperaturi, dugi zimski meseci, bakini vuneni džemperi i šalovi, manjak serotonina i sunčevih zraka sada počinju da uzimaju danak. Lepo smo se najeli zimnica i gozbi u toplim domovima, sad je vreme da manje kuvamo masnu i tešku hranu, već unosimo vitamine, voće i povrće.

Naravno, šetnja bezbrojnim osunčanim stazama oko nas jednako pomaže. Upravo zato nekad deluje da brojni turisti koji dolaze u naše apartmane u Beogradu nisu nimalo žrtve prolećnog umora. Ono što je zapravo istina je da kretanje, izmeštanje iz poznate sredine i udoban smeštaj u centru grada koji turistima omogućava da nesmetano iskoriste sunčane i prijatne beogradske dane jeste zapravo rešenje. Koliko god delovalo da nam se spava, upravo aktivnost i izlazak na svež vazduh mogu da pomognu.

Ipak, nije uvek tako lako sve to stići i postići.
S druge strane, simptomi prolećne groznice odnosno prolećnog zamora koji nam mogu pomoći ipak u ovome uključuju i:

1) Nemir i želju da budemo aktivni.
2) Povećanje energije.
3) Vitalnost.
4) Poboljšano raspoloženje.
5) Pozitivan stav.
6) Želju da provedemo više vremena napolju.
7) Sreću kao takvu.

 

 

Kako se izboriti sa prolećnim umorom?

 

Sve više ljudi koristi prirodno lekovito bilje za umor kako bi ponovo probudili svoje telo. Praziluk je efikasna biljka za borbu sa zamorom, a posebno i vlašac. Gvožđe je od suštinskog značaja kada je u pitanju proizvodnja energije, a najbolji način da se to postigne je da jedete zdravo.

Bilje pomaže kao dobra mera za borbu protiv umora i umora fizičke vrste. Štaviše, biljke su pune hranljivih materija koje su naročito korisne za žene. One mogu povećati nivoe gvožđa, i pravo su rešenje za osećaj letargije, zatim služe i kao odlična prevencija, ali i za lečenje anemije, kao i obezbeđivanje potrebne energije i ishrane telu.

Tako da, radujmo se novom proleću. Stanimo po sred ulice i dignimo glave gore. Oslušnimo povetarac. Posmatrajmo svet oko sebe.

 

 

Radujmo se još jednom izgovoru za nove početke. Za nove odluke. Za novo bolje. I bolje nas.
Uostalom, ako ne stignemo ovaj put, jer znamo, ovaj prolećni umor baš zamara, ne brinimo. „Od ponedeljka“ je i dalje uvek tu.

A i mi smo tu i naši brojni apartmani, dnevni odmor u Beogradu po potrebi, kao i Vaša podrška da sve obaveze završite i obavite brzo i lako.

 

Belano apartmani Beograd

 

Vaš Belano

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.