Podzemni Beograd

октобар 3, 2018
podzemni beograd

Podzemni Beograd predstavlja novu dimenziju Beograda. Ko ne poznaje podzemni Beograd, lišen je neverovatnih lokaliteta i istorjskih činjenica. Upoznajmo se sa tajnovitim podzemnim Beogradom, tajnim prolazima, bunkerima, lagumama.

“Nema grada na svetu oko koga su se jagmili toliki narodi, pod čijim su se bedemima vodile tolike bitke, koji je toliko puta menjao vlasnika i pedeset puta bio uništavan da bi se svih pedeset puta ponovo iz istorijskog groba podigao – kao što je naš Beograd” –Borislav Pekić.

 

 

Baš zbog toga i ne čudi što mnogi Beograđani ne znaju da se recimo ispod Taša nekada nalazilo rimsko groblje, a da su u njegovom najpoznatijem bunaru brutalno pogubljene ugarske velmože, da su obodi Kalemegdana bili obodi Panonskog mora, da Prirodnjački muzej ima više eksponata nego Beograd stanovnika i brojne druge zanimljivosti koje ova tura otkriva.

Šetnja podzemnim Beogradom je upravo tura koja će vam otkriti njegove najskrivenije tajne! Bogatu istoriju grada Beograda kriju brojne pećine, lagumi, zazidane podzemne reke, memljivi tuneli, tajni bunkeri i brojne građevine koje su rušili i stvarali narodi naseljavani sa svih strana tokom vekova.

Podzemlje priča legendu o Beogradu iz rimskog, austrijskog, turskog i srpskog perioda od kojih svaki donosi neku svoju autentičnu draž. Svaka tura počinje posetom Rimskoj dvorani u kojoj se nalaze temelji glavne kapije rimske tvrđave iz 2. veka.

Sigurni smo da tada nije bilo toliko udobnih i luksuznih smeštaja u Beogradu kakav vas čeka u Belano apartmanima kod Kalemegdana ili uopšte u smeštaju u centru grada, ali je bilo toliko istorije i doživljaja da je veoma teško proceniti gde koja era ovog grada počinje, a gde se završava.

 

 

Opis ture Podzemni Beograd

 

Podzemni Beograd sadrži na stotine lokaliteta: pećina, laguma, zazidanih reka, tunela, bunkera i drugih građevina koje su uništavali i gradili narodi koji su naseljavali Beograd. Spustite se među starije slojeve Beograda u posebnim lokalitetima.

Posetićete Rimsku dvoranu u kojoj su temelji kule glavne kapije rimske tvrđave i cevi rimskog vodovoda koji je vodio čak od Malog mokrog luga. U bunkeru građenom u prvoj polovini 20. veka na Beogradskoj tvrđavi, imaćete priliku da se upoznate sa nekim špijunskim tajnama Jugoslavije i Titovom političkom igrom između velikih sila.

U velikom barutnom magacinu ćete da dodirnete zidove kompleksa koji su kao poslednju odbranu od Turaka sagradili Austrijanci za čuvanje najbitnije robe – baruta u posebno suvim uslovima, a u blizini reke.

 

 

Prolazi se kroz tunel, koji vodi od Kosančićevog venca do laguma u Karađorđevoj ulici, iz kojeg se može videti još jedan lagum. Na kraju u vinskom lagumu počinje put kroz vreme u period oslobođenja Srbije od Turaka i razvoja srpske Sava male, uz obavezno vino. Posetu lokalitetima će oslikati priče o neobičnoj istoriji Beograda, čudnim sudbinama i legendama, kao i odgovori na neke enigme koje vekovima podstiču znatiželju poznavalaca istorije i kulture.

Ture na srpskom jeziku vode pisci knjige Beograd ispod Beograda, profesor Vidoje Golubović i Zoran Nikolić zajedno sa našim stručnim vodičima.

 

 

PROGRAM IZLETA PODZEMNI BEOGRAD:

 

Prolazak kroz Karađorđevu kapiju – Ime je dobila u spomen na ulazak Karađorđa i ustaničke srpske vojske u tvrđavu početkom 1807. godine. Dugo se verovalo da je Karađorđe upravo kroz ovu kapiju ušao u tvrđavu…Prolazak kroz unutrašnju Stambol kapiju – Tokom austrijske vladavine Beogradom 1717–1736. godine izgrađena su utvrđenja Jugoistočnog fronta na osnovu projekta inženjerijskog pukovnika Nikole Doksata de Moreza (pominje se u domaćem filmu Lavirint). Tada je podignuta i Stambol kapija … Prolazak kroz Sahat kapiju – Venecijanski graditelj u austrijskoj, a potom i u turskoj službi, Andrea Kornaro, izgradio je današnju Sahat kapiju. Do danas je u austrijskim arhivama obeležen kao Izdajnik.

Silazak u veliki podzemni bunker iz vremena Informbiroa – Bunker je izgrađen 1948. godine zbog potrebe tadašnje države da se odbrani od eventualnog napada Sovjetskog Saveza. Jugoslovenska narodna armija odlučila je da izgradi bunker na strateški izuzetno važnom mestu, sa otvorima za topove i protivtenkovsku artireljeriju ali i svim neophodnim pratećim programom za slučaj napada, uključujući i rezervoare za vodu od neobičnog materijala. Podsetićemo koliko Beograd ima nemirnu istroiju čak i u mirnodopskim danima…

 

 

Rimski Bunar – tajanstveno zdanje ukopano u stenovito tlo u blizini „Pobednika” pre tri veka. Rimski bunar nazivaju i “pupak sveta” i verovalo se da je to mesto odakle je mitski junak Orfej silazio u podzemni svet. Rimski bunar ima mističnost zagolicala maštu čak i velikog Alfreda Hičkoka. Tu je i Vojni bunker, do skora nepoznat javnosti, a svedok je Titovog plesa po ivici žileta u igri između velikih sila. U Kazamatima ispod Vojnog muzeja čeka nas izložba o mračnoj strani ljudske psihe – srednjovekovne sprave za mučenje.

Silazak u podzemni lagum Velikog barutnog magacina i poklonjenje jednoj od najvećih relikvija hrišćanskog sveta, Joninom sarkofagu starom oko 1500 godina.- Veliki barutni magacina ukopan je u steni zapadnog podgrađa ili tzv. Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, Oko ove građevine, sredinom XVIII veka izgrađen je izuzetno jak zaštitni bedem. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda, Kosmaja i Kostolca.

 

podzemni beograd

 

Šta su onda ustvari lagumi?

 

Lagum je veštačka pećina, pre dva ili tri veka, kada su naši stari trgovali, a bili su dobri trgovci, negde je valjalo držati tu robu, a nemate ni frižider ni zamrživač. Logičan put je bio pod zemlju, tu je uvek stabilna, ista, temperatura.

Odlazak do podzemnog laguma u Karađorđevoj ulici. Danas vinarija, nekad je služio kao skladište rečnim trgovcima koji su tu smeštali robu pristiglu Savom i Dunavom, a potom je pomoću lifta na vuču iznosili na Kosančićev venac. Čeka nas posluženje vinom i predah od podzemne beogradske avanture. Naš domaćin u vinskom lagumu biće pisac i novinar Zoran Nikolić, čija su istraživanja i knjiga „Beograd ispod Beograda“ omogućili do ponovo otkrijemo zaboravljene odaje.

Aranžmani uglavnom obuhvataju:

– Usluge vodiča tokom trajanja ture
– Ulaznice za podzemne prostore na Beogradskoj tvrđavi
– Degustaciju vina u Vinskom podrumu (lagumu u Karađorđevoj)
– Troškove organizacije putovanja

Aranžmani ne obuhvataju:
– Individualne troškove putnika

 

 

Informacije o turama

Polasci

Sreda 17 časova, subota 14:30 časova i nedelja 11:30 časova / Ispred agencije Euro Jet

Organizacija

Euro Jet

Adresa

Gračanička 11

Jezik

srpski i engleski

Trajanje

3 sata

Cena

900 din. na srpskom jeziku, 1900 din. na engleskom jeziku

 

Kontakt

+381 11 26 35 622,+381 11/ 2635343

Karte i informacije

TURISTIČKI INFO CENTAR

Knez Mihailova 56  (Centar grada)

ponedeljak – nedelja 09-19č

tel. 011 2635-622 i 2635-343

bginfo.knezmihailova@tob.co.rs

Informacije

Sreda 17:00č; Subota  14:30; Nedelja 11:30č.

Rezervacije su obavezne, zbog ograničenog broja gostiju.

 

 

BELANO Kontakt

 

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili, upoznali se sa tradicijom i turističkim atrakcijama Beograda i tražite apartman u Beogradu sa porodicom, u paru ili poslom, želite preporuku za to gde da pronađete odličansmeštaj u Beogradu u centru ili da obavite obaveze pa vam je neophodan smeštaj na Novom Beogradu, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

stan na dan u beogradu

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.