Kosmaj: Šta videti i obići za jedan dan?

јул 12, 2022

Kada se uzme u obzir mala udaljenost od Beograda, izvanredni predeli u gustoj listopadnoj šumi, vidikovci koji oduzimaju dah i brojni kulturno-istorijski spomenici, jasno je zašto je Kosmaj omiljeno izletište Beograđana. Na manje od jednog sata vožnje, nalazi se zelena oaza i mesto gde se u prijatnom ambijentu brzo možete napuniti pozitivnom energijom za narednu radnu nedelju.

Ako imate prijatelje i rođake koji provode u Beogradu nekoliko dana i želite da izvučete maksimum iz njihovog boravka u glavnom gradu, prvo razmislite o smeštaju u apartmanima koje možete iznajmiti po danima preko agencije Belano, a zatim i u izvanrednom sadržaju koji ćete im pružiti na obližnjoj planini Kosmaj.

Kako do Kosmaja?

Redovno se dešava da u potrazi za mestom gde ćemo provesti slobodni dan, tragamo za daljim i uzbudljivijim destinacijama. Ono što nam je blizu i nadohvat ostavljamo za kasnije, pa je česta pojava da mnogi Beograđani nikada nisu posetili neke lokacije koje su vrlo zanimljive i edukativne. Takav je slučaj i sa Kosmajem.

Ova druga najniža planina u Srbiji sa nadmorskom visinom od 626m nalazi se u okolini Mladenovca na oko 50 km od Beograda. Ko je imao prilike da istražuje poznato srpsko letovalište Sopot, video je da se u blizini prostire pitoma šumadijska planina Kosmaj.

Dva su puta koja vode do Kosmaja. Jedan je preko auto-puta za Niš, gde se isključujete za Mladenovac, a drugi put, koji je za nijansu duži ali mnogo interesantniji, koji ide preko Avale i lokalnih sela. Zajedno sa Avalom, Kosmaj je proglašen za predeo izuzetnih odlika i stavljen je pod odgovarajuću zaštitu.

Šta videti na planini?

Kakva je to planina, možda najbolje govori njegova etimologija. Po jednima, reč Kosmaj je nastala od prideva “kosmat”, što upućuje na guste listopadne šume kojima je prekriven. Drugi smatraju da ima vodi poreklo od kletskih reči cos (što znači šuma) imaj (što znači planina). U svakom slučaju, budite spremni na boravak u gustoj listopadnoj šumi koja je možda najlepša u ranu jesen, kada u raznim bojama pokaže svoje pravo bogatstvo.

 1. Spomenik borcima Kosmajskog odreda

Na vrhu Mali Vis se nalazi spomenik podignut 1971. godine u čast palim borcima Kosmajskog partizanskog odreda. Spomenik se sastoji od 5 krakova visokih po 30 metara, a između njih, u centru, nalazi se mermerni krug sa posvetom. Spomenik je impozntan i predstavlja jedan od najboljih primera socijalističke arhitekture.

 • Vidikovac Kosmaj

Drveni toranj sa najboljim pogledom na Šumadiju. Daske su klimave, oprez je neophodan pri penjanju.

 • Spomen kosturnica na Belom Kamenu

Ovaj spomenik podignut je u čast ratnicima Timočke divizije koji su pali u borbama za odbranu Beograda iz Prvog svetskog rata.

 • Manastir Tresije

Srednjovekovni manastir izgrađen za vreme kralja Dragutina 1309. godine posvećen je Saboru svetih Arhangela. Više puta je rušen i obnavljan tokom vekova, da bi u jednom trenutku bio najbogatiji i najimućniji manastir u Beogradskom pašaluku.

 • Manastir Pavlovac

Ovaj manastir izgrađen je za vreme despota Sefana Lazarevića u 15. veku. Ime nosi po potoku blizu manastira. Za vreme turskih osvajanja, manastir je bio srušen, a bratstvo ubijeno i do pre dvadeset godina manastir je bio zatrpan kamenjem. I manastir Pavlovac i manastir Tresije su od velikog kulturno-istorijskog značaja.

 • Markovačko jezero

Markovačko jezero je smešteno u podnožju planine Kosmaj, u selu Markovac, na oko 6 kilometara udaljenosti od centra Mladenovca. Markovačko jezero je jedno od najstarijih i najbogatijih veštačkih, beogradskih akumulacija.

Jezero je nastalo sredinom šezdesetih godina prošlog veka, izgradnjom brane na reci Košarna.

 • Kleopatrina česma

U selu Nemenikuće, u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla nalazi se čuvena Kleopatrina česma za koju se veruje da daje vodu koja uspešno otklanja mnoge zdravstvene probleme. Nazvana je Kleopatrina česma po ćerki kneza Aleksandra Karađorđevića koja je tragično preminula i koja je trebalo da bude sahranjena u Topoli. Međutim, knez je naredio da se u njenu čast podigne najlepša česma u kraju na mestu gde je povorka prenoćila na putu do Topole. Gužve su svakodnevne, a da li je i za šta voda lekovita – proverite sami!

Šta raditi na Kosmaju?

Ova planina je pravo blago. Dovoljno je da je posetite, napravite piknik i na uređenim izleteštima sa klupama i stolovima, provedete neko vreme u zdravom okruženju. Međutim, ukoliko od izleta želite nešto više, pogledajte naše predloge šta još možete da radite na Kosmaju.

 1. Planinarenje

Planinari će vas voditi da obiđete glavni greben Kosmaja koji se proteže u pravcu jogozapad-severoistok. Tri su vrha koja možete lako osvojiti:

 • Veliki Kosmaj, poznat i kao Rutavi Kosmaj visine 626m. Do drugog svetskog rata se na ovom vrhu nalazio drveni krst postavljen na drvenu piramidu.
 • Mali Kosmaj, poznat i kao Malovan ili Goli Kosmaj, sa vrhom Beli Kamen od 546m
 • Košutica, koja je obli izbrežak Kosmaja visine 463m

Ako volite da pešačite, staze na Kosmaju su prohodne, lake kondicione težine, a pružaju izvanredne poglede sa postojećih vidikovaca. Jedna od zahtevnijih staza je 38 km duga staza Avala-Kosmaj i ona se kao pešački marš održava svake godine u čast oslobođenja Beograda.

 • Jahanje

Jahanje je još jedna stvar koju možete da isprobate na ovoj planini. Ovu avanturu isprobajte jer su glavne tačke jahačkih tura livade, potoci, proplanci, manastiri i druge znamenitosti. Možete isprobati terensko jahanje ili turističko jahanje sa obilakom znamenitosti Kosmaja.

 • Lov

Zbog izuzetno bogate flore i faune, Kosmaj je odavno prepoznat kao bogato lovište. Lovačko društvo  „Kosmaj“ iz Sopota gazduje ovim predelom koje ima oko 20.000 ha lovne površine. Na ovoj planini organizuje se lov na srnu, divlju svinju, zeca i fazana. Lovni turizam je razvijen, a manifestacije koje se organizuju su „Šakalijade“ i gulašijada u okviru filmskog festivala. Lovačko društvo ima 2 lovačka doma u svom vlasništvu i dobro opremljenu infrastrukturu za lov.

 • Restorani sa najboljim pogledom

Možda ste rešili da aktivni izlet zamenite prijatnom šetnjom i uživanjem u nekom od mnogobrojnih restorana koji se nalaze u ovom kraju.Neki restorani su u etno stilu, neki su sa bazenima, a neki mogu da se pohvale savršenim pogledom.

Ukoliko ste u potrazi za smeštajem u Beogradu posetite sajt agencije Belano i pronađite odgovarajući smeštaj.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.