Perpetuum Jazzile slavi svoj 40. rođendan koncertom u Kolarcu

фебруар 2, 2023

Perpetuum Jazzile, jedan od najboljih „a kapela“ bendova u regionu, svoju neverovatno dugotrajnu karijeru turnejom po regionu. Beograd će Perpetuum Jazzile, jedan od najvećih vokalnih sastava u Evropi, dočekati 9. februara u svečanoj sali Kolarčeve zadužbine. Ulaznice se mogu nabaviti preko Tickets-a, po cenama od 3200 do 3600 dinara.

Planiraju bogatu koncertnu sezonu povodom 40 godina postojanja, gde će izvoditi svoje proslavljene i nove obrade svetskih hitova. U isto vreme pripremaju i studijski album.

– Cela godina će biti u znaku našeg okruglog jubileja. Oživećemo sve naše najveće hitove i uvežbavati još puno novih pesama. Uskoro ćemo objaviti i prvi singl s nadolazećeg novog studijskog albuma za koji se nadamo da će zadiviti obožavatelje širom sveta – poručili su iz Perpetuuma, pred predstojeći koncert u Kolarčevoj zadužini.

Perpetuum Jazzile sigurno poznajete po čuvenoj obradi pesme „Africa“ koja je zadivila svet i koja je pregledana više od 23 miliona puta na Youtube-u. Impresivna interpretacija, osim ritmova, muzike i hora, obuhvata fantastično oponašanje kiše, pljuska i grmljavine.

Ova pesma je naglo promenila nastupe i karijeru grupe – a cappella obrada verzije Totoove pesme iz 1983. – u kojoj se u uvodu pojavljuju pevači koji imitiraju tropsku grmljavinu kroz genijalnu mešavinu skakanja, pucketanja prstima i udaranja po butinama. Nastup je postao viralan na Jutjubu, izazvavši globalno interesovanje za grupu.

Iznenadni uspeh Afrike, međutim, nije bio slučajnost, već rezultat višegodišnjeg napornog rada. Da li pomislite koliko truda i koliko vremena treba da se trenira da bi se dostigao tako visok muzički nivo?

Perpetuum Jazzile – autentični slovenački brend

Osnovan 1983. godine sa izričitim ciljem da peva modernu ritmičku muziku – bilo da je u pitanju džez, pop, disko ili bosa nova – za razliku od tradicionalnih klasičnih ili narodnih melodija, Perpetuum Jazzile je doživeo velike promene u protekloj deceniji, i razvio se u najbolji slovenački međunarodni brend.

Sa postavkom od 30-40 pevača na sceni, Perpetuum Jazzile se proslavio kada se pojavio ispred Ban Ki-Moona u UN u Njujorku tokom njihove severnoameričke turneje 2011. godine; godinu dana kasnije primio je ekstatične prijeme publike u Nemačkoj; i dva puta napunili Arenu Stožice u Ljubljani sa 10.000 mesta za svoje koncerte povodom 30. godišnjice u novembru 2013.

To nije jedini njihov svetski nastup. Perpetuum Jazzile je nastupio na Svetskoj izložbi u Milanu 2015. kako bi obeležio dan državnosti Slovenije u junu, a glumio je u najnovijim promotivnim video zapisima Slovenačke turističke zajednice, čime su i priznati kao promoteri kulture svoje države.

Kad se sve uzme u obzir, nije loše za gomilu honorarnih radnika koji su do 2009. imali međunarodnu bazu fanova ograničenu prvenstveno na neposredne susede Slovenije – Austriju, Italiju i Hrvatsku. I Srbiju, razume se.

Osnivač grupe

Grupu je osnovao Marko Tiran koji je vodio hor Gaudeamus (iz koje se Perpetuum Jazzile razvio) više od 17 godina. Umetničko rukovodstvo hora 2001. godine prelazi na Tomaža Kozlevčara. Tokom njegovog desetogodišnjeg mandata, grupa je počela da nastupa pod novim imenom i postigla međunarodno priznanje. Nakon njega je umetnički vođa grupe bio Peder Karlson, od 2011. do 2014. godine.

Istorija benda

Grupa je 2006. snimila album Čudna noč koji je izdao Dallas Records. Grupno izvođenje pesme Africa donelo im je visoke pohvale od originalnog koautora pesme, Dejvida Pejča, a Toto je pozvao grupu na zajednički nastup na koncertu održanom 2011. u blizini Udina u Italiji. Godine 2011. godine hor je krenuo na svetsku turneju koja ih je odvela u Hrvatsku, Češku, Nemačku, Kanadu i SAD, gde su nastupali u rasprodatim dvoranama.

Svake godine u jesen grupa izvodi večernje koncerte Vokal Kstravaganzza u Cankar dvorani u Ljubljani, sa gostima iz Slovenije i inostranstva. U prošlosti su nastupali sa domaćim umetnicima Alenkom Godec, Alijom, Otom Pestnerom, Janom Plestenjakom i Nušom Derendom, kao i sa internacionalnim grupama Vocalica (Italija), The Real Group (Švedska), ManSound (Ukrajina), BR6 ( Brazil) i The Real Sik Pack (Nemačka).

Nagrade za doprinos muzici

Grupa je 2008. godine nagrađena nagradom Vokal Total na Međunarodnom festivalu horova i Međunarodnom takmičenju A Cappella, a takođe je osvojila nagrade na međunarodnom takmičenju džez vokalne muzike u Tilburgu i Svetskim horskim igrama u Gracu. Grupa je 2010. godine nagrađena „Viktor Award“, vrhunskom muzičkom nagradom u Sloveniji.

Oni sami kažu: „Naš repertoar ne bi bio istinski naš bez tipične brazilske bosa nove, svinga, bliske harmonije, fanka, popa i gospela. Danas, kada je muzika na dobrom putu u digitalni svet, mi je strastveno vraćamo kući u svet analognih.“

Beogradski koncert na Kolarcu

Jedno je sigurno. Beograđane čeka pregršt poznatih obrada iz domaće i strane filmske i pop produkcije u „a kapela“ maniru, uz koje ćete se zabaviti, a ujedno i ostati zadivljeni bogatstvom interpretacije. Sigurno ćete moći lako da zamislite Adele, ali da li možete da pretpostavite kako zvuče narodne pesme izvedene a kapelom ili kako možda zvuči Dubioza kolektiv ili S.A.R.S. Ukoliko grupu zapratite na društvenim mrežama, ili potražite njihov sajt, nešto od priprema sa proba možete da čujete i unapred.

Smeštaj u Beogradu

A dok se pripremate za jedno lepo veče uz najzabavniji hor koji ćete ikada slušati, potražite smeštaj u Beogradu kako biste veče kompletirali i jednim pravim odmorom u glavnom gradu. Ukoliko vam je potrebno udobno mesto u centru grada, u kome ćete se osećati kao kod kuće, pogledajte ponudu najboljih apartmana za izdavanje na sajtu Belano.rs.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.