PAINTBALL, MALO DRUGAČIJI NAČIN ZABAVE

фебруар 10, 2021

Paintball, zabava za odrasle? Gosti Beograda koji se zažele malo „ratnih igara“, mogu i taj način razonode pronaći u zabavnoj ponudi Beograda.

Ako su posetioci iznajmili stan na dan preko agencije Belano u blizini Autokomande, Ade Ciganlije, Bloka 44, na Novom Beogradu ili pak blizu Cvetkove pijace na Bulevaru kralja Aleksandra, najbolje paintball arene će im biti u neposrednom komšiluku.

Za one koji nisu sasvim upoznati sa ovom zabavom, evo dodatnih objašnjenja.

ŠTA JE PAINTBALL?

Paintball je taktička sportska igra iz žanra ekstremnih, koja predstavlja imitaciju kratkih vatrenih kontakata na ograničenom prostoru. Za takvu vrstu imitacije koristi se specijalni pneumatski marker, iz kojeg se puca lopticama punim boje. 

Ovo je izvanredno jednostavna igra u svojoj osnovnoj formi. Dva tima se nadmeću sve dotle dok i poslednji član protivničke ekipe ne bude pogođen –  „eliminisan” kuglicom koje sadrže boju, a ispaljuje se iz pejntbol markera (modifikovanog vazdušnog pištolja). Dakle, pobednik je onaj tim koji prvi postigne cilj ili poslednji ostane u igri. Određeni ciljevi variraju u zavisnosti od mašte dizajnera igre, ali osnova igre ostaje ista. 

Pejntbol ili u originalu paintball je osmišljen i prvi put odigran u Americi, 1981. godine. Pre nego što se igra proširila svetom, paintball je korišten u SADKanadi i Velikoj Britaniji kao dodatni trening u vojnoj obuci, a u nekim zemljama se ponekad koristio i kao odgovor na pobune i nerede. 

U poslednjih 20 godina pejntbol je postao jedan od najzanimljivijih ekstremnih sportova koji se igraju u prirodnom okruženju ili u zatvorenoj areni i to u 110 zemalja. Procjenjuje se da ovu igru aktivno igra preko 15 miliona ljudi u svetu.

Za nju je potrebna arena (prostor za „borbu“) sa zaklonima, a njen izgled zavisi isključivo od maštovitosti i umeća onih koji je osmišljavaju, što znači da teren nema propisane standarde

PRAVILA IGRE

Svaki igrač treba da ima masku i ili paintball naočale za zaštitu i pejntbol marker za označavanje protivnika napunjen municijom, odnosno kuglicama sa bojom.

Druga oprema koja se koristi (odeća, obuća) velikim delom zavisi od vrste igre, odnosno konfiguracije terena gde se pejntbol održaba (šumski tereni, urbani tereni, objekti, i drugo).

Ova zabavna igra je čista adrenalinska bomba i kao takva pozitivno utiče na igrače. Iako nisu izrađene nikakve opsežnije studie, zna se je igra korisna za poboljšanje kondicije jer uključuje stalan pokret, kao i ukupnog psihofizičkog stanja organizma. Ona takođe utiče na poboljšanje saradnje, odnosno timskog rada učesnika, gradi im samopouzdanje i razvija njihovu samoinicijativu. Ključ uspeha u ovoj igri nije sirova snaga, već je najbitnija inteligencija i timski rad. Dakle, um caruje, snaga klade valja! 

Još jednom, pejntbol se igra tako da što se učesnici podele u dve ekipe s jednakim brojem igrača. Preporuka je da to bude minimalno tri igrača po timu, ali može i manje. Broj igrača takođe može biti i puno veći, 10, 15, 20, ali to zavisi od veličine i tematike pojedinog terena.

Najpoznatija tri terena za pejntbol u Beogradu pripadaju Areni No1. paintballbeograd.com. Dva zatvorena se nalaze na Autokomandi i u Bloku 44, dok se otvoreni teren za pejntbol nalazi na Adi Ciganliji. 

PAINTBALL AUTOKOMANDA

Teren na Autokomandi nalazi se u prizemnoj zgradi sa visokim krovom, u dvorištu stare firme Autokomanda, u neposrednoj blizini Spomen-parka „Topovska šupa“. Ulaz u dvorište u kome se nalazi objekat je na samom kružnom toku, sa desne strane kada se vozi ka Slaviji.

Paintball teren Autokomanda je dimenzija 50×32 metra i na jednom je nivou. Predviđen je za maksimalno 38 igrača. Prepreke su isključivo drvene. Osvetljen je reflektorima velike snage, dok stakleni krov omogućava igranje i po dnevnom, prirodnom svetlu. 

Postoji i izdvojeni deo, zatvoren drvenim tablama, sa prozorima. Iz njega posetioci koji ne igraju, mogu pratiti tok paintball igre. Ovo je popularno na dečijim rođendanima, gde roditelji mogu da prate svoju decu i navijaju. Još jedna zanimljivost kod ovog terena jesu kamere koje sve vreme snimaju tok igre. 

Stanje na terenu putem tv-a mogu pratiti svi posetioci objekta, jer se u njegovom sklopu, pre ulaza na sam teren, nalazi takozvana „sigurna zona”. Reč je o prostoru od 200m2 posebno uređenom za proslavu dečijih rođendana, u vidu šest separea sa stolovima i frižiderom za tortu.

Ovaj prostor je klimatizovan i pušenje nije dozvoljeno. „Sigurna zona” se koristi i za kratku obuku, poseduje svlačionice, deo za streličarstvo i stoni fudbal. Objekat na Autokomandi poseduje: wc, parking, free wi-fi, ozvučenje, kao i specijalan ulaz za invalidska kolica.              Otvoren je 365 dana u godini, a radno vreme je od 9h do 23h uz obavezno zakazivanje termina.

PAINTBALL NOVI BEOGRAD

Paintball Novi Beograd (Blok 44) ima površinu od 1000m2 i na jednom je nivou. Predviđen je za maksimalno 25 igrača. Prepreke su isključivo drvene uz dva vozila. Teren je dobro osvetljen. Postoji i izdvojeni deo, zatvoren drvenim tablama, sa prozorima. Odatle posetioci koji ne učestvuju u igri mogu pratiti tok paintball duela. Teren je otvoren 365 dana u godini, po svim vremenskim uslovima. Radno vreme je od 9h do 23h uz obavezno zakazivanje termina.

PAINTBALL ADA CIGANLIJA

Otvoreni paintball Beograd teren na Adi Ciganliji otvoren je 2001. godine i trenutno je najveći šumski paintball teren u Srbiji. Nalazi se u šumskom području na Adi Ciganliji, u neposrednoj blizini Parka za venčanja i Golf kluba. Radi sezonski, od marta do novembra meseca i mora se obavezno rezervisati termin barem 48 sati ranije. 

Paintball teren Ada Ciganlija ima dimenzije 140×80 metara. Predviđen je za maksimalno 70 igrača. Prepreke su napravljene od drveća, oborenih stabala, drvenih koturova i betonskih konstrukcija. Teren poseduje veštačko osvetljenje u vidu jakih reflektora, pa je moguće zakazati i večernji termin.

Teren takođe poseduje i izdvojeni deo, koji je ograđen jakim mrežama koje služe da bi  zaustavile zalutale ispaljene kuglica sa bojom. Iz njega posetioci koji ne igraju mogu pratiti tok igre. U sklopu terena, a pre ulaza na sam teren, postoji “sigurna zona”. Reč je o prostoru posebno uređenom za team building-e, u vidu pet betonskih stolova sa klupama. Ovaj prostor se koristi i za kratku obuku.

PAINTBALL SINGIDUNUNUM ARENA

Paintball Singidunum Arena je još jedan objekat u kome se može zapodenuti borba kuglicama sa bojom. Ovaj teren se nalazi na Zvezdari, na adresi Franje Kluza 2. u staroj fabrici Kluz. Na ovom terenu zakloni su napravljeni od raznih materijala. Starih automobilskih guma, drvenih paleta, velikih metalnih buradi, čak i od školjke starog Yuga. Radno vreme terena je od 09. – 23 časa i podrazumeva se rezervacija termina.

BEZBEDNOST UČESNIKA

Bezbednost učesnika je najvažnija, pa ćemo pravila veoma stroga i ovde ćemo ih detaljno navesti: maska se mora nositi na glavi u svakom momentu dok se nalazite na terenu.

Nipošto ne skidajte masku sve dok ste na terenu i igra traje. • Nikada ne pucaj u osobu koja ne nosi odgovarajuću zaštitu. • Puška je zakočena svo vreme dok se nalazite van terena i dok igra ne počne.

Svaki marker tretirajte kao da je napunjen. • Pucanje u sigurnoj zoni je strogo zabranjeno. • Ne pucate na svetiljke, ozvučenje, posmatračku zonu niti bilo šta što nije vaš protivnik u igri. 

Nikada ne okrećite paintball marker u nešto što ne želite da pogodite. • Marker uvek držite zakočen dok igra ne počne. • Ne podižite kuglice sa zemlje jer prljavština sa zemlje može da ošteti mehanizam markera • Iznajmljenu pušku je zabranjeno rastavljati. Držite poklopac loadera na pušci čvrsto zatvorenim. 

Nikada ne koristiti municiju koja nije kalibar 50 za decu ili kalibar 68 za odrasle. • Ne pucajte na slepo. Gledajte u metu dok pucate.

• Nikada ne posežite za nasiljem. • Ne pucajte u nikoga sa razdaljine manje od 5m. • Eliminisani ste onda kada kuglica pogodi vas ili bilo šta što nosite i ostavi trag boje. Pogodak u pušku se računa kao eliminacija.

• Čim budete pogodjeni, viknite “pogodjen” ili “gotov”, podignite vašu pušku iznad glave i što brže idite ka bezbednosno – neutralnoj zoni van terena.

Pridržavajte se svih instrukcija koje ste dobili od nadležnih na terenu. • Ako iskrsne bilo kakav problem signalizirajte sudiji da vam pomogne ili se uputite u kontrolnu zonu ne skidajući masku.

• Ferplej se očekuje od svakog igrača. Neće se tolerisati nesportsko ponašanje i varanje na terenu i nepoštovanje pravila.

• Zabranjeno je agresivno ponašanje. • Zabranjeno je namerno nanošenje štete objektima. • Zabranjeno je bacanje otpadaka na teren i po okolini.  

Zabranjeno je je pušenje i korišćenje otvorenog plamena na terenu. • Zabranjeno je unošenje i korišćenje pirotehničkih sredstava. • Zabranjeno je igranje pod uticajem alkohola ili droge. • U slučaju povrede u toku igre, obavestiti sudiju.  

BELANO APARTMANI

I tako dalje, ne možemo vam baš otkriti sve tajne pejntbola, ostalo ćete doživeti kada izađete na teren, bolje rečeno na megdan.

Ako se odlučite da stan na dan u Beogradu iznajmite preko agencije Belano, biće nam zadovoljstvo da vam pružimo sve informacije u vezi ove adrenalinske zabave. Kao i svega drugog što bi vam moglo biti od koristi za prijatniji boravak u prestonici Srbije. Očekujemo vas u Belanu!

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.