57. Oktobarski salon u Beogradu – Lepota kakofonije

август 31, 2018

Od 14. septembra do 28. oktobra 2018. u Beogradu će biti organizovan 57. Oktobarski salon pod nazivom „Lepota kakofonije“.

Galerije KCB (Podroom, Likovna, Artget), Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), zgrada Muzeja grada Beograda (Resavska 40b), U10 galerija i Remont galerija biće mesta na koji će se održati 57. Oktobarski salon.

Umetnički direktori su Gunar Kvaran i Danijel Kvaran.

Umetnost se više ne deli na centar i periferiju –izjavio je za Politiku Gunar Kvaran i dodao da danas nema ni dominirajućeg pravca, kao što je to nekada bio enformel ili pop-art. Oktobarski salon imaće naslov „Lepota kakofonije“ zato što postoji cilj da se predstave najrazličitije izraze umetnosti.

 

Umetnik Mathis Altmann

 

Gunar Kvaran, istoričar umetnosti, direktor „Astrup Fernli” muzeja u Oslu, odabran je da bude umetnički direktor 57. Oktobarskog salona, međunarodne izložbe koja je od prošle godine bijenalna, pa je naredna planirana za ovu 2018. Gunar Kvaran je u Beogradu zajedno sa pomoćnicom Danijel Kvaran, direktorkom muzeja u Rejkjaviku počeo da radi na pripremi ove velike izložbe. Umetnička situacija u Srbiji je za ove kustose prilično neistražena i nepoznata i pred njima je obiman posao.

Guran Kvaran ima bogato iskustvo u organizovanju bijenala, s obzirom da je bio kustos bijenala u Lionu, ko-kustos Bijenala savremene umetnosti u Moskvi, kustos izložbe Los Anđeles fikcija, izložbe „Joko Ono – uputstva za upotrebu“ u Meksiko Sitiju, Buenos Ajresu i Rejkjaviku.

 

Šta predstavlja Oktobarski salon?

 

Oktobarski salon u Beogradu je manifestacija umetničkih ostvarenja na polju vizuelnih umetnosti. Osnovan je 1960. godine sa idejom da bude godišnja izložba najboljih ostvarenja na polju likovnih umetnosti u Srbiji i Crnoj Gori. Godine 1967. koncept se dodatno obogaćuje i Salon se pretvara u smotru aktuelnih umetničkih tokova, a priključuju mu se i ostvarenja iz primenjenih umetnosti. Tokom svoje istorije doživio je mnoge izmene u koncepciji i oblicima organizacije, ali je nastavio da bude izazov za mnoge stvaraoce i kustose. Osnivač i pokrovitelj Oktobarskog salona je Skupština grada Beograda.

Tradicija od skoro pet decenija čini Oktobarski salon veoma značajnim za proučavanje moderne srpske umetnosti druge polovine 20. veka.

 

Umetnica Dineo Seshee Bopape

 

Koncept 57. Oktobarskog salona u Beogradu

 

Koncept 57. Oktobarskog salona zasniva se na činjenici da je zapadno shvatanje savremene umetnosti postalo univerzalno i da „kakofonija“ od početka 21. veka biva imenitelj najrazličitijih umetničkih pravaca.

Socijalne teme, lepota, estetika, tehnologija, biologija, politika, mediji – sve su to teme. Neće biti jedinstvene estetike.

Preispitivanje umetnosti i toga šta umetnost može biti čini glavnu nit koncepta izložbe.

Naziv izložbe „Lepota kakofonije“ sugeriše da dela koja izražavaju, svojim oblikom, strukturama i sadržajem, raznolikost i bogatstvo kakofoničnog izraza kao važnog elementa ili stanja na međunarodnoj sceni savremene umetnosti na početku ovog veka.

Kustosi će kroz izložbu nastojati da istraže umetničku produkciju u svetu, razmotre različite umetničke scene, različite generacije. Ovako struktuisana izložba predstavljaće „instalaciju kao ogledalo sveta“, kao raznorodnu situaciju bogatu kakofonijom.

 

Delo umetnika Larry Bell

 

„Lepota kakofonije“ je događaj koji treba posmatrati kao pozitivnu situaciju i pored naziva. Kakofonoija u ovom slučaju je ono iz čega se stvara nova vrsta energije kojom se mogu preneti disonantne, pa čak i konfliktne ideje i izrazi. Stanje suživota „mnogostrukih identiteta“ koji se udaljavaju od čistote i prenose zajedničke raznolikosti, toleranciju, mnogostrukost i, u stvari, demokratski govoreći, poštovanje drugoga, da bi se stvorio smisleni narativ o umetnosti i kulturi, društvenim pitanjima i politici.

 

Konkurs za Oktobarski salon

 

Konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu trajao je od juna 2017. do oktobra 2017. godine. Cilj konkursa je bio da se kustosi upoznaju sa lokalnom umetničkom praksom, kao i da izaberu radove domaćih umetnika koji bi izlagali na Salonu.

Na konkursu je bilo 305 predloga za izlaganje, a rezultati javnog konkursa bili su objavljeni u decembru 2017. godine. O pristiglim prijavama odlučivali su umetnički direktori i selektori Salona Gunar i Daniel Kvaran.

 

Delo umetnika Xu Zhen

 

Joko Ono na 57. Oktobarskom salonu

 

U okviru predstojećeg 57. Oktobarskog salona koji će biti održan od od 14. septembra do 28. oktobra svoj rad predstaviće i eksperimentalna i avangardna umetnica Joko Ono koja je pozvala žene Srbije, žrtve rodnog nasilja, da budu deo njenog projekta „Buđenje”.

Instalacija „Buđenje” prikuplja svedočenja: tekstove koji opisuju iskustvo i fotografije očiju učesnica u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe.

„ Žene svih godina, iz svih zemalja sveta, pozivamo vas da pošaljete svoje svedočenje o zlu koje vam je naneto zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim rečima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi u mojoj instalaciji „Buđenje” od 15. septembra do 28. oktobra na 57. Oktobarskom salonu. Instalacija nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati”, poručila je Joko Ono.

 

Umetnica Yoko Ono

 

Joko Ono rođena je 1933. godine u Tokiju, živi u Njujorku i važi za vodeću eksperimentalnu i avangardnu umetnicu. Poznata je i po akcijama koje je izvela sa svojim suprugom Džonom Lenonom „U postelji za mir” i „Rat je završen (ako to želite)”, a u skorije vreme i po svojoj kuli „Zamisli mir” na Islandu i „Drveću želja” širom sveta.

Pored Joko Ono, svoja dela će, u okviru „Oktobarskog salona”, predstaviti i Takaši Murakami, Anselm Kifer, Vladimir Veličković, Tom Saks, Lari Bel, Dušan Otašević, Helen Marten i mnogi drugi.

(izvor: Politika)

 

Umetnici na Oktobarskom salonu

 

Svoja dela će na 57. Oktobarskom salonu izložiti brojni umetnici, a mnogi od njih, iz zemlje i iz inostranstva, će biti i u našim Belano apartmanima kao i u hotelima i smeštajima širom Beograda. Ovim će ovaj grad zaosta postati epicentar umetnosti i dobiti jednu novu energiju. Dešavanja samog Salona rezonovaće i u najboljim beogradskim kafićima i restoranima u Beogradu.

Na preliminarnoj listi umetnika nalazi se više od šezdeset umetnika iz zemlje i inostranstva.

Tu su brojni domaći umetnici kao što su Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Đorđe Ozbolt, Ivan Grubanov, Ivana Basić, Marija Calić, Vuk Ćuk, Maja Đorđević, Aleksandra Domanović, Nina Ivanović, Marta Jovanović, Tijana Kojić, Jelena Mijić, Branko Milisković, Nemanja Nikolić, Katarina Zdjelar.

Kustosi su pored izabranih domaćih umetnika pozvali i etablirane domaće i inostrane umetnike da učestvuju sa postojećim radom ili radom posebno izvedenim za izložbu.

 

Umetnik Korakrit Arunanondchai

 

Neki od najrelevantnijih inostranih umetnika uzeće učešće na ovogodišnjem Salonu: Olafur Elijason, Anselm Kifer, Hito Stejerl, Takaši Murakami, Joko Ono, Lari Bel, Sindi Šerman, i mnogi drugi.

Pogledajte kompletnu listu:

 

57. Oktobarski salon – lista umetnika

 

 1. Mathis Altmann, 1987, Munich. Lives in Zurich
 2. Korakrit Arunanondchai, 1986, Bangkok. Lives in Bangkok and New York.
 3. Darja Bajagić, 1990, Podgorica, Montenegro (Titograd, YU). Lives in New York.
 4. Ivana Bašić, 1986, Belgrade, Serbia. Lives in New York.
 5. Larry Bell, 1939, Chicago, USA. Lives in Taos and Los Angeles.
 6. Hemali Bhuta, 1978, Mumbai, India. Lives in Mumbai.
 7. Dineo Seshee Bopape, 1981, Polokwane, South Africa. Lives in Johannesburg.
 8. Marija Ćalić, 1964, Serbia. Lives in Belgrade.
 9. Ian Cheng, 1984, Los Angeles, USA. Lives in New York.
 10. Jasmina Cibic, 1979, Ljubljana, Slovenia. Lives in London.
 11. Vuk Ćuk, 1987, Belgrade, Serbia. Lives in Belgrade.
 12. Lidija Delić,1986, Nikšić, Montenegro. Lives in Belgrade.
 13. John Divola, 1949, Los Angeles, USA. Lives in Los Angeles.
 14. Maja Đorđević, 1990, Belgrade, Serbia. Lives in Belgrade.
 15. Aleksandra Domanović, 1981, Novi Sad, Serbia. Lives in Berlin.
 16. Olafur Eliasson, 1967, Copenhagen, Danmark. Lives in Berlin and Copenhagen.
 17. Erró, 1932, Ólafsvík, Iceland. Lives in Paris.
 18. Cao Fei, 1978, Guangzhou, China. Lives in Beijing.
 19. Vadim Fiškin, 1965, Penza, URSS. Lives in in Ljubljana.
 20. Helgi Þorgils Friðjónsson, 1953, Reykjavik, Iceland. Lives in Reykjavik.
 21. Gabríela Friðriksdóttir, 1971, Reykjavík, Iceland. Lives in Reykjavík.
 22. Fernanda Gomes, 1960, Rio de Janeiro, Brazil, lives in Rio de Janeiro.
 23. Ivan Grubanov, 1976, Belgrade, YU. Lives in Belgrade.
 24. Marie-Ange Guilleminot, 1960, Saint-Germain-en-Laye, France. Lives in Paris.
 25. Romuald Hazoumè, 1962, Porto-Novo, Bénin. Lives in Porto-Novo.
 26. Elika Hedayat, 1979, Tehran. Lives in Tehran and Paris.
 27. Yu Honglei, 1984, Inner Mongolia. Lives in Beijing.
 28. Marguerite Humeau, 1986 in Cholet, France, lives in London.
 29. Fabrice Hyber, 1961, Luçon, France. Lives in Paris.
 30. Nina Ivanović, 1986, Belgrade, Serbia. Lives in Serbia.
 31. Cui Jie, 1983, Shanghai, China. Lives in Beijing.
 32. Marta Jovanović, 1978, Belgrade, Serbia. Lives in Serbia
 33. Anselm Kiefer, 1945, Donaueschingen, Germany. Lives in Paris.
 34. Tijana Kojić, 1987, Belgrade, Serbia. Lives in Belgrade.
 35. Eva Kotatkova, 1982, Prague, Czech Republic. Lives in Prague.
 36. Olya Kroytor, 1986, Moscow, Russia. Lives in Moscow.
 37. Jean-Jacques Lebel, 1936, Paris. Lives in Paris.
 38. Ann Lislegaard, 1962, Horten, Norway. Lives in Copenhagen.
 39. Tobias Madison, 1985 in Basel, Switzerland. Lives in Zurich.
 40. David Maljković, 1973, Rijeka, Croatia. Lives in Zagreb.
 41. Bjarne Melgaard, 1967, Sydney, Australia. Lives in Oslo.
 42. Jelena Mijić, 1989, Novi Sad, Serbia. Lives in Belgrade and New York.
 43. Radenko Milak, 1980, Travnik, Bosnia and Herzegovina. Lives in Banja Luka.
 44. Branko Milisković, 1982, Belgrade, Serbia. Lives in Belgrade
 45. Takashi Murakami, 1962, Tokyo. Lives in Tokyo.
 46. Kazumi Nakamura, 1956, Chiba, Japan. Lives in Tokyo.
 47. Nemanja Nikolić, 1987, Valjevo, YU. Lives in Belgrade.
 48. Yoko Ono, 1933, Tokyo, Japan. Lives in New York.
 49. Dušan Otašević,1940, Belgrade, YU. Lives in Belgrade.
 50. Đordđe Ozbolt, 1967, Belgrade, YU. Lives in London.
 51. Athena Papadopoulos, 1988, Toronto, Canada. Lives in London.
 52. Paulo Nimer Pjota, 1988, São José do Rio Preto, Brazil. Lives in Sao Paulo.
 53. Agnieszka Polska, 1985, Lublin, Poland. Lives in Berlin.
 54. Magali Reus, 1981, The Hague, Netherlands. Lives in London.
 55. Pamela Rosenkranz, 1979, Uri, Switzerland. Lives and works in Zurich.
 56. Claude Rutault, 1941, Trois-Moutiers, France. Lives in Paris.
 57. Torbjørn Rødland, 1970, Stavanger, Norge. Lives in Los Angeles.
 58. Tom Sachs, 1966, New York, USA. Lives in New York.
 59. Cindy Sherman, 1954, New York, USA. Lives in New York.
 60. Chiharu Shiota, 1972, Osaka, Japan. Lives in Berlin.
 61. Sumakshi Singh, 1980, New Delhi, India. Lives in Chicago.
 62. Hito Steyerl, 1966, Germany. Lives in Berlin.
 63. Velicovick Vladimir, 1935, Belgrade, YU. Lives in Belgrade and Paris.
 64. Hannah Weinberger, 1988, Filderstadt, Germany. Lives in Basel and Zurich.
 65. Anicka Yi, 1971, Seoul, South Korea. Lives in New York.
 66. Katarina Zdjelar, 1979, Belgrade, lives in Rotterdam.
 67. Urban Zellweger, 1991, Zurich, Switzerland. Lives in Zurich.
 68. Xu Zhen, 1977, Shanghai, China. Lives in Shanghai.

 

BELANO Kontakt

 

A ako dolazite u Srbiju kako biste posetitli ovu manifestaciju i tražite apartmane u centru Beogradu, želite preporuku za to gde da se provedete, gde je najbolji provod u Beogradu ili pronađete sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Iznajmljivanje stanova Beograd

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.