Nova Godina: Doček 2023. godine na Trgu, po meri mladih

децембар 21, 2022

Nova godina je blizu. Bez obzira na to kakav doček Nove godine planirate, važno je da staru ispratite u dobrom raspoloženju, a novu prigrlite sa verom da će biti bolja od prethodne. A ako želite provod koji se pamti, pritom ne iziskuje od vas gotovo ništa osim želje da se zaista opustite i u Novu godinu ušetate na vazduhu, rumenih obraza i širokog osmeha, onda je doček na trgu ono što tražite.

Ove godine na Trgu Nikole Pašića, ispred doma Narodne skupštine, organizuje se doček Nove godine baš po meri mladih. U najluđoj noći sve one koji se odluče za doček na trgu zabavljaće atraktivni izvođači – Mihajlo Veruović Vojaž, Igor Panić Nući, Zera, Gazda Paja i Teodora Džehverović. Gradonačelnik je najavio da za ovaj doček dovode najbolje u regionu, a milenijalci i zumeri se slažu da ovi izvođači to svakako jesu.

Izvođači

Vojaž (Voyage) je u medijima poneo titulu srpski Džastin Biber. Ovaj mladi reper višetruko je talentovan pa se oprobao i u glumi, pored toga što se bavi muzikom. Pobrao je sve simpatije kada je u seriji U klinču izneo jednu od vodećih uloga. Nema sumnje da će armija njegovih fanova sa oduševljenjem kao u hour pevati sa njim hitove: London, Tango, Grad i mnoge druge.

Igor Panić Nući (Nucci) je rame uz rame sa svojim mlađim kolegom Vojažom jedna od najvećih rep zvezda u regionu. Pevač i video producent, daroviti je i tekstopisac koji piše ne samo za sebe već i za brojne muzičare sa ovog podneblja. Ostvario je i saradnju sa producentima filma i serije Južni vetar pa se našao na ovom projektu kao jedan od autora muzičke podloge .

Budući da su Nući i Vojaž sarađivali na mnogo pesama, fanovi će imati prilike da ih zajedno vide na bini dok budemo ispraćali staru godinu. Osim njih, publiku će zabavljati DJ Mike Ride, Zera, ali i Gazda Paja. Na oduševljenje mlađe populacije naišla je i informacija da će se na binu na Trgu Nikole Pašića u najluđoj noći popeti i Teodora Džehverović. Upravo sa njom će odbrojavati poslednje sekunde stare, svi koji se odluče za doček Nove godine na trgu.

Zera, mlada i sve popularnija pevačica trep i hip-hop muzike, neverovatan uspeh postigla je svojim hitom Do zore koji će, bez sumnje, zagrejati atmosferu na trgu. Ova hrabra devojka doselila se iz Austrije u Beograd sa svega 18 godina. Vreme koje je provodila navikavajući se na samostalan život u novoj sredini doneo je inspiraciju, a zatim i veliku popularnost praktično preko noći.

Gazda Paja je nešto iskusniji od mlađih kolega. Na sceni je prisutan gotovo dve decenije. Ovaj reper, DJ i MC sarađivao je velikim brojem muzičkih zvezda i nema sumnje da će svojim nastupom doprineti da doček Nove godine na Trgu ove  godine bude nezaboravan.

Sumiramo staru, radujemo se novoj

Čini se tek što se završe letnji odmori, a već kreću pitanja kuda za Novu godinu. Prvo onako usputno, a sa hladnim danima sve glasnije i, dok se okrenemo, eto nas duboko u decembru i odbrojavanje je sve bliže.

Nova godina je prilika da podvučemo crtu, sumiramo staru i sa novom energijom krenemo u kalendarski novu, resetovanu, za broj veću. Isto tako, prilika je da se dobro proveselimo, da bar te večeri nekako ostavimo po strani svakodnevne jadilovke. Tradicija nalaže da osim dobrog raspoloženja, u novu godinu uđemo i sa punom trpezom, kako bismo prizvali obilje. A neizostavan je i neki crveni detalj na vašoj odevnoj kombinaciji, jer donosi ljubav, a ona nam je svima potrebna, zar ne?

Istorija proslavljanja Nove godine

Najstariji tragovi o praznovanju Nove godine sežu duboko u prošlost. Prema jednim izvorima Kinezi su prvi proslavljali Novu godinu, dok  drugi tvrde da su to bili Germani, a treći ističu Rimljane.

 U Mesopotamiji početak nove godine obeležavao se na prolećnu ravnodnevnicu. Feničani i Persijanci slavili su Novu godinu u vreme jesenje ravnodnevnice, dok su Egipćani prvi dan nove godine slavili u julu i to svečanostima i žrtvama u čast boginje Izide.

Iako je još u starom Rimu Julije Cezar doneo ukaz po kom se Nova godina obeležava 1. januara, mnogo je vremena trebalo da prođe da većina naroda sveta prihvati baš ovaj dan za proslavu početka novog godišnjeg ciklusa.

U srednjem veku je proslava Nove godine prvog januara odbačena kao paganska. Za početak novog godišnjeg ciklusa uzimali su se različiti verski praznici. Negde je to bio Božić, u drugim zemljama Blagovesti, ali i Uskrs. Međutim, krajem XVI veka usvojen je gregorijanski kalendar u većini hrišćanskih zemalja, pa se proslava Nove godine polako vratila na 1. januar.

Danas nam je nezamislivo da kraj godine ne odiše prazničnom euforijom, ali činjenica je da na ovim prostorima tek nepun vek slavimo novogodišnje praznike bar u ovom delu godine. Naime, na našim prostorima 1. januar je usvojen kao državni praznik tek 1955. godine.

Euforija i vatromet

Okićeni gradovi, raskošne jelke, muzika, ples – sve je to obavezni dekor novogodišnjih proslava na trgovima širom sveta. Kuvano vino i dobra muzika greju koliko god da je hladno, pa niko i ne razmišlja o zimi. Euforija, zajedništvo, dobro raspoloženje i provod koji se pamti dovoljni su da, ako do sada niste, svakako odlučite da ove godine provedete najluđu noć na Trgu.

Gotovo sve svetske metropole organizuju doček Nove godine na trgu uz spektakularni vatromet koji simbolično osvetljava nebo. Beograd ne zaostaje za njima, a ove godine, uz energiju mladih izvođača koji će se smenjivati na bini na Trgu očekuje se provod kakav do sada Beograd nije imao.

Zato ako još niste odlučili gde ćete, doček na Trgu je uvek dobra ideja. Turisti, i to ne samo iz regiona, tradicionalno dolaze u Beograd, pa je atmosfera uvek posebna. Oseća se kosmopolitski duh, a kako se približava ponoć, jezičke i sve druge barijere se brišu.

Ukoliko vam treba smeštaj u kome ćete se pripremiti za odlazak na Trg ili nakon dočeka nastaviti slavlje u prijatnom, ušuškanom a atraktivnom ambijentu, Belano apartmani na različitim lokacijama u Beogradu pravi su izbor za vas. Popijte prvu kafu u novoj godini u enterijeru koji će vam omogućiti da se praznična magija nastavi i nakon najluđe noći dok lagano sumirate utiske sa trga. Dozvolite sebi da početak nove godine bude baš po meri vaših želja.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.