Najpoznatija ulica u Beogradu: Knez Mihailova ulica

фебруар 4, 2023

Knez Mihailova, asocijacija na centar Beograda. Rim ima Via Corso, Budimpešta Vaci, Barselona La Ramble, a Pariz čuvena Jelisejska polja. Beograd ima Knez Mihailovu, ulicu koja je slika i prilika onoga što želimo da pokažemo gostima kad nas prvi put posete – svu raskoš,uređenost, svu kulturu i bogatu istoriju koja nas je vekovima gradila da bismo postali ono što danas jesmo. Sa jednog kraja, ulica se nastavlja na Terazije, a sa druge na najveći park u gradu, omiljeno mesto i stranaca i meštana  – Kalemegdan.

Do Knez Mihailove, jedne od najstarijih i najznačajnijih ulica u Beogradu, dolazite najčešće preko Trga republike. Zato ćemo i mi ovaj kulturni obilazak započeti sa ovog mesta.

Trg Republike

Kada se Beograđani nalaze „kod konja“ misle na Trg republike i spomenik Knezu Mihailu. Ovaj široki i nedavno popločani trg nije samo mesto gde se ispijaju prve kafe u gradu. Zapravo, može biti da će vas baš kulturno bogatstvo i ovdašnje institucije zaustaviti da promislite o ljudima koji čine duh ovog grada. I dok Narodno pozorište, uvek aktuelno i živo, govori o duhovnim previranjima i savremenim kulturnim stremljenjima, sada i ovde, dotle Narodni muzej priča priču o najvrednijim materijalnim stvarima koje baštinimo iz istorijskog nasleđa i čuvamo za one trenutke kad krenemo da sumnjamo u sebe same.

Ako ste se već zadesili u gradu, nemojte propustiti postavku u Narodnom muzeju gde možete videti najstariji srpski pisani spomenik, čuveno Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka, koji je jedan od najznačajanijih kulturno-istorijskih spomenika.

Na Trgu republike se nalazi i Narodno pozorište, pa je od svog nastanka do dana današnjeg Trg ostao omiljeno gradsko sastajalište, na kome se često organizuju veliki koncerti, proslave, ali i protesti građana i različitih organizacija.

Živ grad i mesto susreta

U okolnim ulicama se nalaze stare antikvarnice, muzeji i galerije u Beogradu, ali tu su i trgovačke radnje i tržni centri koji omogućavaju da centar ima mogućnosti za atraktivan šoping u Beogradu. Krajem jeseni i početkom zime postaje Trg otvorenog srca sa velikim brojem drvenih kućica u kojima se prodaju slatkiši, kuvano vino, odžak koji daju lepu novogodišnju i božićnu atmosferu na samom Trgu, ali i gradu, a u isto vreme se na velikom platou montira veliko klizalište, pa je tokom dana i do kasno u noć ovde vesela, pozitivna i razdragana atmosfera koja priliči glavnom trgu. U okolini se nalaze važni trgovi u Beogradu kao što su Trg Nikole Pašića i Terazije, ali čuvene kafane, najbolji restorani u Beogradu, tako da je bez obzira na surovu istoriju (za vreme Turaka i Drugog svetskog rata), Trg Republike postao i ostao magnet koji privlači lepe i pozitivne stvari.

Istorija naseljavanja Knez MIhailove

Dolaskom u sam centar grada, na Trg Republike, zapravo dolazite i na početak jedne od najstarijih i najznačajnijih ulica u Beogradu. Knez Mihailova je sama za sebe kulturna atrakcija. Ujedno predstavlja i  glavno šetalište i šoping zonu koja se pruža skoro ceo kilometar u nastavku i povezuje staro jezgro grada sa centrom grada.

Poznato je da je ovom trasom još od vremena Rimljana prolazio put. Rimljani su izgradili vodovod i ovu naseobinu nazvali Singidunum.

Već u vreme vladavine Turaka na ovom području zabeleženo je postojanje čak 5 džamija, a bilo je dosta bašti, na više mesta su izgrađene fontane, tu su bili i brojni prolazi i staze. Stambol kapija je iz tog perioda,

Dalji preobražaj Knez Mihailova doživljava osvajanjem grada od strane Austrijanaca koji su porušili dosta kuća, dvorišta i džamija, sazidali nove zgrade, rekonstruisali ulicu i dali joj moderan izgled.

1870. godina

Prvi značajniji urbanistički poduhvat, posle odlaska Turaka, je bio u periodu od 1867.godine od 1880. godine kada je posle usvajanja regulacionog plana profesora Emilijena Josifovića, doneta odluka da Knez Mihailova bude veza između tvrđave i varoši beogradske i ujedno 1870. godine i zvanično počinje da nosi ime srpskog princa Mihaila Obrenovića.

Promena je ujedno značila i prelazak sa balkanskog, stihijskog stila na moderniji, evropski stil arhitekture. Iako su neke od zgrada izgrađene u kasnijem periodu, prostorno kulturno-istorijska celina i građevine ostale do današnjih dana oslikavaju i prikazuju autentični izgled koji je prostor imao u to vreme. Ovaj proces približavanja Beograda i Srbije Evropi i njenim vrednostima doprineo je svaranju jedne građanske klase koja je počela da izgrađuje jedan potpuno novi pristup. Došlo je do stvaranja trgovačkog staleža koji je počeo da otvara radnje i trgovine, kao i da gradi porodične građanske kuće i reprezentativne zgrade u skladu sa novim pravcem razvoja grada. Počinje da bude jezgro u kome se nastanjuju uticajne političke i javne ličnosti.

Pešačka zona bez saobraćaja

Tek 1988. godine Knez Mihajlova jepretvorena u pravu pešačku zonu kakva je i danas. U njoj i okolnim ulicama su smešteni bitni muzeji, galerije i ostali objekti kulture.

Tokom šetnje obratite pažnju na velelepne zgrade u koje su smešteni Srpska akademija nauka i umetnosti, zgrada zadužbina Nikole Spasića, građanske kuće, kao i kulturni centri Nemačke, Španije i Francuske, Gradska biblioteka.

Obavezno svratite u restoran „Monument“ (nekadašnji Ruski car), blizu su „Inex“ i restoran „Grčka kraljica“. Nezaobilazni ulični zabavljači koji svojom muzikom uveseljavaju prolaznike, slikari nude svoja dela, a žongleri, klovnovi i mađioničari uglavnom zabavljaju najmlađe se tokom celog dana mogu ovde videti.

Posebna zanimljivost je piramida ispred zgrade SANU, koja sadrži podatke o koordinatama Beograda, nadmorskoj visini, stranama sveta, gravitacionom ubrzanju, dok nezvanično predstavlja simbol slobodnih zidara i masonski potpis u samom centru Beograda.

Ako dolazite u Beograd

Ne propustite da prošetate Knez Mihailovom. Prvo, smatra se glavnom pešačkom i trgovačkom ulicom u Beogradu, Srbija i poznata je po svojoj istorijskoj arhitekturi, koja uključuje mnoge zgrade i spomenike iz 19. veka. Ulica je popularna destinacija i za lokalno stanovništvo i za turiste, a mesto je gde se nalaze brojne prodavnice, kafići i restorani. Pored toga, Knez Mihailova je poznata po tome što je domaćin mnogih kulturnih i društvenih događaja kao što su festivali, koncerti i sajmovi tokom cele godine. Ulica je takođe popularno mesto za gledanje ljudi i ima živu atmosferu. Ako vam je potreban smeštaj u Beogradu odakle ćete lako stići do centra grada, pregledajte ponudu dostupnih apartmana na sajtu www.belano.rs.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.