Najlepše knjižare u Beogradu – zašto ih treba posetiti?

децембар 24, 2022

Predstavljamo vam najlepše knjižare u prestonici. Nećemo reći najbolje, jer svako će suditi po ličnim afinitetima, ali svakako su mesta koja vredi posetiti.
Knjižara – to nije samo mesto gde ćete da se ugrejete dok čekate društvo ili sklonite od kiše. To je tačka ukrštanja mašte i stvarnosti; mesto gde možete lutati nekim svojim svetovima, a nikad se ne izgubiti. To je apoteka u kojoj ćete uvek naći lek za dušu i restoran gde se najslađe može zadovoljiti radoznalost. Nepregledni redovi tzv. lepe pisane reči nekada su bili ogledalo duše jednog grada. Možete posetiti sve muzeje i spomenike, otići u svaku kafanu i čuti najneverovatnije priče, ali ono što ovi „džepovi kulture“ i dalje čuvaju je esencija nematerijalnih vrednosti i mentaliteta jednog naroda.

Koji god da je razlog vaše posete Beogradu, pre svega nadamo se da ste pronašli komforan, odgovarajući smeštaj, a toplo vam preporučujemo da posetite bar jednu od mnogobrojnih knjižara u glavnom gradu i dodate svom putovanju novu dimenziju uživanja.

Geca Kon

Ovo je sigurno knjižara koju morate posetiti ako šetate centrom Beograda. Najstarija knjižara u Srbiji nosi ime njenog osnivača i prvog vlasnika, a ujedno i prvog izdavača kod nas, Gece Kona. Pre nekoliko godina proglašena je za spomenik kulture. Novi vlasnik je zato obavezan da ne narušava, niti na bilo koji način menja originalni spoljašnji, kao ni unutrašnji izgled knjižare. Kako je istaknuto u procesu privatizacije, ta knjižara je „važno svedočanstvo uspona kulturnog i društvenog života Beograda između dva svetska rata“. Na ulazu je jedinstvena lučna kapija od knjiga. Kada ulazite u knjižaru kao da ste prošli kroz vremenski portal, jer unutra je, pored knjiga, i muzejska postavka – autentično svedočanstvo jednog davnog vremena – slike, spomen-ploča Geci Konu, stara kasa, pisaća mašina itd.

Beopolis

U holu Doma omladine nalazi se još jedno kultno mesto Beograda – knjižara Beopolis. Osnovana pre nešto više od dvadeset godina, istakla se svojom ponudom knjiga domaćih autora i kvalitetnih prevoda stranih pisaca, velikim izborom stripova, kao i publicističkih naslova iz domena teorije umetnosti i humanistike. Kultno mesto mnogih Beograđana, koje i dalje uspešno odoleva mejnstrimu i novim, kapitalističkim trendovima, odiše posebnom prijateljskom atmosferom i uporno pulsira u ritmu kvalitetne književnosti. Ako vam je potrebna dobra knjiga, obavezno posetite Beopolis i pitajte njihove knjižare za savet.Vlasnik knjižare Aleksandar Nikolić je osoba od koje imete šta da čujete.

Dereta

Po unutrašnjem uređenju nalik na čuvenu knjižaru Geca Kon. Na malom prostoru – puno dobrih knjiga. Osim njihovih izdanja, u ponudi imaju i novitete drugih izdavačkih kuća. Tu kao da je vreme stalo, police podsećaju na stare kućne biblioteke i baš zbog toga boravak u toj knjižari biće vam izuzetno prijatan. Kada šetate Knez Mihailovom, ne propustite da svratite i u knjižaru Dereta.

Kafe-knjižara Štrik

U Vlajkovićevoj 7 nalazi se kafe-knjižara kao iz najlepših filmova! Ne tako davno otvorena, već je postala omiljeno mesto mnogim ljubiteljima knjige i književnosti. U letnjim mesecima to je najpoželjnija bašta za predah i šolju dobre kafe, a u zimskom periodu ušuškaće vas topla unutrašnjost knjižare i zavodljiva šarenolikost Štrikovih izdanja. Neka vas boje ne zavaraju, to je oaza ozbiljne savremene književnosti, u kojoj se slave ženski autori i posebno daje na značaju njihovoj pisanoj reči. Često se organizuju tribine i promocije knjiga, pa vam savetujemo da, ako vam se ukaže prilika, nipošto ne propustite jedan takav kulturni događaj.

Bookastore

Šarmantno, svedeno i uredno, svetlo mesto, a koje zrači toplinom. Bele police, od poda do plafona pune kvalitetnom savremenom domaćom i stranom književnošću i ljubazni knjižari. A tu je i svega par stolova i stolica, idealno mesto za kratak predah i šolju domaće kafe, dok listate neko od njihovih izdanja. Ne zna se koja je od tri knjižare lepša, ali mi posebno izdvajamo onu u Cara Lazara 12 – jer je prva. Posetite ih, vidite kako je krenula njihova priča i zašto imaju sve više čitalaca, a njihove knjižare sve više posetilaca, pogotovo mladih.

Delfi knjižare

Najveći knjižarski lanac u Srbiji, a verovatno i u regionu, ima i najveću ponudu knjiga svih žanrova, kao i veoma interesantan gift program. Svaka njihova knjižara, koliko god sve one na neki način ličile jedna na drugu, ima svoju, jedinstvenu priču. Izdvajamo za vas dve najveće: knjižaru Delfi SKC i „Borislav Pekić“ u Knez Mihailovoj. Ova prva nalazi se u zgradi SKC-a, jedinstvene arhitekture, pa mnogi stranci koji posećuju Beograd ostanu fascinirani činjenicom da se jedna knjižara u Srbiji nalazi „u zamku“. U ovoj knjižari, u sklopu koje se nalazi i kafić, održavaju se brojne književne večeri, promocije knjiga i tribine. Knjižara „Borislav Pekić“ je u šetalačkoj zoni i sigurno je najimpozantnija knjižara u Srbiji – prostire se na tri sprata i svaki sprat je različito koncipiran. Od suterena do poslednjeg sprata, osim ogromnog izbora knjiga na srpskom i stranim jezicima, možete videti: kutak za gejmere, veliki izbor stripova i grafičkih novela, zavidan gift asortiman, poseban deo za ljubitelje fantastike Starway i šarmantni kafić. Prizor kao iz američkih filmova. Jedna napomena: ne ulazite ako nemate bar 2-3 sata na raspolaganju.

Knjižara Geopoetika

Pre dve godine, u jeku pandemije virusa Covid-19 jedna izdavačka kuća prepoznala je dobar trenutak da se približi svojim čitaocima i svoja izdanja učini pristupačnijim. Iza Narodnog muzeja, u Čika Ljubinoj 6, izdavačka kuća Geopoetika otvorila je svoju knjižaru i ljudima punim strepnje i straha od neizvesnosti pružila utehu svojim izdanjima pažljivo odabrane, kvalitetne svetske i domaće književnosti. Svedenom, ali efektnom estetikom enterijera pružaju svojim posetiocima i kupcima neophodnu jasnu preglednost polica, kao i kutak za opušteno prelistavanje knjiga. Ljubitelji kvalitetne književnosti uvek će naći razlog da ih posete.

Kontrast knjižara

Nedavno je Kontrast izdavaštvo otvorilo knjižaru na Terazijama, kako bi svojim čitaocima njihova izdanja bila dostupnija. Njihov moto je: „Priče vredne knjige i knjige vredne priče“. Svratite kod njih i proverite da li baš tu možete naći najbolja dela klasične i savremene svetske književnosti i interesantna, vredna pažnje dela savremenih srpskih autora. Čekaju vas ljubazni knjižari, da sa vama proćaskaju o književnosti i uvek su spremni da vam preporuče dobru knjigu!

Beograd je grad nebrojenih mogućnosti, kako za poslovne prilike, tako i za provod i turističko razgledanje. Ujedno je i srdačan domaćin, koji svojim gostima uvek želi da se pokaže u najboljem svetlu. A da bi gosti bili zadovoljni i poželeli da ponovo dođu, zagarantovan komfor na najatraktivnijim lokacijama u gradu nudi vam Belano.rs – dobro nam došli!

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.