Najgledanije domaće serije 2020/2021.

децембар 5, 2021

Poslednjih godina smo gledali serije koje su se premijerno emitovale pre više od 20 godina. Iste te serije su već godinama najgledanije domaće serije. Obeležile su naše detinjstvo, odrastanje, a replike se rado i dan danas citiraju kako među mlađom tako i među starijom populacijom.

U poslednje vreme svedoci smo da je domaćih, kvalitetnih, serija sa zanimljivim sadržajem koji će vas terati da sa nestrpljenjem iščekujete narednu epizodu sve više. Često čujemo da je Srbija u hiperprodukciji domaćih serija. To bi značilo da se poizvodi, u ovom slučaju snima i emituje, više serija nego što je potrebno za naše tržište.

Međutim, bez obzira na gore pomenutu hiperprodukciju par domaćih serija je zabeležilo veliku gledanost i ogroman uspeh. U nastavku vam predstavljamo najgledanije domaće serije 2020/2021.

1. BESA

Seriju Besa smo premijerno gledali pre skoro 3 pune godine. Prva epizoda premijerno je prikazana 16.12.2018. godine. Nakon duge 2 godine 11 meseci i 11 dana, konačno, druga sezona serije premijerno je emitovana 27.11.2021. na Superstar Tv.

Radnja serije se dešava u Srbiji, susednoj nam Albaniji i Crnoj Gori. Prati priču običnog porodičnog čoveka čiji se život menja iz korena nakon što doživi saobraćajnu nesreću. U toj nesreći strada devojka po imenu Besijana, a da stvar bude gora po našeg glavnog lika, Besijana je ćerka Dardana Beriše najvećeg narko bosa na balkanu.

Da bi sačuvao svoju porodicu Uroš Perić je stavljen na test koji ispituje granice do kojih je spreman da ide zbog svoje porodice. Na tom putu, kroz prvih 12 epizoda, osim Dardana Beriše za petama mu je i inspektor Petrit Koci koji iz ličnih razloga želi da stane na put Dardanu Beriši.

Zahvaljujući zanimljivom sadržaju Besa se našla u kategoriji najgledanije domaće serije 2020/2021.

BESA 2: PORODICA JE SVE

Nova sezona ima 10 epizoda i nosi slogan „Porodica je sve“, a radnja se odvija 3 godine kasnije pošto je Uroš Perić primio poslednji zadatak od Dardana Beriše. Glavni motiv i pokretač radnje druge sezone donosi sukob modernog i tradicionalnog. Dolazak novih generacija i vremena u kojima se ne drži do tradicije i obećane reči. Osim dobro znane glumačke postave Radivoje Bukvić, Arben Barjaktar, Miloš Timotijević, Milan Marić u novoj sezoni očekujemo i glumačka pojačanja i osveženja poput Milice Zarić, Relje Popovića.

Zanimljivosti

 • Prva sezona na IMDb sajtu ocenjena je ocenom 8.7
 • Besa je jedina domaća serija po kojoj je snimljen rimejk na arapskom govornom području koje broji više od 400 miliona gledalaca
 • Novi Sad je poslužio kao scenografija za prikaz Beča
 • Za vreme emitovanja serije kanal Superstar Tv se pozicionirao u jedan od 10 najgledanijih kanala
 • Druga sezona serije snimala se i u Estoniji
 • Premijerka Estonije, Kaja Kallas, prisustvovala je svetskoj premijeri serije na festivalu „Black Nights“ koji se upravo održao u Estoniji

Dokle je Uroš Perić spreman da ide zarad svoje porodice i šta će se desiti sa klanom Beriša ostaje nam da gledamo svakog vikenda od 27.11.2021. na Superstar TV i od 1.12.2021. svake srede i četvrtka na Prva TV.

2. JUŽNI VETAR

Malo je onih koji nisu gledali bar jedan od trenutno 2 dela filma „Južni vetar“ ili seriju. Još manje je onih koga Miloš Biković a.k.a. Maraš ili Miodrag Radonjić a.k.a. Baća ne asociraju na istoimeni film i seriju.

Južni Vetar film, remek delo iz 2018. godine nešto potpuno neočekivano i sadržaj koji pre nismo imali prilike da gledamo na malim ekranima, a da je u pitanju domaća produkcija.

Radnja prvog dela filma prati glavnog lika, Petra Maraša, koji je član beogradske automobilske mafije. U momentu kada stvari počinju da dobijaju smisao započinje zajednički život sa dugogodišnjom devojkom Sofijom. Posao je uigran, dobro zarađuju, policija im ne pravi probleme ali jedan pogrešan korak dovodi Maraša u sukob sa vođom drugog klana.

Serija Južni vetar je nastavak prvog dela filma i prati Marašev život iza rešetaka koji je znatno kraći od izrečene presude. Nakon što izlazi iz zatvora Petar bira da započne sopstveni biznis preprodaje polovnih automobila i napušta svet kriminala. Car Marašev potez smatra hirom i dogovora posao sa bolivijskim narko klanom čiji kokain avionom dopremaju u Srbiju. Za nesmetan transport ka Zapadnoj Evropi treba da se pobrine Car. Posao postaje još rizičniji kada za njega sazna i crnogorski klan koji je do tada vodio glavnu reč kada je reč o tržištu kokaina.

JUŽNI VETAR 2: UBRZANJE

Drugi deo, Južni Vetar: Ubrzanje premijerno je prikizan u bioskopima 4.11.2021., a prava premijera bila je na Filmskom festivalu u Puli 19.07.2021.
14.08.2021. u Nišu je organizovana premijerna projekcija koja je bila humanitarnog karaktera. Naime, novac od kupljenih karata bio je usmeren na lečenje Uroša Mladenovića, člana ekipe Južnog Vetra.

Južni vetar 2: Ubrzanje prati našeg omiljene likove u nove avanture koje ih primoraju da planove menjaju iz minuta u minut. Ukoliko niste pogledali drugi deo još uvek to možete učiniti jer se film prikazuje u svim bioskopima širom Srbije i već ga je pogledalo preko 500.000 ljudi.

Osim adrenalina koji je prisutan sve vreme dok gledate film/seriju verujem da će vas čuveni Baćini lapsusi i fore nasmejati do suza.

ZANIMLJIVOSTI O JUŽNOM VETRU

 • Zvanični nalog na društvenoj mreži YouTube, Južni Vetar, beleži 200000 sabskrajbera ili pratilaca.
 • Svaki 100000 gledaoc imaće mogućnost da se pojavi u trećem delu franšize
 • Južni vetar: Ubrzanje je oborio sve rekorde i u Hrvatskoj, prvi vikend nakon premijere film je pogledalo 46263 gledalaca. Tako je ostvario najbolje otvaranje domaćeg i regionalnog filma svih vremena u Hrvatskoj
 • U Bosni i Hercegovini sa 38805 gledalaca u prvom vikendu prikazivanje. Zahvaljujući ovim brojkama ostvario je najbolje otvaranje filma svih vremena u ovoj državi
 • Ekipi Južnog Vetra pridužiće se holivudski glumci Vilijam Bodvin i Majkl Medsen. Pregovori sa Monikom Beluči su još uvek u toku
 • Za snimanje prvog dela filma budžet je iznosio (okvirno) 360000 eura, a profit je uvećan 6,5 puta. Za snimanje drugog dela filma izdvojeno je oko 500000 eura
 • Drugio deo filma prati uglavnom muška priča, dok se prostor za ženski glumačku postavu ostavlja seriji
 • 8 automobila je slupano tokom snimanja akcionih scena za seriju, a jedan lokal dignut je u vazdh
 • 2566 metaka je ispaljeno tokom snimanja serije, a u jednoj od scena obarač je povučen 342 puta
 • U seriji se pojavilo 28 stranih glumaca, a među statistima bilo je i nekoliko osoba iz Gane
 • IMDb ocena 8.3

3. CRNA SVADBA

Crna Svadba je serija iz 2021. godine koja je sa emitovanjem počela 23.10.2021. na Superstar Tv i 30.10.2021. na RTS.

Serija o kojoj se od njenog premijernog prikazivanja neprestano priča, je psihološki triler, a tematika koja je obrađena u seriji je istinita.

Naime, veliki deo nas je prvi put čuo za kult pod nazivom crna svadba. Crna svadba je simbolično venčanje koje se organizuje na dan sahrane ili nakon sahrane momku ili devojci koji su iznenada preminuli, a za života nisu stupili u brak. Tako verenica ili verenik pristaju da se venčaju sa preminulom osobom i da ostanu u braku godinu dana. To podrazumeva da u tom periodu ne smeju da se zaljube, budu u vezi sa nekom drugom osobom jer se to smara preljubom. U slučaju da osoba sa kojom je pokojnik bio u vezi ne želi da učestvuje porodica može da nađe nekog drugog ko će igrati funkciju mlade tj. mladoženje.

Sam čin crne svadbe zavisi od porodice pokojnika. Može biti simboličan odlazak na groblje, a može biti i slučaj kada mlada oblači venčanicu, rodbina i prijatelji su svatovi i sa muzikom odlaze na groblje.

Nakon godinu dana crna svadba se raskida, a na obredu prisustvuje samo najuža porodica, a mlada i mladoženja koji su prstali na crnu svadbu slobodni su da zasnuju brak i porodicu.

Iako bizaran, ovaj čin ima za cilj da olakša bol porodici i pokojniku. Etnolozi kažu da su ovaj čin praktikovali ne samo Vlasi već i stari Rimljani. Ovaj običaj je danas u izumiranju, a poslednja crna svadba organizovana je 2004. godine. O važnosti ovog običaja u prošlosti govori i činjenica da su pre 1990. i sveštenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi, međutim crkva je u međuvremenu pormenila svoj stav i zabranjuje je.

Radnja serije

Prva epizoda počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, blag i miran čovek, ubija 12 komšija koji je inspirisan masakrom koji se dogodio u Jabukovcu 2007. On puca sebi u glavu ali ostaje živ. U rasvetljavanju zločina inspektori pozivaju psihološkinju da kao sudški veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina kriju drugi motivi. Još veća misterija je ta što je ubica pre nego što je pokušao da izvrši samoubistvo izgovorio reč katabaza. Istu reč koju je izgovorio i njegov pokojni sin pre nego što je izvršio samoubistvo.

KATABAZA

Reč koju u seriji izgovaraju akteri pre nego što se desi nešto strašno.
Reč je starogrčkog porekla, a u slobodnom prevodu bi značila pad ili kretanje nadole, sunovrat, potonuće.

Termin je poznat u poeziji i psihologiji, mitologiji a obično označava odlazak u podzemni svet. Osim ovih značenja postoji još jedno, nezvanično, a to je da je katabaza stanje na zemlji pred konačnu pobedu demonskih sila pod vođstvom Sotoninog bliskog saradnika.

Na youtube.com postoji prilog iz 1967. godine kada je ekipa RTS-a posetila vlaška sela upravo zbog ovih običaja. U selu Srbovu ekipa je zatekla kuću gde su svi prozori širom bili otvoreni, u dvorištu se čula muzika, a zapravo se odvijala sahrana tj. crna svadba (Vlaški običaji 1967. godine, youtube..com)

Serija ima 10 epizoda i kako je najavljeno uskoro će početi da se snima i druga sezona serije koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Za kratko vreme serija se uvrstila u kategoriju najgledanije domaće serije. Ocena na IMDb je 8.2

4. SENKE NAD BALKANOM

Senke nad Balkanom je jedina serija domaće produkcije svih vremena koja je najbolje ocenjena na portalu IMDb (Internet Movie Database). Osim toga i jedina srpska serija koja se našla na onlajn platformi Amazon Prime i tako postala dostupna celom svetskom auditorijumu.

Iako smo odgledali prve dve sezone, Senke nad Balkanom ne prestaju da budu tema, gledaoci joj se iznova vraćaju u iščekivanju treće sezone koja je najavljena za 2022. godinu.

Prva i druga sezona serije imale su po 10 epizoda. Prvu sezona prati period neposredno pred atentat u Narodnoj skupštini i uvođenje šestojanuarske diktature. Radnja druge epizode smeštena je u period neposredno pred atentan na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju. Radnja treće sezone koju svi željno iščekujemo planirano je da bude smeštena pred sam početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji. Sve tri sezone obuhvataju epohu od 1928. do 1940. godine.

Serija je snimana na par lokacija. Osim u Beogradu, snimano je u Herceg Novom, u Beču, Ženevi, Slivničkom manastiru, Bukovu kod Bitolja i okolini sela Skočivir, a osim srpskog jezika korišćen je ruski, makedonski, nemački i hrvatski.

Ukoliko planirate posetu Beogradu i potreban vam je smeštaj Belano apartmani su rasprostranjeni na čitavoj teritoriji glavnog grada.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.