“Najduža priča na svetu“ Posetite Prirodnjački muzej Beograd

октобар 6, 2021

Vreme je da posetite Prirodnjački muzej u Beogradu. Već ste posetili čuveni ZOO vrt, prošetali ste parkom, videli vukove, medvede i Simine potomke. Slonove ste hranili, krokodile probudili, sa tigrovima se slikali. Verujem da ste detaljno razgledali zmije u akvarijumu, o pticama već dosta znate, a ni domaće životinje vam više nisu neka atrakcija. Čime biste još mogli da kompletirate svoje znanje o živom svetu, a da pritom i uživate?

Pod sloganom „Najduža priča na svetu“ Prirodnjački muzej u Beogradu otvorio je širom vrata svojim posetiocima sa ponudom kakva se dugo pamti. Prošle godine je proslavio 125 godina postojanja predstavljajući svoje najbolje zbirke, kabinete, kolekcije. Tom prilikom nas je podsetio na uticaj koji ima na naučnu i kulturnu javnost i pokazao da nauka i te kako može da bude atraktivna i zabavna.

Istorija

Prirodnjački muzej je jedan od najstarijih muzeja i jedna od najstarijih srpskih kulturnih i naučnih institucija. Ovo je svojevrsna zadužbina velikog srpskog naučnika i biologa Josifa Pančića. Pod nazivom „Jestastvenički muzej“ (što bi u prevodu na savremeni jezik značilo „naučni muzej“) aktom Ministra prosvete osnovao je 1895. godine instituciju, koja će se poput velikih svetskih centara baviti čuvanjem, konzervacijom i opisivanjem eksponata.

Josif Pančić je osim organizacije muzeja doprineo i povećanju muzejske zbirke. On se bavio opisivanjem i čuvanjem biljnog sveta – otkrio je 102 i opisao preko 2500 biljnih vrsta, od kojih Pančićeva omorika i Ramonda serbica imaju posebno mesto u muzeju.

Prva stalna izložba Muzeja svečano je otvorena 7. septembra 1904. godine, na dan stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata mnoge zbirke su oštećene ili uništene, a nakon Drugog svetskog rata muzej se oporavlja i nastavlja svoju delatnost.

Danas je to muzej gde se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. Zbirke predstavljaju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka. U zbirkama se čuvaju i primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći na terenima Srbije, pa čak ni na svetu.

Muzeju je 1972. godine pripojen Muzej šumarstva i lova, sa svojim zbirkama lovačkih trofeja i lovačkog oružja, a 1992. godine mala zgrada na Malom Kalemegdanu postaje Galerija u kojoj se pored izložbi održavaju naučna i stručna predavanja, promocije, tribine i seminari.

Najatraktivnije postavke muzeja

Evo liste najatraktivnijih postavki koje možete da pogledate i koje su najviše privukle publiku do sada:

 1. Životinjsko carstvo
 2. Ajkule i raže Jadranskog mora
 3. Minerali Trepče
 4. Suživot sa zverima
 5. Skeleti uživo
 6. Dodirnimo prirodu
 7. Srpsko jezero
 8. 6 nogu
 9. Drvo ili život sam
 10. Kroz svet insekata Srbije
 11. Nebeski lovci
 12. Dobrodošli u mezozoik
 13. Put na Mesec
 14. Zov divljine

Organizovano je i nekoliko izložbi posvećenih poznatim prirodnjacima koji su deo svog rada proveli u muzeju ili su mu poklonili svoje zbirke: Arčibald Rajs – prirodnjak, Istoričar prirode – Nikola Pantić, Petar Stevanović – od stene do stene, Putovanje – Pančić. Ovu poslednju možete pogledati i virtuelno na sajtu Prirodnjačkog muzeja.

Muzej za decu beogradskih vrtića i škola, kao i škola Srbije, organizuje predavanja i kreativne radionice, u okviru kojih godišnje učestvuje preko 20.000 mališana. Time se nastavlja prosvetna funkcija ovog muzeja.

Pored brojnih stručnih, naučnih i popularnih publikacija koje prate izložbe, Muzej periodično objavljuje i naučni časopis – Bulletin of the Natural History Museum in Belgrade, kao i Godišnjak Prirodnjačkog muzeja u kome su opisane godišnje aktivnosti Muzeja. Stručnjaci i kustosi muzeja radili su na podizanju i formiranju i Prirodnjačkog muzeja u Svilajncu.

Naučna biblioteka muzeja

U okviru muzeja se nalazi i specijalizovana naučna biblioteka, među najstarijim na Balkanu, osnovana pre 115 godina, koja sadrži preko 22.000 naslova knjiga, rukopisa, naučnih časopisa, geografskih i geoloških karata.

Galerija

Postavke muzeja i izložbe za javnost se organizuju u Galeriji na Malom Kalemegdanu. Iako prostorno mala, u njoj se stalno postavljaju atraktivne izložbe na kojima se na zanimljiv način prikazuje istorija prirode.

Tokom godine Galeriju na Kalemegdanu prosečno poseti preko 35.000 posetilaca, a brojne putujuće izložbe koje gostuju u muzejima širom Srbije obiđe preko 100.000 posetilaca.

Do pre par meseci kulturnu javnost Srbije potresala je vest – da će Prirodnjački muzej u Beogradu biti zatvoren za javnost i da će njegove prostorije biti pripojene Zavodu za zaštitu spomenika! To se srećom nije desilo, a mi se nadamo da će ovakav naučni muzej dobiti prostor poput muzeja u velikim svetskim metropolama (Parizu, Londonu, Beču), u kojima se muzejima prirode posvećuju ogromni dvorci u samom centru grada.

Gift shop – Bazar prirode

Osim atraktivnih izložbi u Galeriji se nalazi i Gift shop – Bazar prirode u kome možete naći suvenire izrađene o prirodnih materijala ili sa prirodnjačkim motivima. Posebnu izložbenu celinu čini Zeleni salon u okviru kojeg se prestavljaju manji prateći sadržaji ili nezavisne mini izložbe.

Naredna izložba

25. Međunarodna noć slepih miševa

Mesto: Galerija Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu

Vreme: 2. oktobar 2021. u 19 časova

Posetite veoma uzbudljivu tradicionalnu manifestaciju posvećenu u poslednje vreme ne preterano omiljenim slepim miševima. Imaćete prilike da čujete pregršt zanimljivih činjenica o njihovoj biologiji, ekologiji i zaštiti, kao i suživotu sa ljudima.

Imaćete prilike da vidite multimedijalna predavanja, da razgovarate sa stručnjacima, a program obuhvata i prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i pazite sad! – njihovo puštanje na slobodu.

Muzej i ekologija

Muzej postoji da bi nas nečemu naučio, ali i prirodnjački osvestio – kada budemo videli kako se menja živi svet i kako je izgledao u prošlosti, možda ćemo više da pazimo na živi svet oko sebe danas i da razmišljamo o našoj planeti u budućnosti.

Moto Prirodnjačkog muzeja „Najduža priča na svetu“ nas podseća na Zemljinu evoluciju. Dug je put od 4,5 milijardi godina, od postanka planete Zemlje i prvog živog sveta na njoj, do sadašnjeg trenutka kada smo svesni nestanka mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Zbog svega toga mi, ljudi, moramo da preuzmemo odgovornost i pokušamo nešto da učinimo. Znanje je prvi korak, a zaštita prirode naš cilj!

Odvojite vreme da posetite sve što je u ponudi, a za udoban smeštaj u Beogradu pobrinuće se Belano apartmani – Vaš dom u Beogradu!

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.