Najbolji restorani u Žarkovu: Top 6 po našoj preporuci

март 26, 2022

Najbolji restorani u Žarkovu se nalaze u beogradskoj Posavini, na brdu Ravan, poslednjoj šumadijskom pobrđu sa pogledom prema polju Makiš i Sremskoj ravnici. Sa nekadašnjih 8 slatkih izvora pijaće vode i rekom Savom, ovaj kraj grada je vekovima bio gusto naseljen, pa se u spisima iz XIX veka kaže da je Žarkovo „najveće selo u okolini Beograda“.

U popisu Beogradske nahije, Žarkovo se prvi put pojavljuje 1528. godine. Zvalo se Belo vrelo i imalo je 25 domova. Seoski pribićur (vlastelin) se zvao Žarko, pa je tako selo, a današnje beogradsko naselje, po njemu dobilo ime.

Posle Drugog srpskog ustanka i oslobođenja Srbije, Žarkovo je imalo sve uslove da se podigne i ekonomski ojača, a ekonomski rast prirodno prate i mehane koje su okupljale znamenite meštane. Prvi srpski kmet iz Žarkova, Aksentije Joksimović, imao je prvu mehanu u nekadašnjem turskom hanu, u današnjoj Vodovodskoj ulici. Druga mehana koja je bila podignuta u 19. veku bila je u vlasništvu porodice Vlajić, dok se opštinska mehana kod Stojka Čukara, nalazila na Čukarici koja je tokom sredine 19. veka bila prazna i nenaseljena.

Do danas su Žarkovo proslavili mnogobrojni sportski uspesi, dva rivalska fudbalska kluba (FK Žarkovo i Čukarički), Košutnjak film koji je poznat po mnogim izuzetnim ostvarenjima i jednom od najgledanijih srpskih serija, „Ranjeni orao“, i životni hedonizam oličen u sjajnim restoranima.

Pink restoran

Gosti restorana ga predstavljaju kao „gurmanski raj“ i to ne bez razloga, jer ovo mesto nudi hedonistički doživljaj kakav se dugo pamti. Internacionalna kuhinja, poznati specijaliteti, obilne porcije i pristupačne cene, samo su maleni deo zbog kojega posetioci rado biraju ovaj restoran. Ambijent i prijateljsku atmosferu ovog restorana kreira i izuzetan enterijer, koji je arhitektonski podeljen na nekoliko nivoa i nadaleko poznata ljubaznost osoblja koji brzo i sa osmehom isprate svakog posetioca.

Kapacitet restorana je do 200 ljudi, pa se ovde mogu organizovati i razne porodične i poslovne proslove. U letnjim danima boravak u bašti restorana je izuzetno prijatan i čini da još više uživamo u posluženju.

Jedini savet koji imamo je da pre dolaska u ovaj restoran baš dobro ogladnite.

Složna braća

Složna braća su kultno mesto Žarkova. Sa ušuškanim i prepoznatljivim enterijerom ovde možete zateći poznati kvalitet bez ikakvih iznenađenja. Tradicionalna kuhinja koja počinje od kuvanih jela, preko roštilja i razne vrste obroka od mesa, do tradicionalnih poslastica, Složna braća su mirno mesto gde možete u hladovini bašte da završite neki posao ili da se podsetite jela iz mamine kuhinje. Uveče će vas opustiti muzika koja svira uživo i koja pravi boemsku atmosferu.

Mavijan

Restoran Mavijan postoji kao restoran već više od 20 godina i za to vreme uspeo je da postane znamenito mesto u kome se na najbolji mogući način spaja tradicionalno i moderno. Ovo tradicionalno vezano je za pripremanje najukusnijih obroka po proverenoj recepturi koja i najzahtevnije gurmane ostavlja bez teksta. Mooderni enterijer i ambijent na glasu čine da se osećate specijalno.

Restoran Mavijan, koji ime nosi po retkom plavom golubu, nudi još izuzenosti – veliki ozbor domaćih i stranih pića, jela sa roštilja, teletinu ispod sača, ribe, salate, deserte. Ovaj restoran ćete rezervisati kada na nekog želite da ostavite utisak.

Diagonal

Ovo simpatično mesto u Trgovačkoj ulici nudi jedan prepoznatljiv i moderan kutak za pauzu u toku dana ili piće u toku večeri. U enterijeru koji pruža podršku vašim poslovnim susretima ili predahu sa pijateljima, ovaj kafe restoran nudi veliki izbor klupske hrane i pića. Počevši od menija za kasne doručke, do internacionalnih obroka, pasta, specijaliteta od ribe ili veganskih salata, restoran Diagonal nudi širok izbor hrane uz prijatnu atmosferu i pristupačne cene. Kada želimo da se dobro ispričamo sa prijateljima koje dugo nismo videli, a da nas ne ometa muzika i spoljašnja atmosfera, biramo bez oklevanja restoran Diagonal.

Čedić

Ako možete da zamislite tradicionalni etno restoran u srcu grada, to vam je restoran Čedić u Vodovodskoj ulici. Veliki izbor porcija od mesa, pristupačne cene, karirani stolnjaci i zeljmano posuđe, sočna hrana „prste da poližeš“, veliki izbor domaćeg i stranog pića, malo, ušuškano– sve su to karakteristike ovog mesta za koje se redovno „traži stolica više“. Preporučujemo svima koji ne žele ugledan restoran sa velikim tanjirima, a malim porcijama, već ono autentično, srpsko i domaćinsko pomešano sa srdačnošću domaćina i vrhunskom uslugom.

Food Panter

Ukoliko ste ljubitelj domaćinskog roštilja koji svojim kvalitetom odudara od brze hrane koju obično konzumiramo, posetite ovaj restoran. Više od cele decenije posetioci Žarkova imaju prilike da uživaju u jedinstvenoj recepturi sjeničkog ćevapa i da mu se iznova vraćaju zbog kvaliteta usluge koja se ne menja. Vodeći se idejom da je kvalitet daleko bitniji od kvantiteta, vlasnici ovog restorana ostali su na istom mestu, posvećeni posluživanju najkvalitetnijeg roštilja u ovom delu grada. Od nekadašnjeg prepoznatljivog kioska, danas su postali restoran koji može da primi do 100 ljudi, kako za manje proslave, tako i za opušteno druženje sa prijateljima. U bašti ovog restorana možete napraviti predah uz tradicionalnu kuhinju po kojoj smo nadaleko poznati. Dvorište je opremljeno i mobilijarom za manju decu, pa će i mališani imati gde da se zabave između dva zalogaja sočnih ćevapa.

Žarkovo je danas deo beogradskog megalopolisa gde se užurbano živi, juri za obavezama i neprestano radi. Ali ako zastanete samo na trenutak, stari duh Žarkova, vickast i buntovan, zateći će vas na svakom koraku. Bilo da odaje počast Niku Sloteru ili da pravi kvalitetne pauze na svojim kultnim, gastronomskim tačkama.

Otkrijte duh Žarkova kroz najbolje restorane, a ako vam je potreban smeštaj u ovom delu grada ili u blizini, pogledajte ponudu kvalitetnog smeštaja na sajtu Belano.rs.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.