NAJBOLJI LETNJI KOKTELI
Najbolji letnji kokteli, po našem izboru. Ovo su neki od naših omiljenih koktela za osveženje tokom vrelih letnjih dana. Imajte na umu da su ovo samo naši predlozi, a vaš izbor može biti potpuno drugačiji.
Topli dani su konačno stigli, donoseći sa sobom sunčane trenutke i neodoljivu želju za osveženjem. Nema boljeg načina da se dočeka letnja sezona nego uz šarenu paletu osvežavajućih koktela koji prosto mame na uživanje. Zato smo odlučili da istražimo najfinije letnje koktele koji će vas osvežiti i podići raspoloženje na svakom koraku ovog leta. Pripremite se da kroz našu selekciju najboljih letnjih koktela otkrijete ukuse koji će vas prevesti direktno na tropsku plažu ili na udobnu terasu u senci. Spremni ste za egzotično putovanje kroz čarobni svet letnjih ukusa? Započnimo ovu nezaboravnu avanturu!
KOKTEL MOJITO
Mojito, osvežavajući koktel koji je postao simbol karipskog podneblja, ima bogatu i zanimljivu istoriju. Smatra se da potiče iz 16. veka sa Kube, gde su lokalni stanovnici koristili rum kao lek za razne bolesti. Moderna verzija Mojita postala je popularna tokom 19. veka. Tradicionalni sastojci Mojita, uključujući svežu nanu, rum, šećer, limun i soda vodu, čine ga neodoljivim izborom za letnje uživanje. Njegovoj popularnosti je nemerljiv doprinos dao , 1930-ih godina prošlog veka, Ernest Hemingvej. Danas je Mojito jedan od omiljenih koktela širom sveta. Kao takav, sigurno, zaslužuje mesto u našoj listi „najbolji letnji kokteli“. Sastojci Mojita uključuju:
- Svežu nanu
- Sok od limete
- Beli rum
- Šećer
- Gaziranu vodu ili soda vodu
KAKO SE PRAVI MOJITO?
Mojito je jednostavan za pripremu ako imate šaku nane i svežu limetu! Za ovo piće, potreban vam je muddler za koktele, koji se koristi za gnječenje nane sa sokom od limete i šećerom. Srećom, ovo piće može se napraviti direktno u čaši: nema potrebe za šejkerom! (Ovo je izuzetno praktično: olakšava pravljenje pića i smanjuje nered.) Evo kako napraviti Mojito:
Isecite 1 limetu na kriške. U srednje veliku lowball čašu (niska čaša širokog oboda i debljeg dna) ili highball (čaša koja ima ravno dno i obično je zapremnine između 240 i 350 ml), dodajte 6 listova mente, kriške limete i 2 kašike šećera, dodajući ½ limete jednom po jednom. Gnječite dok se ne oslobodi sok od limete i nana zamiriše. Dodajte 2 unce ruma (0,05 litara) i promešajte. Dodajte šaku leda i prekrijte sa 2 istom kolicinom soda vode.. Promešajte jednom ili dva puta da se sjedini i ukrasite dodatnim listićima nane i kriškama limete.
DROBLJENI LED ILI KOCKE LEDA
Česta je rasprava da li je za mohito bolje koristiti drobljeni led ili kockice leda. Obzirom na učešće soda-vode, možda je ipak bolja opcija kockice. Sporije se tope, a drobljeni led bi svojim brzim otapanjem dodatno „razblažio“ koktel.
Postoje i razne varijacije ovog poznatog koktela, sa drugačijim ukusima poput, kokosa, lubenice, jagoda, ananasa, borovnica, malina i dr, pa zatim Mojito bez alkohola, ali o varijacijama, neki drugi put.
KOKTEL APEROL SPRITZ
Ako govorimo o top list najboljih letnjih koktela, nikako ne smemo preskočiti Aperol Spritz. Ovo piće je poznato širom sveta, a najveću popularnost je dostiglo 2000-ih. Aperol sprtiz je, zapravo, klasični koktel iz 1950-ih godina. Aperol spritz ili spritz Veneziano je italijanski aperitiv (piće pre obroka). Ovaj koktel se nalazi na listi IBA (lista zvaničnih koktela Međunarodnog udruženja barmena), a to znači da postoji „zvanična“ verzija ili definicija ovog koktela. Aperol spritz ima sledeće sastojke koji se mešaju u odnosu 3:2:1, a to su:
- penušavo vino (proseco, šampanjac)
- aperol
- soda voda
KAKO SE PRAVI APEROL SPRITZ
Priprema je veoma jednostavna. Važno je da Aperol i vino budu što hladniji. Koristite dosta leda, istisnite krišku pomorandže i dodajte je kao ukras koktelu. Koristite slamčicu, da ruka ne bi grejala koktel. Manje razblaživanja- bolje piće.
ŠTA JE APEROL?
Aperol je italijanski gorki liker (amaro) koji možete prepoznati po svetlo narandžastoj boji. Ukus je blago sladak, gorki i uravnoteženi, sa notama bilja i citrusa. Ima prilično nizak sadržaj alkohola.
KOKTEL MARGARITA
Najbolji letnji kokteli ne mogu da se zamisle bez Margarite. Ovaj klasični koktel savršeno kombinuje tekilu, osvežavajuću limetu i slatki liker od narandže. Već se sada vidi njegova jednostavnost, a jednostavnost je možda i glavni „začin“ savršenosti. Dakle, potrebna su samo 3 sastojka za pripremu margarite. Ovaj koktel je osvežavajući i savršeno izbalansiran: lagano alkoholan, osvežavajuće kiseo, slan i sladak istovremeno.
SASTOJCI MARGARITE
Margarita je jedan od najpopularnijih klasičnih koktela svih vremena.
Postoji priča da je koktel margarita izmišljen 1938. godine od strane Karlosa „Džejnija“ Herere, barmena iz Tihuane i šefa restorana Rancho La Gloria. Tvrdio je da je izmislio recept za goste koji su želeli koktel, ali su bili alergični na sve alkohole osim tekile.
Međutim, verovatnije poreklo margarite mogla bi biti priča iz 1939. godine u Albuquerque Journalu, koja kaže da je irski barmen po imenu Mekden u Tihuani, izmislio ovo piće kao varijaciju na koktel Brandy Daisy. Slučajno je koristio tekilu i tako stvorio potpuno drugačije piće. Margarita je postala popularna tokom prohibicije.
Sastojci u klasičnom receptu za margaritu su:
Tekila: idealna je tekila blanco, ali možete je napraviti i sa tekilom „reposado“ za suptilnije, glatke ukusne note.
Triple Sec ili Cointreau: Margarita se pravi sa Cointreau likerom od narandže, koji dodaje dodatne sofisticirane note. Možete takođe koristiti Triple Sec, jeftiniji liker od narandže sa jednostavnijim ukusom.
Sok od limete: Uvek koristite sveži sok od limete: flaširan ne može da se uporedi sa svežim citrusima.
KAKO SE PRIPREMA MARGARITA
Korak 1: Sipajte so na tanjir u ravnom sloju, zatim uzmite krišku limete i prođite njome oko ruba čaše. Umačite rub čaše u so, rotirajući je dok rub čaše ne bude prekriven solju.
Korak 2: Promućkajte piće u koktel shakeru. Stavite 50 ml tekile, 20 ml Cointreau likera i 15 ml soka od limete u koktel shaker i dodajte 4 kocke leda. Promućkajte dok piće ne postane hladno.
Korak 3: Procedite u čašu. Ako servirate margaritu na ledu u čaši za viski (Old Fashioned čaši).
Svaki od ovih koktela možete probati u nekom od mnogobrojnih beogradskih koktel-barova. Prijatno!