NAJBOLJI ĆEVAPI U BEOGRADU?

NAJBOLJI ĆEVAPI U BEOGRADU?

мај 6, 2023

Ćevapi – pomisao na ovo preukusno jelo neće krenuti voda na usta. Svi koji su probali ćevape slažu se u jednom, mogu ih konuzumirati u bilo kom trenutku. Verovatno i sad dok ovo čitate pomišljate kako bi Vam odlično „legla“ jedna dobra porcija.

Šta su ćevapi?


Verovatno nema osobe koja ne zna šta su ćevapi, ali za slučaj da ima, ćevapi su jelo napravljeno od mlevenog mesa. Valjkastog su oblika i pripremaju se na roštilju. Receptura sastojaka razlikuje se od mesta do mesta, ali jedno je zajedničko, svi vole ćevape. Gotovo obavezno se poslužuju u lepinji uz luk i kajmak.


Istorija ćevapa


Ćevapi u Evropi postoje kako kažu od antičkog vremena, i da su na prostorima Stare Grčke postojali čak u 8. veku pre nove ere, a dokaze o tome možete pročitati u Homerovoj Odiseji i Ilijadi, a pominju se i u delima Aristotela. Na Balkan su ćevape doneli hajduci tokom vladavine Turaka, a po originalnoj recepturi prave se od jagnjećeg ili junećeg mesa. Posebno su se udomaćili na prostorima Bosne i Hercegovine, pa su i najpoznatiji ćevapi sarajevski i banjalučki. Naravno domaći ćevapi se razlikuju po recepturi od turskog, jer se u turski ćevap dodaju jaja. Domaći ćevapi se najčešće prave po receptu koji kombinuje juneće, svinjsko i ovčije meso.
Zanimljivost koja se prepričava je da je Nušić govorio da je ćevap ujedinio Jugoslaviju. Takođe postoji priča da je Tito poslužio ćevape Elizabeti drugoj prilikom njene posete Jugoslaviji.


Ćevapi u Srbiji


Kažu da je Leskovac bio prvi grad u Srbiji koji je počeo da u svojim lokalima prodaje ćevap po domaćoj recepturi. Nakon Leskovca prvi objekat u Beogradu koji je uvrstio ćevape u svoju ponudu, 1860. godine je kafana „Rajić“ na današnjem Studenskom Trgu, odakle se brzinom svetlosti zbog svojih slasnih ukusa proširio celim gradom, pa i šire. Danas ćevapi su zaštitni znak ovih prostora i jedno od omiljenih jela nacionalne kuhinje.
U prilog popularnosti ovog jela govori da u Beogradu gotovo nema objekta koji prodaje hranu, a da na jelovniku u svojoj ponudi nema ćevape, bilo da je u pitanju „fast food“ kiosk ili restoran. Veruje se da ne postoji mogućnost da naiđete u restoranu domaće kuhinje u kom nećete jesti ukusne ćevape, ali ipak postoje oni koji su omiljeni Beograđanima. Zašto su oni se izdvojili svako ima neku svoju viziju, ali mi Vam svakako preporučuejmo da probate svaki i odlučite koji je po vama najbolji.

Smeštaj u blizini najboljih ćevabdžinica


Napomenućemo da se svi restorani iz preporuke nalaze dostupni velikom broju apartmana iz ponude koju možete pogledati na belano.rs
Ukoliko dolazite u prestonicu, a želite probati ove ćevape, ljubazni domaćini iz agencije Belano će Vam dati sve smernice kako bi Vam vaš kutak za boravak u Beogradu bude blizu svih omiljenih mesta koje želite posetiti, kao i blizu restorana sa najboljim ćevapima na teritoriji Beograda.

Najbolji ćevapi

  • WALTER
    Beograđani kažu da kada pomisle na ćevap jedna od prvih asocijacija je čuveni Walter. Iako u svom jelovniku imaju fenomenalan izbor specialiteta napravljenih od mesa, ćevapi su im najpopularnije jelo. Domaća atmosfera i moderan dizajn će Vam pružiti potpuni ugođaj na čak 21 lokaciju u Beogradu. Naravno Walter vam nudi i mogućnost dostave, pa svoju porciju od 5 ili 10 ćevapa u najukusnijoj lepinji možete dobiti i na željenoj adresi.
  • SARAJEVSKI
    Restoran Sarajevski nastao je u srcu Beogada, ušuškan u predivnom delu Dorćola. Otvoren je s namerom da Beograđani probaju najsavršenije sarajevske specijalitete, s posebnim akcentom na sarajevski ćevap. Tajnu čuvenog kuvara sa Baščaršije sebično čuvaju, ali kada probate ukus spremljenih jela po njegovoj recepturi, jedinu misao koju ćete imati je uživanje. Uostalom njihov slogan „Kvalitet je stvar odluke“ govori jasno u prilog šta Vas očekuje ukoliko se odlučite da svoje omiljeno jelo probate baš kod njih.
  • TRI ŠEŠIRA
    U srcu centra Beograda, u popularnoj boemskoj četvrti roštilj je jedan od specijaliteta koji su rado konzumirali poznati pisci, glumci, reditelji, političari. U predivno uređenom ambijentu, profesionalno i ljubazno osoblje će Vam ovde poslužiti jedne od najboljih ćevapa koje možegte probati u Beogradu. Oni su s posebnom ljubavlju pripremljeni po tradicionalnoj recepturi i veštim kuvarima koji su svojim malim tajnim začimima učinili da njihovi ćevapi imaju ukus magije.
Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.