Najbolje rešenje za odgušenje kanalizacije, ako samostalno niste uspeli da otpušite wc šolju

Najbolje rešenje za odgušenje kanalizacije, ako samostalno niste uspeli da otpušite wc šolju

април 5, 2022

Nema goreg početka dana od saznanja da je odvod u kupatilu ili kuhinjskoj sudoperi začepljen. Zagušenja, naravno, nisu ograničena samo na sudopere. Možemoihnaći u odvodima za kade, tuševima, odvodima za veš mašine, pa čak i u toaletima. Začepljen odvod može izgledati kao ozbiljan problem sa vodovodom, ali obično je lokalizovan na jednom odvodu ili kupatilu i može se brzo otkloniti.

Sve što vam je potrebno jeste kvalitetno odgušenje kanalizacije. Ali u tim situacijama ne znate, da li da prvo problem pokušate da rešite sami ili da zovete stručnu pomoć.

Vaš prva pomisao može biti da zgrabite telefon i pozovete profesionalne vodoinstalaterske usluge da razbije i otkloni blokadu. Možda ste već pretraživali „Uradi sam“ savete kako da bezbedno očistite odvode.

Ako ste prešli preko liste “Uradi sam” i još uvek gledate u sudoperu ili kad u punu vode koja ne ide nikuda, pozovite profesionalne vodoinstalatere i zakažite jednog od licenciranih i iskusnih servisera, kako bi došao i očistio odvod ili kanalizaciju.

Dokčekate da stignu, pogledajte razliku između metoda „uradi sam“ za čišćenje odvoda i onih koje koriste profesionalne vodoinstalaterske službe.

Kako profesionalni vodoinstalateri mogu da otpuše kanalizaciju?

Uz pomoć alata i mašina koje ne možete naći u vlasništvu prosečnog domaćina.

Kanalizacije koje su začepljene decenijama od masti za kuvanje, šampona i kose ne mogu se očistiti nikakvim hemijskim sredstvom i vakuum gumom.

Profesionalni vodoinstalateri imaju široku lepezu alata dostupnih za pomoć u čišćenju začepljenja, koristeći tehnologiju koja nije postojala u vodovodnoj industriji pre samo deset godina. Nekoliko specijalnih alata nalazi se u kamionu svakog kompetentnog vodoinstalatera, od sajli, do alata za snimanje cevi do mašina za odgušenje pod pritiskom.

  • Otpušavanje wc šolje sajlom

Profesionalna vodoinstalaterska sajla, mali je alat koji se polako rotira dok se fizički gura kroz tvrdoglavo začepljenje. Kraj uređaja je kuka u obliku vadičepa koja se dovodi u začepljen odvod ili toalet. Rotacija kukastog kraja se dešava kada se okrene ručka sajle, što takođe dovodeći deo sajle u odvod. Obično se koristi za otpušavanje wc šolje.

U većini začepljenih odvoda, vodoinstalaterska sajla je dovoljna da ukloni manje blokade relativno blizu otvora za odvod.

  • Odgušenje kanalizacije pod pritiskom:

Za veća odgušenja koristi se mnogo efikasniji način, uz obaveznu asistenciju profesionalnog vodoinstalatera. Pod pritiskom zagušenja se odblokiraju i izlaze napolje, pa se uspešno otklanja sve što je izazvalo problem.

  • Čišćenje kanalizacionih cevi:

Čišćenje cevi pod jakim pritiskom vode, još jedna je uspešna vodoinstalaterska metoda. Čišćenje cevi radi se za spoljnu kanalizaciju, uličnu kanalizaciju, fekalnu ili kuhinjsku vertikalu, odvode, kanalizacionu horizontalu.

  • Snimanje cevi kamerom

Ako vaš vodoinstalater nije imao uspeha nakon što je pokušao da očisti odvod ili kanalizaciju pomoću sajle, to bi moglo ukazivati na potpunu blokadu, koja je dalje od vaše kanalizacije. Jedno od nedavnih tehnoloških dostignuća koje je najviše pomoglo industriji vodovoda je  kamera visoke definicije i snimanje cevi kamerom, kako bi se utvrdilo tačno mesto zagušenja.

Pogled na unutrašnjost strukture cevi i uvid u ono što uzrokuje začepljenje odvoda menja ugao posmatranja problema. Znajući tačno gde se nalazi začepljenje i od čega se sastoji pre nego što ga tretira, vaš vodoinstalater može da odred inajbolji alat i najjednostavniji pristup poslu.

  • Šta uzrokuje začepljenje kanalizacije?

Skoro sve što bacamo u svoje odvode i toalete na kraju će doprineti ozbiljnom začepljenju odvoda. Bilo da ispuštamo previše toalet papira ili bacamo testeninu i vlažne maramice u wc šolju.

„Uradi sam“ metode čišćenja odvoda su odlične za lokalizovana, relativno laka začepljenja i delimične blokade koje mogu izazvati spore odvode. Loše su za životnu sredinu, loše za vaš vodovod, a potencijalno su štetne i za vaše zdravlje. Redovna upotreba bez opasnog sredstva za čišćenje odvoda na bazi enzima koji koristi bakterije da pojedu organski materijal u našim odvodima može pomoći u sprečavanju budućih začepljenja.

  • Ko može da otčepi kanalizaciju?

Ako ste isprobali sve „uradi sam“ metode i ta začepljenja i dalje neće nestati. Vreme je da pozovete iskusnog i licenciranog vodoinstalatera da obavi posao.

Svakako je bolje i efikasnije rešenje, nego da trošite svoje vreme na beskorisne hemisjke preparate i recepte za odgušenja koja  ne daju rezultate. Angažovanjem profesionalca uštedećete vreme i novac i bićete sigurni da ste mirni neko vreme. Ali od svega je najvažnije, da naučite šta sve može začepiti kanalizaciju i da te ružne navike uklonite.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.