Najbolje čajdžinice u glavnom gradu po našoj preporuci

март 3, 2023

Pre nego što vam predstavimo najbolje čajdžinice u Beogradu, poći ćemo na kratki put oko sveta kako bismo se upoznali sa najstarijim svetskim tradicijama konzumiranja ovog napitka.

Milioni ljudi širom sveta piju čaj iz različitih pobuda. Širom sveta postoje različiti običaji i rituali ispijanja čaja koji uključuju i relaksaciju, duhovnost, tradiciju i zadovoljstvo i zato preporučujemo odlazak u čajdžinice gde će užitak biti potpun. I više je nego očigledno – čaj nije samo običan napitak koji pijemo kad smo bolesni.

Ko najviše pije čaj?

Da li znate koje nacije najviše piju čaj? I da li se čaj svuda pije na isti način? Hajde da pogledamo.

Kina

Pošto je svet upoznala sa čajem, Kina je savršeno mesto za početak ovog našeg pregleda. Za Kineze, čaj je u velikoj meri način života. Raznolika klima zemlje stvara bukvalno stotine različitih vrsta čaja; Oolong, Jasmin i Barut su neki od najpoznatijih čajeva koji se ovde konzumiraju.

Legenda kaže da je posebna sorta zelenog čaja koji Kinezi masovno konzumiraju izrasla iz suza mlade devojke koja je izgubila ljubavnika dan pre venčanja. „Cha Dao“ se odnosi na umetnost pravljenja čaja i usko je povezan sa daoizmom i kineskom filozofijom ravnoteže, harmonije, ispunjenja balansa i uživanja.

Japan

Japan je dom popularnih čajdžinica u kojima se služi takozvana meča.

Matcha se danas priprema na isti način kao što se to radilo u 12. veku, i u suštini se suši do tačke gde se može samleti u fini, svetlozeleni prah koji se zatim pretvara u piće. Čaj se ponekad koristi kao osnova tradicionalne japanske ceremonije zvane Chado („Način čaja“). Ova ceremonija je duhovno iskustvo u kojem domaćin može provesti dosta vremena pripremajući se za sve potrebne i ispravne pokrete tokom pripremanja i služenja.

Indija

Čaj je jedno od najpopularnijih pića u Indiji, i to ne čudi jer ova zemlja proizvodi i konzumira više čaja nego bilo gde u svetu.

Nacionalno piće Indije zove se Chai, što je crni čaj sa aromama đumbira, muskatnog oraščića, cimeta, bibera, kardamoma i karanfilića. Popularno je vekovima i prva je stvar koja se nudi svakom gostu kada dođe u kuću. Prodavci čaja (poznati kao Chaivallahs) su glavni deo zajednice, sa svojim tezgama koje se nalaze duž ulica i predstavljaju centar za tračeve i vesti među lokalnim stanovništvom. Ono što je za nas domaća kafa, za Indijce je čaj.

Tajland

Tajland je možda najpoznatiji po ukusnom tajlandskom ledenom čaju ili „ča-jenu“. To je piće koje je postalo popularno u tajlandskim restoranima širom sveta i pravi se od jako kuvanog crnog čaja koji se servira preko leda.

Dodati su različiti aromatični ukusi i začini, uključujući cvet narandže, cimet, zvezdasti anis i mlevena tamarinda. Piće je slatko i cvetno, sa aromom sladića. Cha-ien je savršen po izuzetno toplom vremenu, ili kao dodatak jednako vrućoj hrani!

Engleska

Popularni čaj u 5 je način na koji engleska gospoda vole da uspore ritam dana, da naprave pauzu i neobavezno proćaskaju o neutralnim temama ili o vremenu. Kultura ispijanja čaja je povezana sa serviranjem u specijalnim čajnicima i escajgu od porcelana.

Čajdžinice u Beogradu

Nastavljajući ovo putovanje dolazimo i do naše zemlje. Iako je od davnina poznata moć lekovitog bilja koje uspeva na našem podneblju i pripremanje čajeva od njih, kod nas se čaj upotrebljava uglavnom za pripremanje napitaka koji leče i uklanjaju neke tegobe. Ispijanje čajeva radi zadovoljstva se tek u poslednje vreme proširilo i dobilo svoje zasluženo mesto.
Ako želite da unapredite svoje iskustvo ispijanja čaja i isprobate nove ukuse predstavljamo vam najbolje čajdžinice u gradu.

Kuća čaja

Tek 2003. godine, Beograd je dobio svoju prvu čajdžinicu.Locirana na Vračaru, ova čajdžinica predstavlja pravu oazu ljubitelja čaja i zdravog života. Ovde možete da konzumirate čajeve iz svih krajeva sveta, ali i da kupite razne vrste lekovitih i aromatizovanih čajeva u besprekornom pakovanju. Takođe, setovi za posluženje i pripremu svih vrsta čajeva su vam na raspolaganju, tako da ako poznajete nekog ko je ljubitelj, evo ideja za idealni poklon.

Kuća čaja vam omogućava da osetite dah egzotike uz pomoć mirisa i ukusa sa dlekog istoka. Nalazi se u Golsvordijevoj ulici broj 5.

Apropo

Ispijanje čaja je opuštajuće i ležerno iskustvo koje želite da isprobate u upravo takvom jednom ambijentu. Često nazivan još i cat caffe, Apropo je mesto koje objedinjuje tri omiljene stvari koje mnogi povezuju sa vrhunskim opuštanjem: čaj, mačke i knjige. Knjižara je opremljena pažljivim odabirom naslova iz različitih oblasti domaće i strane literature, vodimo računa o opremi knjige.

Akcenat je na teorijskoj literaturi (jungovska psihologija, mitologija, filozofija, teorija umetnosti…), monografijama i kvalitetnoj svetskoj i savremenoj književnosti. Galerija je rezervisana za polovne knjige uglavnom engleskog područja.

A što se čaja tiče – ovde se služe listovi čaja visokog kvaliteta, koji stoje određeno vreme, na određenoj temperaturi i pre samog serviranja se uklanjaju iz čajnika.

Imaćete prilike da isprobate čajeve iz Kine, Japana, Indije, Nepala i Cejlona, koji su poznati po svojim čajnim plantažama i dugoj tradiciji ispijanja čaja.

Small Tree i Salon de The

Small Tree je osmišljen da nas sve zajedno podigne na jedan viši kulturni nivo i da u naše živote unese nešto novo i drugačije, nešto što je svuda u svetu već odavno tradicija. Ako u Vašem domu čaj još nije deo dnevnog rituala i pijete ga samo kad ste bolesni, iskreno se nadamo da ćemo na ovaj način i vama približiti čaj i ponuditi samo ono najbolje.

„Small tree“ predstavlja najkvalitetnije čajeve koji vode poreklo iz najrazličitijih krajeva sveta: Šri Lanke, Indije, Kine, Japana, Tajvane, Južne Afrike i Brazila.

Na ovakav način vaš prvi susret sa čajem biće nezaboravan, moći ćete da doživite i ostetite čaj, pre nego što pripremite svoju šoljicu.

Sa neizmernom ljubavlju su čajdžinicu u centru grada Salon de The, pravi mali raj za sve čajoljupce. Mesto koje će vas osvojiti svojim šarmom i mirisom.

Čaj je ipak samo stvar ukusa, kao i mnoge stvari u životu, ali je jedno sigurno i važi za svaku šoljicu čaja, a to je užitak i zadovoljstvo da ste učinili nešto zaista dobro za sebe.

Youran tea house

Čajdžinica Youran tea house nalazi se u Prizrenskoj ulici u Beogradu i predstavlja deo čuvenog kinsekog restorana poznatog po pripremi zdravih i izbalansiranih obroka. Autentičnim ukusima iz Azije pridruđili su i napitke koji uvoze direktno sa izvora i pripremaju na tradicionalan način.

Svi ljubitelji čaja će biti više nego impresionirani uslugom i poželeće i sami kod kuće da neguju običaj ispijanja čaja. Njihov čuveni bubble tea se može poručiti u više ukusa i dodataka, čak i sa kafom, ukoliko želite nešto prepoznatljivo u ukusu.

Beograd je svetska metropola u kojoj možete tokom boravka da isprobate kuhinje iz različitih krajeva sveta. Ispijanje čaja je deo tradicije i kulture mnogih od njih. Ukoliko želite, možete u prijatnom i opuštajućem ambijentu čajdžinica da napavite pauzu, ili ako ste radije za to, možete specijalne vrste čajeva pripremiti u vašim apartmanima koje ste prethodno iznajmili u agenciji Belano. Savršen, udoban smeštaj, šolja toplog aromatičnog čaja za opuštanje i boravak u glavnom gradu – teško da ima nečeg boljeg.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.