NAJBOLJA KARAĐORĐEVA ŠNICLA U BEOGRADU PO NAŠOJ PREPORUCI

NAJBOLJA KARAĐORĐEVA ŠNICLA U BEOGRADU PO NAŠOJ PREPORUCI

март 15, 2023

Tradicionalna srpska kuhinja je spoj ukusa i mirisa iz celog sveta koji su donosili narodi koji su živeli kroz vekove na ovim prostorima . Ta neverovatna mešavina donela je najposebnije specijalitete prepoznatljivih ukusa koje samo u Srbiji možete probati. Uglavnom je karakteriše kalorična hrana bogata začinima. U tradicionalnoj srpskoj kuhinji preovladava upotreba mesa, pa su se specijaliteti s ovom namirnicom posebno izdvojili i postali čuveni u celom svetu. Jedan od najomiljenijih specijaliteta je popularna Karađorđeva šnicla.

Istorijat Karađorđeve šnicle

Mnogi smatraju da je Karađorđeva šnicla nastala u veme Karađorđevića, što je zabluda. U vreme Karađorđevića je kuhinja bila poprilično jednostvna i nije se pohovalo. Jedina istina je da je dobila ime po Karađorđu. Prepičava se njen interesantan nastanak, jer napravljena je sasvim slučajno, 1956 godine. Višestruko nagrađivani svetski šampion, Milovan Mića Stojanović u trenutku je za stalnu gošču restorana „Golf“,  Tamaru Broz, inače spikerku radio Beograda, u nedostatku sastojaka za njeno omiljeno jelo, kako ne bi pokvario dobar imidž restorana improvizovao ovo poplarno jelo. Šniclu je namazao kajmakom, urolao u palačinku, isprižio na ulju i servirao u obliku ordena Karađorđeve zvezde. Tamara Broz, koja je inače bila snaja Josipa Broza, se oduševila jelom , i kada je upitala za naziv jela, vešti kuvar se u trenutku snašao i tako je Karađorđeva šnicla dobila ime. Zvanično pod ovim imenom,  on je ovo jelo prezentovao na takmičenju kulinara inovatora u restoranu Sunce u beogradskom Domu omladine, nešto kasnije, 1967. godine. Beograđani generacijama prepričavaju da je baš ova preporuka Tamare Broz pomogla Mići Stojanoviću da postane Titov lični kuvar od 1956 pa sve do 1980. godine. Nakon Titove smrti radio je kao profesor u ugostiteljskoj školi gde je svojim veštinama naučio mnogo generacija. Pored toga, Mića je imao priliku po čaršijskim pričama da kuva pored Tita, za Gadafija, Čerčila, Sofiju Loren, Elizabet Tejlor, Rokfelera i mnoge druge slavne ljude. Nakon svoje prezanimljive karijere otvorio je restoran u Zemunu koji postoji i dan danas, vodi ga njegov sin, a zove se „Mićina domaća kujna“.

Ukoliko želite da posetite ovaj restoran i probate Karađorđevu šniclu po originalnom receptu posetite ovaj restoran. Ukoliko niste iz Beograda, i potreban Vam je smeštaj a priželjkujete probati jela iz Mićine kuhinje, izaberite svoj savršeni stan na dan, koji postoji u blizini.

Sastojci

Pored ovog restorana, gotovo da nećete pronaći restoran tradicionalne domaće kuhinje koje nema ovo popularno jelo u ponudi. Toliko ga turisti često naručuju da ga je gotovo svaki restoran uvrstio u svoj „menu“. A preuzeli su ga i neki restorani širom sveta. Ono što može da se razlikuje od restorana do restorana je receptura. Pravi se od svinjskog, telećeg  ili pilećeg mesa, roluje se kajmakom, kačkavaljem i šunkom. Nakon odabranih osnovnih sastojaka urola se u palačinku i uvalja u jaja, brašno, prezle, a potom ispriži u fritezi. Služi se sa dekoracijom uz koju je gotovo uvek limun. Kažu da je i prva Karađorđeva šnicla takođe, poslužena sa limunom. Kao prilog uz limun, neizostavno je prati pomfrit.

Restorani

Pored ovog restorana ukoliko biste ipak u centru Beograda probali Karađorđevu šniclu, preporuka Beograđana bi bio pupularni prestonički restoran Tri šešira. Ovaj restoran se nalazi u poznatoj boemskoj četvrti Skadarliji, a proglašen je po “Tejst atlasu” za jedan od pet najboljih restorana tradicionalne kuhinje u svetu. Inače ovaj restoran postoji od 1846. godine, i vekovima održava svoju tradiciju. Jedno od popularnih jela kojim se ponose jeste upravo Karađorđeva šnicla.

Naravno da Novi Beograd ima svoj restoran koji takođe nudi izuzetnu Karađorđevu šniclu. Komšije s Novog Beograda će Vam preporučiti restoran Durmitor. Ne samo da je među omiljenim restoranima Beograđanima, sve češće postaje i omiljeni restoran turista pa je uglavnom neophodno da sebi rezervišete sto ako ste se uputili baš tamo. Ono što ovaj restoran nudi pored standardne Karađorđeve šnicle je i pileća Karađorđeva šnicla, pa možete odabrati koja Vam je draža.

Smeštaj

Izuzetno bogata ponuda smeštaja u Beogradu u blizini svih ovih restorana se nalazi na belano.rs . Pa ukoliko dolazite u posetu, i turistički obilazite grad. Obavezno posetite restorane tradicionalne kuhinje, i naravno obavezno probajte specijalitet kojim se Srbija ponosi, čuvenu Karađorđevu šniclu. Prijatno

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.