Na šta sve obratiti pažnju u oglasima za kupovinu stana

април 3, 2023
Na šta sve obratiti pažnju u oglasima za kupovinu stana (1)

U današnjem digitalnom svetu, gomila oglasa za prodaju stanova je dostupna na različitim platformama. Ali kako izabrati pravi stan između tako puno opcija?

Kako da budete sigurni da nećete propustiti ključne informacije i da nećete pasti na trikove prodavaca? U daljem tekstu ćemo razmotriti na šta sve treba obratiti pažnju prilikom listanja oglasa za kupovinu stana, kako biste olakšali proces donošenja odluke o kupovini stana i izbegli eventualne neprilike.

Koje lice prodaje stan

Stanove mogu prodavati različiti ljudi, u zavisnosti od toga da li se radi o novogradnji ili o već postojećem stanu.

Kada se radi o već postojećem stanu, prodavac može biti privatno lice – pojedinac koji prodaje svoj stan, agencija za nekretnine koja zastupa vlasnika stana ili čak banka koja prodaje stan kao deo stečajnog postupka ili povratka kredita.

Kada se radi o novogradnji, stanove obično prodaju građevinske firme, investitori ili agencije za prodaju nekretnina koje su angažovane da ih prodaju u ime investitora.

Kako izgleda sam tekst oglasa

Kada stan prodaje privatno lice, obratite pažnju na njegovo ime koje stoji u oglasima, jer vam ono može reći koliko je prodavac ozbiljan. Dok čitate, sam oglas bi trebalo da bude jasan, pregledan i lako razumljiv.

Da sadrži sve relevantne informacije o stanu, a posebno obratite pažnju na detalje poput uslova prodaje, cene stana i opcija plaćanja. Razumljiv i detaljan oglas vam može uštedeti vreme i olakšati proces donošenja odluke o kupovini stana.

Ali ukoliko nađete stan koji vam se dopadne, a postoje informacije koje nedostaju ili su nejasno napisane, ne oklevajte da kontaktirate prodavca kako biste dobili potrebna objašnjenja.

Koliko se neko potrudio oko fotografija

Kada gledate oglase za prodaju stana, obratite pažnju na to koliko se neko potrudio oko fotografija. Fotografije ne moraju biti profesionalne, ali bi trebalo da budu dovoljno svetle i jasne, sa realnim prikazom prostora i svih detalja stana.

Broj fotografija koje su dostupne u oglasu takođe može ukazati na to koliko je prodavac spreman da se potrudi i što realističnije prikaže svoju nekretninu. Obratite pažnju i na to da li su fotografije snimljene tako da prikazuju najbolje karakteristike stana, kao što su pogledi, prirodna svetlost ili uređenost.

Isto tako, proverite da li je na slikama stan pospremljen, da li sadrži stvari koje nisu na prodaju, jer ponekad se zbog njih na prvu ne mogu videti potencijalni nedostaci.

Na lokaciju, veličinu stana i cenu

Ukoliko niste sigurni koja je tačna lokacija gde biste kupili stan, možete jednostavno ukucati u pretraživač prodaja stanova Novi Sad ili prodaja stanova Beograd i videti koje su sve lokacije u opticaju.

Prilikom čitanja oglasa obratite pažnju na lokaciju, jer ona ima veliki uticaj i na cenu same nekretnine. Neke lokacije su popularnije od drugih, pa stanovi na dobrim lokacijama imaju tendenciju i da se brže prodaju.

Takođe, u zavisnosti od toga gde se stan nalazi, zavisiće i kvalitet života vas kao stanara. Količina buke, zagađenost vazduha, komšije, kao i praktičnost svakodnevnih aktivnosti može doprineti osećaju sigurnosti i zadovoljstva na određenom mestu.

Verovatno ste i pre listanja oglasa već znali koju veličinu stana želite. Ali, obratite pažnju na kvadraturu stana na različitim lokacijama u gradu prilikom razgledanja. Videćete da za istu cenu u centru grada možete dobiti mnogo više kvadrata na periferiji.

Funkcionalnost stana

Pored samog broja kvadrata, veoma je bitno da proverite i raspodelu prostorija u stanu. Ukoliko su prostorije dobro organizovane i funkcionalno raspoređene, čak i manji stan može pružiti dovoljno prostora i osećaj prostranosti.

Kada se odlučujete za kupovinu, važno je uzeti u obzir i dodatne troškove. Na primer, treba razmotriti da li stan dolazi sa parking mestom i da li je ono uključeno u cenu stana.

Takođe, bitno je razmotriti na kom se spratu nalazi stan, da li poseduje garažu, terasu i da li ima lift. Ovi faktori mogu značajno uticati na cenu stana, ali i na praktičnost i udobnost života u njemu.

Još jedan bitan faktor pri kupovini stana je i stanje samog stana. Potrebno je napraviti procenu potrebnih ulaganja kako bi se utvrdilo koliko dodatnih troškova će biti potrebno za renoviranje i održavanje stana nakon kupovine.

Kako je kupovina stana velika i dugoročna investicija, važno je pažljivo pregledati i proveriti sve informacije u oglasima pre sledećeg koraka. Pored toga, preporučuje se da dogovorite obilazak stana i uverite se u njegovo stanje pre kupovine, kako bi se izbegle neugodne situacije i dodatni troškovi nakon kupovine.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.