Na poklon damama – Crvena jabuka 8. marta u Beogradu

фебруар 3, 2023

Kao poklon svim damama, povodom Dana žena, legendarna rok grupa Crvena jabuka održaće 8. marta od 20h koncert u MTS dvorani u Beogradu. Muzička grupa uz čije su pesme generacije žena odrastale, zaljubljivale se, patile, smejale se i volele obradovaće svoje obožavatelje prilikom da na najlepši način proslave praznik posvećen ženama. Koncert nosi simboličan naziv Tamo gdje ljubav počinje.

Jedno veče je nije dovoljno da izvedu sve hitove koje je ova grupa otpevala tokom svoje duge i uspešne karijere, ali će publika sa sigurnošću uživati dok zajedno sa muzičarima peva neke od njih. Tamo gdje ljubav počinje, Volio bih da si tu, Tuga, ti i ja, Da mi je do nje, Nekako s proljeća, Tugo nesrećo, Bježi kišo s prozora, Vjetar i td. pesme su koje pamte generacije i bez kojih ne može proći nijedan koncert.

Prodaja ulaznica obavlja se preko sajta tickets.rs i možete ih pronaći po cenama od 2000, 1700 i 3300 i dinara u zavisnosti od toga koje mesto u dvorani odaberete.

Crvena jabuka, simbol jedne mladosti

Crvena jabuka je rok grupa iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, čiji su članovi tokom godina živeli i radili i u  Zagrebu i Splitu, ali i širom Balkana. U bivšoj Jugoslaviji ovo je bila jedna od najuspešnijih i najplodnijih grupa.

Grupa  je osnovana 1985. godine u Sarajevu.  U prvoj, originalnoj postavi Dražen Žerić Žera je svirao klavijature i bio prateći vokal, a ostatak grupe su činili: Dražen Ričl Zijo, Zlatko Arslanagić Zlaja, Aljoša Buha i Darko Jelčić Cunja. Na početku su stvarali muziku inspirisanu muzikom Bitlsa i Indeksa i u startu bili veoma popularni među devojčicama.

Kada su 1986. godine objavili prvi album pod nazivom Crvena jabuka postigli su neverovatan uspeh. Grupa je brzo stekla veliku popularnost širom bivše Jugoslavije. Iste godine grupu je zadesila velika tragedija. Na putu ka Mostaru gde je trebalo da održe koncert doživeli su saobraćajnu nesreću kod Jablanice u kojoj su poginuli Dražen Ričl Zijo i Aljoša Buha. Napravili su jednogodišnju pauzu, a potom su objavili album koji je nosio naslov Za sve ove godine, koji je bio svojevrsna posveta i spomen na poginule prijatelje i kolege. Uspeh drugog albuma ohrabrio je preostale članove da nastave kao trio, Zlatko Arslanagić kao glavnim tekstopisac, Dražen Žerić kao pevač i Darko Jelčić kao bubnjar.

Treći album Sanjati objavili su 1988. godine i ovaj album smatra se jednim od najboljih pop albuma ikad objavljenih na prostoru bivše Jugoslavije. Posle objavljivanja albuma, grupa je otpočela veliku turneju od 180 koncerata širom Jugoslavije.

Januar naredne godine donosi im novi studijski album, Tamo gde ljubav počinje sa koga se odmah izdvajaju predivne balade Tuga, ti i ja i Volio bih da si tu koje su do današnjih dana ostale kao prva asocijacija na spomen Crvene jabuke. Svi pamte junski koncert 1989. kada je grupa održala nezaboravni koncert pod pljuskom koji je sve vreme padao a nije rasterao publiku.

Koncertni album Uzmi me kad hoćeš ti koji su snimili tokom koncertne turneje u prodaji se pojavio 1990. godine. Iste godine album Sanjati je dostigao zlatni tiraž,  a Crvena jabuka je nagrađena međunarodnom nagradom Ampex Golden Rool Award.

Devedesete

Početkom 1991. godine snimili su svoj novi album Nekako s proljeća, na kom im je gost bio Kemal Monteno sa kojim su izveli duet pod istim nazivomZbog loše političke situacije u tom trenutku i rata koji je bio sve izvesniji, album nije promovisan, a članovi grupe su brzo napustili Sarajevo.

Grupa je odbila da svira sve do kraja rata, do 1995, kada je Dražen Žerić ponovo okupio grupu u novom sastavu. Novi album, U tvojim očima, pojavio se u prodaji 1996. godine. Crvena jabuka je organizovala koncerte u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Danskoj. U Zagrebu su 13. i 14. februara 1999. godine odsvirali amplagd koncert i objavili ga pod nazivom Riznice sjećanja. Na albumu se pored poznatih  hitova, nalazi se i po prvi put odsvirana pesma Moj grad. Dražen Žerić je iste godine učestvovao u bosanskom izboru za Evrosong sa pesmom Zlatana Fazlića Proveo bih život ispod mostova.

Novi milenijum

Album Sve što sanjam se u prodaji našao 2000. godine. Video-spot Tvojim željama vođen najavio je 2002. godine istoimeni album, a već sledeće godine će u maju prvi put održati koncert u Beogradu nakon raspada Jugoslavije.

Posle duge pauze, dvadeset  godina od prvog albuma obeležili su  album Oprosti što je ljubavna. Publiku koja je volela stvaralaštvo grupe, obradovali su i odmah su se izdvojile pesme Ti mi dušu uzimaš,Esma, Dva i dva, kaoi duet sa Arsenom Dedićem Znam.  To je bilo i vreme da se obnove reizdanja prvih pet studijskih albuma ove grupe u boks-set ediciji Kroacija Rekordsa Original Album Collection.

Dana 18. februara 2014. godine, grupa je održala unplugged koncert u dvorani Vatroslav Lisinski. Sa ovog značajnog koncerta sudecembra 2014. objavili dupli CD pod nazivom Bivše djevojčice, bivši dječaci – Unplugged Live u Lisinskom. Na kompilaciji se nalazi simboličnih 30 pesama zbog toga što je 2015. godine  grupa proslavila trideset godina postojanja.

Već 2016. godine nastupili su na festivalu u Splitu. Pesma se zvala Ode Žera u mornare. Nastupili su i na festivalu u Vodicama, pesma se zvalaMoja mala Dalmatinko. Obe pesme su se našle na albumu 2016, koji je izašao na dva CD-a. 2017. godine, grupu napušta bubnjar Cunja.

Koncert u Beogradu

Crvena Jabuka jedan je od najdugovečnijih bendova na ovim prostorima. Od samog početka  Crvena Jabuka je ostavila brojne istaknute pesme i albume na kojima su odrastale mnoge generacije, a niz se nastavio i do danas  albumima i kompilacijama. Ne postoji osoba koja je osamdesetih i devedesetih godina živela na prostoru celog Balkana, a da nije čula za Crvenu jabuku. Njihovi hitovi krasili su radijske top-liste sa kojih mesecima nisu silazili, organizovali su ogromne koncerte za koje su se karte prodavale u rekordnom roku, bili su jedan od najslavnijih rok bendova svog vremena.

Koncert u Beogradu prava je poslastica za sve one  koji se sa nostalgijom sećaju tih vremena. Tekstovi prožeti romantičnim tonom prošlosti, nežne note i maestralno izvođenje hitova koje svi volimo, savršen su poklon svim damama. Kako onim generacijama koje su u mladosti slušale Crvenu jabuku, tako i mladim ženama koje su ljubav prema dobroj muzici nasledile od svojih majki i naučile u svojim domovima. Zato pozovite najbolju drugaricu, mamu ili devojku i priuštite im nezaboravno veče.

Ako boravite u Beogradu zbog koncerta Crvene jabuke i potreban vam je smeštaj, agencija za izdavanje stanova Belano je pravo mesto gde ćete pronaći baš ono što vam je potrebno.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.