Muzički rok festival koji se ne propušta: Arsenal fest 2022.

јун 15, 2022

Arsenal fest je jedan od najboljih regionalnih, pa i evropskih festivala, koji svojom organizacijom i line up-om svake godine privlači sve veći broj posetilaca i neprestano raste.

Ove godine Arsenal fest se održava na starom mestu, na Kneževom arsenalu, od 30.6. do 2.7.2022. godine. Najavljeni su odlični gosti, među kojima su Placebo i Thievery corporation nazvučnija imena. Prodaju karata organizuje Tickets, a karte se mogu prodavati u kompletu ili pojedinačno po večeri. Komplet karata je 3500 dinara, a za dnevne ulaznice cene su različite. Za otvaranje festivala je 1000 dinara, drugi dan je 2000 dinara, a poslednji dan 1800 dinara.

Tradicija duga jednu deceniju

Arsenal fest je muzički rok festival koji se svake godine održava u Kragujevcu. Prvi put je priređen 2011. godine i otada neprestano raste, kako u pogledu publike koja ga iz godine u godinu posećuje, tako i po gostima koji su svake godine sve atraktivniji i poznatiji.

Arsenal fest je dobio ime po mestu gde se održava, Kneževom arsenalu, kolevci industrije moderne srpske države. To je kompleks radionica i hala iz 19. veka u kojima je začeta industrija Kragujevca i srpke industrije uopšte. Na tom mestu je nastala prva topolivnica, nakon čega ije nastala i fabrika oružja „Zastava oružje“, kao i fabrika automobila „Zastava“. Festival je stekao ugled zbog atmosfere koji stvara arhitektonski stil industrijskih građevina pomešane sa jakim zvukom i bogatim svetlosnim efektima na koncertima. Lokacija tome doprinosi jer se Knežev arsenal nalazi u starom jezgru grada, u samom centru, nedaleko od autobuske i železničke stanice.

Broj posetilaca

Prve godine održavanja Arsenal je imao samo jednu binu na kojoj su nastupali izvođači. Naredne godine napravljena je i druga bina u Zastavinoj bašti koja je dobila naziv Garden Stage, da bi već naredne godine festival dobio i treći Explosive DJ Stage. Broj posetilaca koji svake godine poseti Arsenal je između 20.000 i 30.000. Festival je za posetioce organizovao kamp prostor u Velikom parku, pored stadiona Čika Dača, koji se nalazi na oko pola sata hoda od Kneževog arsenala.

Arsena fest-nova budućnost

Ove godine Arsenal fest se održava pod sloganom „Arsenal fest-nova budućnost“ i očekivan broj posetilaca za ova tri dana je oko 40.000. Dodatni program festivala (konferencije, radionice, izložbe fotografija) biće realizovan na nekoliko lokacija u širem centru Kragujevca. Predviđeno je da Arsenal fest okupi više od 50 domaćih i stranih izvođača. Arsenal Fest je aktivan član evropske asocijacije festivala „Yourope“ i 2019. godine bio je u najužem izboru za najbolji mali evropski festival.

Festival u velikoj meri popularizuje grad i mnogo čini za njegov kulurni život. Zbog toga je 2020. proglašen za manifestaciju od javnog značaja, a te iste godine je nagrađen i „Đurđevdanskom nagradom“ za doprinos kulturi u Kragujevcu.

Line up ili koga ćemo slušati ovog leta u Kragujevcu

Posle svečanog otvaranja koncerta na kome će nastupiti čuveni ukrajinsko-njujorški sastav Gogol Bordello koji prave odličnu oncertnu atmosferu zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji džipsi-panka. Njihov scenski nastup je upečatljiv, podseća na teatar, tako da posetioci Arsenala mogu očekivati razigrane ritmove već na samom početku.

Program festivala

Tokom prve večeri nastupiće još i Rock el Clasico (dr Nele Karajlić i Stefan Milenković), Negative, Vizelj, Električni orgazam, DLM, Ritam nereda, Zvoncekova bilježnica, Centurion, Kontra komitet, Sunshine i mnogi drugi.

Zvezde druge večeri je bend „Placebo“. Proslavljeni britanski alternativni bend osnovali su u Londonu pevač i gitarista Brajan Molko i basista Stefan Olsdal. Objavili su 8 albuma, poslednji je objavljen ove godine. Poznati su po saradnji sa mnogim poznatim imenim mauzičke scene, kao što su Dejvid Bouvi, Majkl Stajp (REM) i drugi. Albumi su im prodati u više od 11 miliona primeraka širom sveta.

Druge večeri nas energijom zasipaju i Van Gog, Goran Bare i Majke, E-play, Eyesburne, Bolesna štenad i druga zvučna imena domaće i regionalne alternativne i dj scene.

Konstrakta nastupa treće večeri

Treće veče otvara Konstrakta sa kojom je internacionalna publika imala prilike da se upozna na ovogodišnjem Eurosongu gde je nastupala za našu zemlju i osvojila visoko peto mesto. Taj uspeh je utoliko veći zato što je kompozicija i celokupan scenski nastup uveliko odudarao od evrovizijskog koncepta i svega onoga što je publika imala prilike da vidi. Sa radošću se očekuje eksplozija radosti i zajedničkog „bit-bit-bit-biti zdrava“.

Treće večeri nastupiće i legende elektronske muzike Thievery corporation, kao šabačke pank zvezde Goblini, koji gde god da se pojave naprave ludu i usijanu atmosferu. Darko Rundek je tu da vas očara starim i novim pesmama, a za ljubitelje nešto modernijeg zvuka, nastupiće regionalna atrakcija Crni cerak.

U svakom slučaju, sve tri večeri vas čeka dobar i raznovrstan program na Arsenalu u Kragujevcu.

Smeštaj

Kragujevac se nalazi na samo 1,5 sati kolima iz Beograda. Ukoliko dolazite iz regiona i planirate posetu muzičkom festivalu u srcu Šumadije, možete ga lako posetiti i sa ove destinacije. Smeštaj u Beogradu lako možete naći po pristupačnim cenama. Samo u agenciji Belano imate na desetine odličnih i luksuznih apartmana koje možete iznajmiti na dan. U potpunosti su opremljeni potrebnom opremom, nalaze se u dobrim delovima grada i možete se u mirnom kutku odmoriti posle burnih festivalskih večeri.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.