Muzej Nikole Tesle u Beogradu

октобар 3, 2018
muzej nikole tesle u beogradu

Verovatno jedan od najpopularnijih muzeja u Beogradu za koji se brojni turisti i školske ekskurzije  najradije opredeljuju je svakako Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Vođene ture sa puno zanimljivih elemenata, spoj nauke i zabave, jednako interesantan mladima i starijima, sve to zajedno predstavlja nezaobilaznu destinaciju ne samo gostiju Belano apartmana i Beograda, već i Beograđana generalno.

 

Muzej Nikole Tesle – istorijat

 

Muzej Nikole Tesle je osnovan 5. decembra 1952. godine. Smešten je u Ulici Krunskoj 51, u zgradi sagrađenoj između 1927. i 1929. godine kao kuća Đorđa Genčića po projektu arhitekte Dragiše Brašovana. Zgrada muzeja je proglašena za spomenik kulture 1987. godine.

Muzej ima stalnu postavku, i u jednom delu je posvećena životu i radu Nikole Tesle, a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. Najzanimljiviji deo je sa autentičnom dokumentacijom i radnim modelima Teslinih izuma.

 

 

Generalni direktor Uneska Koićiro Macuura je doneo 16. oktobra 2003. godine odluku o upisu arhivske građe iz zaostavštine Nikole Tesle u registar Uneska „Pamćenje sveta“.

Bogata muzejska građa o životu i delu slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle, došla je po sudskoj odluci Američkih vlasti, koja je proglasila za jedinog naslednika, rođaka Nikole Tesle, Savu Kosanovića. Shodno Teslinoj želji Sava Kosanović je svu ličnu imovinu i dokumentaciju Nikole Tesle, preneo u Beograd 1951. godine. Muzej u Beogradu čuva originalnu ličnu zaostavštinu Nikole Tesle.

 

Muzej Nikole Tesle – bogata kolekcija na izložbi

 

Šta vas čeka u Muzeju Nikole Tesle? Osim postavki i prezentacija, možda niste znali da muzej poseduje bogatu kolekciju dokumenata i to:

  • preko 160000 originalnih dokumenata
  • preko 2000 knjiga i časopisa
  • preko 1200 istorijskih i tehničkih predmeta
  • preko 1500 fotografija i drugih predmeta, uređaja, instrumenata
  • preko 1000 planova i crteža

 

 

Muzejska biblioteka sadrži 786 naslova knjiga, 323 naslova časopisa, hemeroteku sa oko 50.000 novinskih isečaka, kao i značajan fond monografskih i serijskih publikacija koje se odnose na život i rad Nikole Tesle i srodne oblasti iz domena njegovog rada. Bibiliotečki materijal koriste prvenstveno zaposleni u Muzeju, ali i drugi korisnici van Muzeja radi izrade naučnih i studijskih radova.

Muzej ima i svoja izdanja – sve knjige u izdanju Muzeja su o Nikoli Tesli, njegovom životu i radu i objavljene su na srpskom i engleskom jeziku.Moguć je stručni obilazak Muzeja uz predavanja kustosa za grupe veće od 10 osoba uz prethodnu najavu. U Muzeju mogu da se kupe suveniri i fotografije, značke, posteri, vodič na engleskom i na srpskom jeziku i ostala izdanja Muzeja.

Muzej Nikola Tesla je zaista pre svega jedna  unikatna institucija kod nas i u svetu i samim tim privlači turiste ne samo fizički, već i putem interneta i virtuelnih tura. Poseduje najveću zbirku dokumenata o životu i radu svetskog naučnika Nikole Tesle. Veliki značaj ima za naučnike, istraživače i široku publiku.

Kao takav, šireći svoju delatnost i dajući svima informacije o Nikoli Tesli, doprinosi širem i jasnijem uvidu, o velikom doprinosu nauci i društvu, koji je Nikola Tesla svojim plodonosnim radom, podario celom čovečanstvu. A sve ovo vas čeka nadomak Belano apartmana u centru Beograda i stanova na dan na prelepom Vračaru.

 

 

Najviše ga posećuju stranci poput grupa iz Turske, ali i Grčke i SAD. Ima dosta i individualnih poseta turista iz zapadne Evrope. Međutim, podjednako se Teslinom radu dive i naši ljudi, pa svakodnevno pristižu ekskurzije i grupne posete beogradskih đaka.

,,Svima se najviše dopadaju Tesline famozne zelene cipele, rukavice i cilindar sa njegovim inicijalima. Komentarišu njegovu odeću, lične predmete, pisma i instrumente koje je koristio za rad. Međutim, najveća atrakcija su transformator, teledirigovani brod i Teslino Kolumbovo jaje. Nastavnicima se posebno dopada novi 3D prikaz svih načina pomoću kojih se danas dobija struja, jer lako mogu da ih objasne novim generacijama. Trenutno se digitalizuje privatna Teslina biblioteka, pa će uskoro svi moći da pročitaju i pesme Laze Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja, koje je voleo i veliki naučnik,” objašnjava Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikole Tesle, a prenose Novosti.

Nova stalna postavka je nedavno dopunjena ličnim i tehničkim predmetima koji su pripadali Nikoli Tesli kao i brojnim radnim modelima. Autor stalne postavke je direktor Muzeja, dr Branimir Jovanović.

 

 

Virtuelna izložba Nikola Tesla

 

Moderna vremena donose i moderne mogućnosti. To znači da od 9. jula postoji mogunost virtuelnog upoznavanja sa likom i delom ovog neverovatnog naučnika. Na ovaj jedninstveni način od samog naučnika možete čuti o njegovim dostignućima, saznati kakav je odnos imao sa Edisonom, zašto se nikada nije oženio i asistirati mu u ekperimentima.

Tako u Teslinom društvu, koji o svojim dostignućima priča na srpskom jeziku, možete obići njegovu hidrocentralu na Nijagarinim vodopadima ili sobu u hotelu „Njujorker“u kojoj je živeo i proveo poslednje dane, asistirati mu u Kolorado springsu ili na platfotmi tornja na Long Ajlendu, pa čak i putovati svemirom. Nakon promocije virtuelne izložbe biće lansirana i aplikacija za mobilne telefone i internet stranica sa 3D prikazom, kako bi svi oni koji nisu u prilici da posete Muzej mogli da ostvare interakciju sa najvećim svetskim pronalazačem i upoznaju se sa njegovim dostignućima i u svom domu.

 

 

Posetioci će imati osećaj kao da se zaista nalaze pored samog Tesle. On će im se obratiti i oni će u svakom trenutku videti njegovu emociju. Zahvaljujući obimnoj muzejskoj građi, originalnim fotografijama, kao i Teslinim ličnim predmetima, potpuno smo rekonstruisali Tesline laboratorije i mesta njegovih najvećih pronalazaka, kao i sam njegov lik. Ovo će biti iskustvo koje inspiriše i budi želju za saznanjem. Vitomir Jevremović je autor izložbe i najavio i verziju na engleskom jeziku u intervjuu za Blic.

 

Muzej Nikole Tesle – kontakt

 

Adresa Muzeja Nikole Tesle: Krunska 51

Telefon Muzeja Nikole Tesle: 2433-886, faks 2436-408

www.tesla-museum.org

Radno vreme Muzeja Nikole Tesle: utorak-nedelja 10.00-20.00, ponedeljkom zatvoreno.

Direktor: Branimir Jovanović

 

Muzej Nikole Tesle – cena ulaznica

 

Cena ulaznice sa vodičem (na srpskom jeziku) je 250 RSD, a cena ulaznice u okviru grupne posete (za više od deset posetilaca) je 150 RSD. Cena ulaznice sa vodičem na engleskom jeziku je 500 RSD (za grupne posete – po osobi 300 RSD). Za decu do sedam godina ulaz je besplatan.

 

muzej nikole tesle u beogradu

 

Selidba Muzeja Nikole Tesle

 

Postoji plan da se Muzej Nikole Tesle premesti blizu naših apartmana na Dorćolu, u prostor stare elektrane.

Najavljeno je da će Novi Muzej Nikole Tesle biti izgrađen na mestu Stare električne centrale na Dorćolu, i da će zauzimati 30.000 kvadrata. Osim muzejske postavke, u novom prostoru biće smešteni biblioteka i naučni kampus za studente i profesore iz celog sveta, a biće to najveći naučno-istraživački centar na ovim prostorima, pišu „Novosti“.

Ministarsku radnu grupu za taj projekat formirala je Vlada Srbije, kojoj je predsedavao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, koji je i podržao čitav projekat, a na čelu te grupe nalazi se potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, a zamenik predsednika je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Konačeno će Muzej, koji godišnje ima oko 100.000 posetilaca, dobiti novu zgradu. Stara centrala, koja je počela sa radom 6. oktobra 1893. godine, pravo je mesto za dom Nikole Tesle – rekao je Vesić.

 

 

BELANO Kontakt

 

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili, a usput se i upoznali sa tradicijom i turističkim atrakcijama Beograda kaošto je upravo Muzej Nikole Tesle i tražite apartman u Beogradu u kojem biste boravili sa porodicom, u paru ili poslom, želite preporuku za to gde da pronađete najbolji smeštaj u Beogradu ili želite da se počastite boravkom u prestonici u nekom od naših luksuznih apartmana kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno , slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.