Miroslav Ilić: Koncerti u Beogradu za pola veka karijere

новембар 25, 2022

Evo tradicije na koju smo navikli i koje se ne odričemo tako lako. Kada dođe vreme slava, kada nam se duša razgali u druženju sa prijateljima i familijom sa kojom smo možda tokom prethodnih godina zbog korone propustili da se vidimo, kada naštelujemo plej liste sa pesmama – nemoguće je zaobići najpopularnije hitove naše najveće zvezde narodne muzike, Miroslava Ilića.

Miroslav Ilić će ove godine koncertima u Beogradskoj areni proslaviti 50 godina svoje karijere, a nama ništa drugo ne preostaje nego da požurimo da nabavimo karte za ovaj spektakl. Prvi koncert zakazan za 10.12. je rasprodat, pa je zbog prevelikog interesovanja zakazan i drugi koncert za 11.12. u Štark areni. Ulaznice se mogu nabaviti na prodajnim mestima Tickets-a ili onlajn.

Moda se menja, trendovi dođu i prođu, ali neke stvari kontinuirano postoje da svedoče o ozbiljnosti i profesionalizmu jedne izuzetne muzičke karijere. Uvek aktuelan, a opet uvek svoj, Miroslav Ilić je simbol jedne postojanosti, jednog kvaliteta i pravih vrednosti. Možda baš zbog toga sa nestrpljenjem očekujemo njegovo pojavljivanje na koncertu. Da nas podseti koliko smo se u međuvremenu promenili, da nam pokaže kako se nekad pevalo, da se zapitamo gde smo se pogubili.

Jubilej karijere i rođendan sa beogradskom publikom

Pored pedesetogodišnjice muzičke karijere, najveći bard domaće muzičke scene će, sada već tradicionalno, proslaviti rođendan zajedno sa svojim obožavaocima, pevajući neki od 173 numera koje su obeležile njegovo stvaralaštvo i koje su postale klasika, evergrin na našim prostorima. Našim – misli se od Vardara, pa do Triglava, jer je Miroslav Ilić, iako veliki lokal patriota koji je proslavio Šumadiju i Mrčajevce, podjednako voljen, cenjen i slavljen na celokupnom ex-YU prostoru.

Muzički opus će na koncertu biti obogaćen i dvema novim pesmama koje ćemo imati prilike da čujemo na koncertu Ti si zvezda mojih snova i Siromah sam, al’ volim da živim. Doživite ovaj koncert 11. decembra kao pravu rapsodiju dobrog zvuka jer će vas dočekati pravi audio-vizuelni spektakl u organizaciji Hypoprodukcije. Na koncertu Miroslava Ilića ćemo imati prilike da vidimo i neke od poznatih gostiju koji će mu se pridružiti na bini.

Kako je „slavuj iz Mrčajevaca“ postao Miroslav Ilić?

Kao i sve velike priče u životu, i ova pevačka se desila sasvim slučajno. Neko bi rekao – sudbinski. Kako je i sam Miroslav u više intervjua izjavljivao, on je bio običan momak koji je želeo da završi škole, odsluži vojsku, osnuje porodicu, završi tehnički fakultet i bude inženjer. U vreme kada počinje da peva već je imao dete i razmišljao je kako bi mogao finansijski da pomogne svojoj porodici. Slušao je Bitlse, a kao pevač kreće sasvim spontano na audiciju u Beogradu za „Pesmu leta“.Na toj audiciji je pobedio i odmah mu je stigla ponuda da otpeva „Devojku iz grada“, jednu tako netipičnu pesmu koja je publika lepo prihvatila, a Miroslava Ilića počeli da prepoznaju na estradi.

Da li treba i da podsećamo da se u spotu pojavljuje Sonja Savić? Miroslav Ilić je oduvek imao prijatelje koji „nisu iz narodnjačkog filma“, pa su mu često gosti u emisijama i na koncertima bili ljudi koji nisu iz žanra narodnjaka –osim Sonje Savić, tu je bila i grupa Kerber, ali i Đorđe Balašević koji je nastupao na nekom od poslednjih koncerata Miroslava Ilića.

Usponi i padovi

Da put do uspeha nije prava linija i uzlazna putanja, već cik-cak uspona i padova, pokuzuje i promašaji koji su nakon ovog prvog hita usledili. Miroslav Ilić je dobijao pesme koje nisu prolazile kod publike (a estrada ne prašta, nekoliko promašaja i više te nema), tako da je bio na granici da odustane od pevanja i počne da se usmerava na nešto drugo. I baš u tom prelomnom periodu, pojavljuje se Milutin Popović Zahar sa pesmom „Vino točim, a vino ne pijem“.

To je bilo baš ono što je bilo potrebno jednoj karijeri na početku – još jedan hit koji će ga lansirati na tada veliko i zahtevno estradno nebo koje su popunjavale kultne legende narodne muzike. Već naredne godine se ređaju hitovi „Luckasta si ti“, „Smej se, smej“  i sve ide u dobrom pravcu. Konačna potvrda da je uspeo, da je na dobrom putu je veliki hit „Pozdravi je, pozdravi“, kojim je trasirao put ka legendama muzičke scene u Srbiji.

Najveća zvezda na estradi

Kada je 1985. godine snimio duet sa Lepom Brenom pod nazivom Jedan dan života bilo je jasno da je njegov menadžer Raka Đokić uspeo da napravi veliku zvzdu. Dobitnik je mnogih nagrada za životno delo, dok su decembarski koncerti uvek krcati u svim dvoranama u kojima ih je držao, najveći pokazatelj njegove slave i popularnosti.

Da se podsetimo nekih hitova koje u kafanama često naručujemo i koje znamo od početka do kraja. Dakle, osim gore pomenutih, tu su još i:Šumadijo, Polomiću čaše od kristala, Nije život jedna žena, Jesen sedamdeset i neke, Još te nešto čini izuzetnom, Ova noć, Božanstvena ženo, Tako mi nedostaješ, Tebi, Lažu da vreme leči sve…

Šta da očekujemo na koncertu?

Dobra zabava, opuštena atmosfera i puno emocija su zaštitni znak koncerata kojima se rado iz godine u godinu vraćamo i koje sa nestrpljenjem očekujemo.

Ako niste iz Beograda, a planirate da prisustvujete ovom nesvakidašnjem muzičkom spektaklu, luksuzni apartmani Belano, na različitim lokacijama u gradu, uvek su dobra preporuka za boravak i odsedanje. Idealno je da uz čašu vina u prijatnom i ušuškanom ambijentu pustite utiske da se sami slože, da se emocije smire. Mada, jedno je sigurno, još dugo nakon bisa, imaćete prilike da pevušite poznate melodije. Mi možda nemamo „bube“ iz Liverpula, ali imamo „slavuja“ iz Mrčajevaca koji je tu da nam popravi raspoloženje i priredi nam nezaboravne trenutke.

Ukoliko dolazite na koncert i potreban vam je smeštaj na sajtu Belano apartmana čete sigurno pronaći odgovarajući apartman.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.