Leto u Beogradu 2022.

јул 20, 2022
kalemegdan beograd

Brže nego što smo se nadali stiglo je leto, a sa njim i paklene vrućine na beogradskom asfaltu. Svi su negde otputovali i postavljaju slike sa egzotičnih plaža, samo ste vi ostali da provodite vreme u gorućem sivilu. Pozorišna sezona je završena, sportske lige su na zasluženoj pauzi, kultura čeka bogatu jesen i čini se da će i ovoga leta Netflix raditi do usijanja.

Da to tako ne mora da bude, pokazaćemo vam u ovom vodiču za odličan provod u Beogradu tokom leta. Videćete zbog čega je ipak fenomenalno boraviti u prestonici i šta sve Beograd može da ponudi onima koji žele da ga posete i u njemu borave.

Ada Ciganlija, beogradsko more

Ada Ciganlija je prava prirodna oaza koja se nalazi gotovo u samom centru grada i koju leti posećuje veliki broj turista i građana u potrazi za rashlađenjem i kupanjem. Uređene plaže sa spasiocima, veliki broj vodenih sportova i sasvim pristojna infrastruktura, čini Adu zanimljivijom od većine bazena koje su na raspolaganju u Beogradu. Kada temperature dođu do usijanja, nema pametnije stvari koju možete uraditi od dolaska na ovu 6 km dugu plažu, kako biste uzbudljivo „morski“ proveli svoj letnji dan.

Ada nije rezervisana samo za kupanje. Veliki broj biciklističkih staza i sportskih terena čine ovo ostrvo pravim rajem za rekreativce, koji nakon obavljenog treninga, mogu da se osveže u nekom od kafića na obali. Ljubitelji adrenalinskih avantura će se možda okušati i u 55m visokom bandži džampu ili u avantura parku sa poligonima različitih nivoa težine.

Akvaparkovi, mesta dobre zabave

U neposrednoj blizini Beograda nalazi se nekoliko izuzetno opremljenih akvaparkova, idealnih za ludu celodnevnu zabavu na raspustu. Najpoznatiji među njima su Petrolend kod Bačkog Petrovca, Holywoodland i S klub u Jakovu. I dok do Bačkog Petrovca treba da vozite oko sat vremena, ova dva akvaparka se nalaze u gradu ili okolini, odlično su opremljeni i pružaju nezaboravnu zabavu u bazenima i na toboganima.

Svi ovi zabavni parkovi ispunjavaju najviše standarde bezbednog, kvalitetnog i uzbudljivog provoda, pa tako ne morate da čekate na more da biste se okupali i isunčali. Zabava je zagarantovana za sve jer su tobogani unikatni, bazeni raznovrsni i prilagođeni različitim uzrastima. Kafići u kojima možete da se osvežite, brza hrana ili čak i restorani u kojima možete da se okrepite i odlična infrastruktura učiniće sve da se osećate udobno i da odavde ponesete samo lepe utiske.

S klub u Jakovu ima i terene za tenis, fudbal, košarku, tako da igre bez granica mogu da počnu!

Kinoteka na otvorenom

I ovog leta Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa A1 mobilnom mrežom, pokrenula je letnji bioskop kako bi predstavila najbolja ostvarenja domaće i inostrane produkcije. Letnji bioskop je otvoren 16. jula i trajaće sve do 31. avgusta, kada će se svake večeri od 21h u atraktivnom prostoru krovne terase Doma Vojske Srbije, pod vedrim nebom, puštati filmovi na velikom platnu.

Pored eminentnih stranih filmskih autora Čarlija Čaplina, Federika Felinija, Dejvida Linča,Vudija Alena, Romana Polanskog, Paola Sorentinija, publika će imati prilike da pogleda i desetak filmova iz domaće produkcije koji su nedavno digitalno restaurirani. Sam izbor filmova je najbolji od najboljih, svojevrsni „the best of“ i predstavlja idealnu priliku za sve ljubitelje kinematografije da pogledaju kultna remek-dela. Izbor filmova je takav, da čak i da ste ih gledali, uvek možete ponovo (pomenimo samo neke: „Nacionalna klasa“, „Maratonci trče počasni krug“, „Varljivo leto ’68.“, „Davitelj protiv davitelja“ i drugi).

Izlet na Avalu

Za one koji dolaze leti u Beograd, možda je jedan od najboljih predloga za sklanjanja od letnje žege izlet u prirodu. Avala se naslanja na Beograd, do nje se lako stiže, a osim šumovitih predela i zelenila koje će vas napojiti kiseonikom, ima i nekoliko znamenitosti koje možete na tom izletu da posetite.

Spomenik Neznanom junaku je monumentalni mauzolej na Avali koji je 1938. godine isprojektovao čuveni jugoslovenski vajar Ivan Meštrović. Spomenik je posvećen palim junacima u ratovima između 1912. i 1918. godine i zbog svojeg položaja i masivnosti, predstavlja jedan od najmonumentalnijih spomenika u našoj zemlji. Do njega se stiže kaskadnim stepenicama, pa ako niste u kondiciji, trebaće vam više vremena da se popnete.

Druga znamenitost zbog koje ćete poželeti da posetite Avalu je Avalski toranj, koji predstavlja i najbolji vidikovac u gradu. Gotovo do samog tornja možete doći i kolima, odakle kreće uspon ka panoramskom pogledu na okolinu Beograda. Vidikovac se nalazi na 122 metara nadmorske visine, dok je sprat ispod (na oko 119 metara) pozicioniran kafe sa impresivnim pogledom.

Avala je dobra i za planinarenje, šetnje, vožnju biciklom, a poseduje i terene za razne sportove. Restorani i kafići će vam pružiti utočište kada budete želeli da se osvežite posle uzbudljivih aktivnosti.

Noćni klubovi u Beogradu

Leto je idealno za noćni život, a Beograd poznat širom Evrope kao mesto koje živi 365 dana u godini. Bez obzira koji je dan u nedelji, u Beogradu ćete moći da pronađete klub ili kafanu u kojoj je slavlje podjednakog intenziteta kao i vikendom. Bilo da ste ljubitelj etno restorana sa izvornom muzikom, ili klubova na reci sa modernijim imidžom, u Beogradu možete da pronađete sve što vam je potrebno. Zato ćete imati konstantan utisak kao da ste na morskim diskotekama, iako se niste izmakli iz grada.

Ne odustajte tako lako od Beograda. To je jedan uzbudljiv grad koji ima bogatu istoriju i uzbudljive programe i za letnje dane. Zahvaljujući njima, boravak u glavnom gradu vam može biti super zabavan.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.