Kula Nebojša – tihi čuvar Donjeg Kalemgdana

децембар 4, 2018

Kula Nebojša, kao tihi čuvar reka u neposrednoj blizini naših apartmana na Dorćolu i stanova oko Kalemegdana, stoji vekovima noseći priče što tragične, što mirnodopske. Pola milenijuma skoro, ovo zdanje opstaje i odoleva zubu vremena.

 

Kula Nebojša – istorijat

 

Na kraju donjogradskog severoistočnog bedema nalazi se najbolje očuvana i najveća srednjovekovna kula Beogradske tvrđave. Kula je podignuta oko 1460. godine na samoj obali reke i štitila je ulaz u srednjovekovno pristanište. Kula je osmougaone osnove, visoka je oko 22 m i ima pet etaža. Na svakom spratu nalazi se po šest otvora za topove. Ovu kulu u XVI i XVII veku turski i evropski putopisci pominju kao Belu ili Temišvarsku kulu.

 

kula nebojsa

 

Novo ime dobila je po najvećoj i najbolje branjenoj kuli Gornjeg grada – Kuli Nebojša, koja je razorena posle eksplozije barutnog magacina 1690. godine. Tridesetih godina XVIII veka, u vreme austrijske rekonstrukcije tvrđave, detaljno je obnovljena. Turcima je kula Nebojša služi kao tamnica. Tu je 1798. godine život ostavio grčki pesnik, patriota i pobornik oslobođenja balkanskih naroda od turske vlasti – Riga od Fere. Sa propašću Prvog srpskog ustanka mnogi Srbi bili su sužnji u Kuli Nebojša. U ratnim godinama 1914–15. ova kula je znatno oštećena. Obnovljena je 1938, a poslednji veliki konzervatorsko-restauratorski radovi su izvedeni 1963. godine.

Kula Nebojša je otvorena za javnost i na četiri sprata je izložbeni prostor, od kojih je prvi posvećen Rigi od Fere.

(Izvor: beogradskatvrdjava.co.rs)

 

Kako doći do kule Nebojša na Kalemegdanu?

 

Posetioci do kule Nebojša mogu doći gradskim prevozom ili peške dok obilaze Kalemegdan. Ukoliko se opredele za javni gradski prevoz tu je najbolji izbor tramvaj broj 2. S druge strane, pošto se sam muzej zapravo nalazi u sklopu Kalemegdana, jednom laganom šetnjom možete obići celu Kalemegdansku tvrđavu, pa i zajedno sa kulom Nebojša.

Pored Kule Nebojša, Beogradska tvrđava nudi veoma bogat sadržaj turistima, znamenitosti, muzeje i zoološki vrt, što osigurava ceo dan neprekidnih uzbuđenja.

 

 

Ukoliko posetioci dolaze kolima trebalo bi da znaju da se pored muzeja nalazi veliki parking.

Adresa: Bulevar Vojvode Bojovića.

Tramvaj: 2, stanica Pristanište.

 

Događaji u blizini Kule Nebojša

 

  1. Fish Fest (kraj avgusta)

Gastronomski festival, Fish Fest, nudi posetiocima da uživaju u ribljoj čorbi, brojnim specijalitetima od ribe i atraktivnom muzičkom programu.

Majstori Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije, kao i gostujući kuvari nastupaju u delu „kuvarski šou“, a festival uključuje i takmičenje mladih kuvara, kao i predavanja profesora Visoke hotelijerske škole iz Beograda. Tokom Fish Festa u Beogradu,tu su i raznovrsne radionice, koncerti, bazar.

Uporedo sa tim, na štandovima na platou održavaju se prezentacije starih zanata, proizvođača sira, maslinovog ulja, meda kao i turističke ponude Beograda i Srbije. Posetioci mogu da uživaju i u nautičkoj izložbi plovila. Za najmlađe, tu je i organizovan zabavan i interaktivan program, a za sve posetioce i muzički program.

Ulaz na Fish Fest Beograd je besplatan.

 

 

2) Svibor duhovi

Viteško umeće i starozanatsko majstorstvo su srž programa festivala Svibor duhovi. Veštine i turnirske bitke, zatim izložba umetničkih i heraldičkih radova, predavanja iz arheologije, vežbanja posetilaca u rukovanju najrazličitijim vrstama srednjovekovnog oružja, pa ručna izrada predmeta, krasnopis povelja i sertifikata, degustacija zaboravljenih specijaliteta stare srpske kuhinje, plovidba replikom srednjovekovne lađe, davna muzika i ples…sve ovo očekuje goste u neposrednoj blizini Nebojšine kule u Beogradu. Ovo je prvi i najstariji i srednjovekovni festival u Srbiji i regionu.

Svibor Savez Srbije organizuje ovu manifestaciju po uzoru na „đostre“ i „bagorde“ (viteške igre i nadmetanja) koje su slavni i sveti kraljevi, carevi i despoti srpski priređivali kroz zlatno doba naše prošlosti. Turnir se odvija po striktnim pravilima i u disciplinama stare srpske vojske. Plato iza kule Nebojša upravo je izvanredan ambijent u kojem se odigravaju se dvoboji i bitke gde će „iskusni vitezi na brzonogim konjima“ i peške, odmeriti sposobnosti i „vitežstvo svoje pitati hrabro lepo i majstorski“.

Ovaj neobični kulturno-istorijski spektakl održava se na veliki hrišćanski praznik Silazak Svetog Duha na apostole-Duhovi-Trojice, kao i za vremena Svetog Despota Stefana Lazarevića koji je i sam učestvovao sa svojim vitezima na najvećim turnirima svoga doba u Evropi, upravo na Duhove.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

 

 

3) Komplet poseta Beogradskoj tvrđavi

Uz kupovinu ulaznice za posetu objekata na Beogradskoj tvrđavi, kao i uz objedinjenu ulaznicu, posetioci dobijaju i vaučer za besplatno krstarenje Savom i Dunavom.

Sahat kula, Rimski bunar i Veliki barutni magacin su svi upravo na Beogradskoj tvrđavi. Oni se mogu posetiti svakog dana od 11.00 do 19.00, a Kula Nebojša je otvorena od srede do nedelje od 11.00 do 19.00.

 

U ponudi JP „Beogradska tvrđava“ je i objedinjena ulaznica za četiri otvorena objekta po ceni od 400 RSD (300 RSD za đake, studente i penzionere). Objedinjena ulaznica nije vremenski ograničena i ne podrazumeva posetu svim objektima u istom danu.

Ulaznice za sve objekte mogu se kupiti na prodajnim mestima na Beogradskoj tvrđavi: Galerija Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, Kula Nebojša i Rimski bunar, kao i u Turističkom info centru u Knez Mihailovoj 5.

 

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.