Kuglanje u Beogradu – spoj zabave i izazova 

јун 4, 2018
kuglanje u beogradu

Kuglane u Beogradu obezbeđuju razonodu koja okuplja ekipu, koja spaja ljude, malo služi razgibavanju, a malo više zabavi. U njemu postoji i doza izazova, uzbuđenja i neizvesnosti, a kao i svaki sport, i kuglanje iziskuje malo veštine, koncentracije i fokusa, ali i pomalo sreće.

Odakle nam kuglanje, voleli ga gosti naših apartmana u Beogradu, da li se više ide na kuglanje ili na bilijar kada se udobno smestite u neki smeštaj u centru grada, probaćemo da saznamo.

Istorija kuglanjaKuglanje ima dugu i bogatu istoriju, a danas je jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Britanski antropolog, Sir Flinders Petrie, otkrio je u 1930-tim zbirku predmeta u dečjem grobu u Egiptu, za koji mu se činilo da se koristila za grubi oblik kuglanja. Ako je bio u pravu, kuglanje ima korene još od 3200. pne.

Nemački istoričar, Vilijam Pehle, tvrdio je da je kuglanje počelo u njegovoj zemlji oko 300. godine. Postoje suštinski dokazi da je jedan oblik kuglanja bio u modi u Engleskoj još 1366. godine, kada ga je kralj Edvard III navodno zabranio kako bi zadržao svoje podanike usmerenima na streličarstvo. Skoro je sigurno da je kuglanje bilo popularno tokom vladavine kralja Henrija VIII.

Osnivači današnjeg kuglanja

Do ovog vremena, bilo je i puno varijacija i takozvanih „pin“ igara, ali i igara u kojima se lopta baca na druge predmete osim čunjeva. Ovo izgleda da implicira da su se igre razvijale tokom vremena, iz ranijeg perioda. Jedna od najstresnijih igara se još uvek nalazi u Edinburgu. Igrač se okreće i loptom bez otvora za prste, između noguzabacuje loptu na čunjeve. Bilo je i još mnogo varijacija u zapadnoj Evropi. Verovatno su sa kuglanjem bili povezani i italijanski bocce, francuski petanki i kuglanje u britanskim travnjacima.


Žene i kuglanje

Nema sumnje da su engleski, holandski i nemački naseljenici uvezli vlastite varijante kuglanja u Ameriku. Najraniju pominjanje u ozbiljnoj američkoj literaturi nalazi Vašington Irving, kada se Rip Van Vinkle budi od zvuka „pucanja devet čunjeva.“ Prva stalna američka lokacija za kuglanje je verovatno bila za kuglanje na travnjaku, u Njujorku. Sada, u srcu finansijskog okruga, Njujorčani još uvek nazivaju malu parcelu Bowling Green.

Igra je imala svoje uspone i padove u Americi. Zakon iz Konektikata iz 1841. godine je zabranio održavanje „bilo kojih devet traka“, verovatno zato što je kuglanje bilo predmet velikog kockanja. Ali, naravno, upravo ovo je pokazalo njegovu popularnost. Takođe, mnogi industrijski moguli su odlučili da ugrade trake za kuglanje u svoje vile.

Iako je neizvesno gdje se razvila dalje ova igra, do kraja 1800-ih ona je bila prisutna u mnogim državama kao što su Njujork, Ohajo i dalje „zapadno“ u državama širom Amerike, kao što je Ilinois. Međutim, detalji kao što su težine kugle i dimenzije čunjeva variraju po regionima. Ali to se promenilo kada je restorator Joe Thum konačno spojio predstavnike različitih regionalnih klubova kuglanja.

9. septembra 1895. godine, u Betovenovoj dvorani u Njujorku, rođen je Američki Kuglački Kongres. Ubrzo će se uspostaviti standardizacija i održati glavna nacionalna takmičenja.

Dok su žene zakuglale tek u drugoj polovini devetnaestog veka, Američki Kuglački Kongres je bio za muškarce. Tek 1917. godine je rođen i Međunarodni Ženski Kongres za kuglanje i to u St. Louisu. Ohrabreni od strane vlasnika Dennis Sweeny, žene lideri iz cele zemlje koje su učestvovale na turniru odlučile su da formiraju ono što je tada nazvano – Ženska Nacionalna Liga Kuglanja.

Kako se kugla?

Tehnologija kuglanja je napravila veliki korak napred u isto vreme. Lopte su uglavnom bile lignum vitae, od vrlo tvrdih drva. Ali 1905. godine, uvedena je prva gumena lopta, „Evertrue“, a 1914. godine Brunswick Corporation je uspešno promovisao Mineralite lopticu, uvodeći svoj „misteriozni gumeni sastav“. Sve postaje organizovano, sa dogovorenim standardima, a igri je samo rasla popularnost. Još jedan tehnološki proboj 1951. godine doveo je do masivnog rasta popularnosti. Kompanija American Machine and Foundry (AMF, tada proizvođač mašina za pekarstvo, duvan i odeću) kupila je patente za automatski pištolj za Gottfried Schmidt, a do kraja 1952. uveden je proizvodni model pinspotters.

Emitovanjem na televiziji, igra još više dobija na popularnosti i širi se sve brže i više.

Danas kuglanje ima 95 miliona igrača u više od 90 zemalja širom sveta. Pod pokroviteljstvom Federacije Nacionale des Kuilleurs (FIK), vrhunski sportisti kuglanja redovno se takmiče na Olimpijskim i svetskim takmičenjima.

Kuglane u Beogradu

1) Žabac Bowling Centar

Adresa: Gradski Park 2 (Hala Pinki), Beograd

Opština: Zemun

Grad: Beograd

Klub “First bowling” osnovala je kompanija Elkor L.T.D., avgusta 2006. godine. Svecano otvaranje održano je 17. novembra iste godine. Prvu kuglu bacio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji, njegova ekselencija gospodin Aleksandar Aleksejev.

First bowling ima sedam moderno opremljenih staza, od kojih su dve prilagodene i za najmlade posetioce. Svaka staza ima i svoj separe sa cetiri mesta

Takođe, na raspolaganju Vam je koktel bar sa velikim izborom pica, kao i disko klub na spratu.

Prvi turnir u bowlingu održan je u prolece 2007. U planu je i formiranje prve bowling lige.

U First bowlingu održane su brojne prezentacije poznatih firmi, kao što su Porsche, Henkel, Jack Daniel’s, itd.

kuglanje u beogradu

2) Kuglana Žabac na Vidikovcu

Adresa: Patrijarha Joanikija 2a

Opština: Rakovica

Grad: Beograd

Kuglane Beograd „Žabac“ su uživancija za sve uzraste i ukuse! Kuglanje je zabavna i dinamična igra za sve uzraste koju će vaša deca naučiti i obožavati već nakon prve bačene kugle. Za Vas smo pripremili različite rođendanske pakete i svaki sadrži picu i osveženje za decu. Dok se mališani provode Vi i vaši prijatelji i porodica možete da ih nadgledate iz separea i opustite se uz bogatu ponudu našeg bara. Na vama je samo da izaberete paket po svojoj meri, a mi smo tu da vam pomognemo sa bilo kakvim posebnim željama!

Rođendan Kuglanje:

  • -Dva sata kuglanja na jednoj stazi za 6 dece
  • -Parče pice za svako dete
  • -Dva soka za svako dete
  • 4900 rsd

*Broj od šestoro dece je maximalan broj dece po jednoj bowling stazi.Ukoliko je broj dece veći, povećava se i cena paketa u zavisnosti od zakupljenih staza, odnosno broja dece.

Pored toga otvorili smo i igraonicu i rodjendaonicu „Žabaonicu“ u Starom Merkatoru koja se prostire na 500 metara kvadratnih i ima bogat sadržaj za decu.

3) Kuglana Žabac u Starom Merkatoru

Adresa: Palmira Toljatija 7

Opština: Novi Beograd

Grad: Beograd

Proslave u Žapcu su uživancija za sve uzraste i ukuse! Kuglanje je zabavna i dinamična igra za sve uzraste koju će vaša deca naučiti i obožavati već nakon prve bačene kugle. Za Vas smo pripremili različite rođendanske pakete i svaki sadrži picu i osveženje za decu. Dok se mališani provode Vi i vaši prijatelji i porodica možete da ih nadgledate iz separea i opustite se uz bogatu ponudu našeg bara. Na vama je samo da izaberete paket po svojoj meri, a mi smo tu da vam pomognemo sa bilo kakvim posebnim željama! Rođendan Kuglanje:

-Dva sata kuglanja na jednoj stazi za 6 dece

-Parče pice za svako dete

-Dva soka za svako dete

4900 rsd

*Broj od šestoro dece je maximalan broj dece po jednoj bowling stazi.Ukoliko je broj dece veći, povećava se i cena paketa u zavisnosti od zakupljenih staza, odnosno broja dece.

4) Colosseum Bowling centar

Adresa: Dobanovačka 56

Opština: Zemun

Grad: Beograd

Colosseum Bowling Centar otvoren je za sve ljubitelje zabave, sporta i druženja. Naša kuglana je najbolje mesto da se opustite sa društvom ili da proslavite rođendan, ili čak da organizujete takmičenje u kuglanju sa kolegama sa posla.

Kuglanje je veoma popularan rekreativni sport svuda u svetu, a i kod nas postaje sve popularniji. Colosseum Bowling Centar počeo je sa radom 26. januara 2007. godine. Od tada kod nas dolazi veliki broj ljudi kojima je kuglanje omiljeni način zabave.

Naša kuglana često je posećena od strane poznatih ličnosti, umetnika, sportista, ambasadora i drugih istaknutih ličnosti, ali i običnih građana, roditelja sa decom, i penzionera. Kuglanje je jednostavno sport za sve bez obzira na pol i godine.

Ako do sada niste probali, krajnje je vreme da se pridružite onima koji redovno uživaju u čarima kuglanja. Dovoljno je da volite da se takmičite i zabavljate i ništa vam više ne treba. Colosseum Bowling Centar poziva sve da nam se pridruže. Rezervišite termin i uživajte u kuglanju.

Ako niste do sada probali kako vam ide kuglanje u Beogradu, probajte da okušate sreću u nekoj od ovih kuglana.
Ako se umorite, tu je i dnevni odmor za ekipu, po potrebi.

Belano apartmani Beograd

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.