Kuba – prošlost koja i dalje živi

март 30, 2022
kuba havana

Kuba, najveće ostrvo na Karibima, jedna je i od najpoželjnijih turističkih destinacija na svetu. Nalazi se između Severne i Južne Amerike; njen geografski položaj nametnuo joj je značajnu istorijsku i društvenu ulogu, posebno u tom delu sveta. Ime je dobila od španskih kolonizatora u srednjem veku i prema jednoj teoriji znači „plodna zemlja“, a po drugoj „odlično mesto“. Kuba svakako jeste i jedno, i drugo. Većina lokaliteta i istorijskih zdanja pod zaštitom je UNESCO-a, pa nećemo pogrešiti i ako Kubu nazovemo svojevrsnim muzejem-državom.

Havana

Glavni grad Kube jedan je od najbitnijih turističkih centara na Karibima i najbolji je reprezent države Kube. Sav odiše istorijom i muzikom. Najbolje je obići ga peške i uz zavodljive zvuke muzike koja konstantno poziva na ples, a neretko peva samo o revoluciji i borbi za slobodu, upiti taj poseban, nepokolebljivo optimističan način života. To je grad sa živopisnom, koloritnom arhitekturom, gde svaka ulica ima svoju priču. Grad naizgled nespojivih kontrasta: siromaštva i jednostavnosti, ali i hedonizma i glamura. Kod tih ljudi nema mesta očajanju i beznađu.

Najznačajnija turistička mesta u Havani:

Kapitol

Jedno od najznačajnijih gradskih zdanja, ono po čemu se uglavnom i raspoznaje kubanska prestonica je zgrada El Kapitolio, građena po uzoru na vašingtonsku imenjakinju. Bila je simbol Mačadove diktature, takozvanog tropskog Musolinija. Nakon revolucije, taj svojevrsni reprezent despotskog bahaćenja i razmetanja bogatih biva pretvoren u zgradu Akademije nauka, a kasnije i Ministarstva obrazovanja. Pre desetak godina započeti su radovi na restauraciji zgrade, koja će uskoro ponovo postati zgrada Parlamenta.

Centralni trg i Trg revolucije

Centralni trg nalazi se odmah pored Kapitola. U centralnom delu je spomenik jednom od najznačajnijih revolucionara i pesnika, Hozeu Martiju, a okružen je veoma zanimljivim zgradama, raznolike arhitekture i kulturno-istorijskog značaja i hotelima. Cene hotela možete pogledati ovde.  Kako mu i samo ime kaže, to je centralno mesto gde se sastaje lokalno stanovništvo, ali i polazna tačka za mnogobrojna turistička razgledanja grada i okoline. Trg Revolucije je jedan od najznačajnijih na celoj Kubi i karakteriše ga zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova, na kojoj stoje konture Če Gevarinog lika, sa natpisom „Hasta la victoria, siempre“ (Do pobede, uvek), simbolišući njihov slobodarski duh.

Tu su i drugi, brojni trgovi; jedan od karakterističnih je i Plaza de Armas (Trg oružja), najstariji kolonijalni trg u Havani, na kojem su se nekada održavale vojne vežbe i parade.

Ulica Obispo

Jedno od najužih šetališta, ali i glavno šetalište u Havani je ulica Obispo. Tu se nalaze brojne suvenirnice, galerije, banka, muzej numizmatike, ali i kafići, kiosci sa brzom hranom i tu ima mnogo uličnih zabavljača.

Bodegite del Medio i Floridita

„Bodegita del Medio“ je najčuveniji bar u Havani, ispred kojeg turisti uvek čekaju red da u njega uđu. I to ne samo zato što se tu pravi najbolji mohito na svetu. To je jedan od dva najomiljenija lokala u koje je svraćao Hemingvej dok je živeo na Kubi. „Floridita“ je bar u kojem je čuveni pisac voleo da popije koktel daikiri, a u njemu se nalazi i bronzana statua Hemingveja koji se smeši, navaljen za šankom, postavljena upravo na mesto gde je on voleo da sedi.

Hemingvejeva kuća

U prekrasnu kuću „Finka Vihia“ čuveni pisac Ernest Hemingvej preselio se nakon sedam godina provedenih u hotelu „Ambos mundos“ (Oba sveta), koji se nalazi u ulici Obispo. U njoj je pronašao inspiraciju i pisao svoja dva najpoznatija romana, „Za kim zvono zvoni“ i „Starac i more“. Na imanju se nalazi groblje njegovih pasa, ljubimaca, jer je bio veliki ljubitelj životinja. Ova romantična kuća, koja verno čuva uspomenu na svog legendarnog gospodara, Hemingveja, pretvorena je u muzej. Inače, i soba u hotelu „Ambos mundos“, u kojoj je obitavao, sada je pretvorena u muzej i otvorena je za posetioce.

Muzej ruma

Da nije baš sve na Kubi samo revolucija i borba, govori i to da je 2000. godine u Havani otvoren i muzej posvećen njihovom nacionalnom piću. Ovde možete videti kako nastaje ovo popularno piće, korak po korak, od plantaža šećerne trske pa do fabrika u kojima nastaje finalni proizdvod i kako se flašira. Dobićete i priliku da ga degustirate.

Oldtajmeri

Nizak životni standard domaćeg stanovništva može se najjasnije videti kroz njihov „vozni park“. Jedna od prvih asocijacija na Kubu upravo su oldtajmeri, raznih boja i veoma upitne snage motora.

Ono što je dobro je da su Kubanci veoma snalažljivi i kreativni, te uspevaju da svoje stare automobile osposobe za prevoz, ali i da naprave svojevrsnu turističku atrakciju od njih. Možete se slikati, ali i provozati automobilima koji se odavno ne proizvode nigde u svetu – ili sa vozačem, ili iznajmiti i samostalno provozati ove živopisne muzejske primerke.

Vinjales

U provinciji Pinar del Rio nalazi se dolina Vinjales, deo UNESCO-ve liste svetske baštine, sa istoimenim gradom u centru. Kako se nalazi na manje od 200km od glavnog grada Kube, mnogi turisti posećuju Vinjales na organizovanim jednodnevnim izletima, taksijem ili autobusom.

Mural praistorije

U neposrednoj blizini grada Vinjalesa, u dolini Dos Ermanas, na prirodnom zidu Pita mogote, umetnik Leovigildo Gonzales Moriljo (učenik slavnog Dijega Rivere) nacrtao je mural praistorije. Vrlo predano je radio, opravši stenu kako ne bi došlo do erozije i njegovo se delo urušilo, a zatim naslikao ogromne životinje koje su nastanjivale planetu Zemlju dok je još uvek cela bila prekrivena vodom. Ovaj originalni portret evolucije života na Zemlji prikazan je živopisnim, jarkim bojama, koje su karakteristika i umetnosti stanovnika Vinjalesa.

Farme duvana

Najčuveniji kubanski proizvod – cigare, nastaju na nesagledivo velikim plantažama u provinciji Pinar del Rio.

U okviru turističkih izleta nezaobilazna je i poseta jednoj od farmi duvana, gde se turisti mogu iz prve ruke informisati kako se gaji ova biljka, a zatim suši i od njenih listova prave najfinije cigare. Tu možete i kupiti cigare jeftinije nego u prodavnicama širom Kube.

Varadero

Omiljena destinacija mladih bračnih parova, ali i svih onih koji prvenstveno traže toplo more nestvarno lepih boja i plaže sa mekim, belim peskom, tipičan karipski krajolik kao iz bajke, upućuju se u Varadero, glavno turističko mesto na poluostrvo Hikako, nepun sat vožnje odaljenom od Havane. Krase ga 20-ak metara duge peščane plaže, na kojima se nalazi najviše hotela nego bilo gde drugo na Kubi. Ti hoteli i luksuzne vile građeni su početkom 20.veka i bili letovališta za bogatije Amerikance i ljude iz šou-biznisa, dok danas vidno propadaju, ali se i trude da još uvek zadrže nešto od starog glamura i slave.

Za one avanturističkog duha, organizuju se razne zabave na vodi – skijanje na vodi, dnevno i noćno ronjenje, a postoji i Delfinarijum, mesto gde možete uživati u zabavnim tačkama delfina ili plivati sa ovim umiljatim, plemenitim sisarima. Tu su i brojni tereni za golf, mogu se jahati kamile ili obići veliki ekološki park, kao i pećina Ambrosio, na čijim se zidovima mogu videti crteži domorodaca.

Hrana

Kubanska kuhinja je prvenstveno jedinstvena fuzija španskog i afričkog kulinarskog uticaja i kulture, a od 19.veka i kineske hrane. Poseban akcenat je na morskim plodovima i ribi, a u kontinentalnim delovima zemlje na piletini. Obavezni prilozi su pirinač i pečene ili pržene banane.

Nacionalno jelo zove se „kreolski ahiako“ – karakteristični spoj usoljenog mesa i raznog povrća sa pikantnim, raznovrsnim začinima. Kao i svuda oko vas kada ste na Kubi, i na tanjiru ima mnogo boja i interesantnih ukusa.

Još zanimljivosti

Kuba je, uz Severnu Koreju, jedina zemlja na svetu gde se ne prodaje Koka-Kola. Ovo popularno gazirano piće ima svog ekvivalenta, koji se proizvodi isključivo na Kubi, veoma sličnog ukusa i zovu ga nacionalno osvežavajuće piće. Takođe nema ni McDonald’s restorana.

Mobilni telefoni bili su zabranjeni na Kubi sve do 2008. godine, a pristup internetu je danas veoma ograničen i skup.

Uglavnom se ne koriste platne kartice, već se sva plaćanja izvršavaju gotovinom.

Bez obzira na sve, Kubu treba doživeti. Sve njene osmehe, radost i srdačnost, uprkos brojnim životnim problemima i nemaštini. Upiti sav kolorit njihovih pejzaža i građevina. Tamo možda vreme jeste stalo, ali život sigurno nije.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.