Korona virus i vakcinacija u Beogradu

јун 11, 2021

Koronavirus je bolest koja je izazvana sojem SARS-CoV-2 i do decembra 2019. godine nikada nije identifikovan kod ljudi. Prvi slučaj koronavirusa pojavio se u Kini, u gradu Vuhanu, a kod nas prvi slučaj registrovan je 6. marta prošle godine. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju 11. marta 2020. godine nakon što je potvrđeno da se SARS-CoV-2 prenosi sa čoveka na čoveka. Nakon proglašenja pandemije mnoge zemlje su proglasile vanredno stanje, a sa ciljem suzbijanja pandemije preuzete su mere karantina, policijskog časa i zatvaranja državnih granica čiji smo svedoci.

S obzirom da je koronavirus bio najtraženiji pojam na Google 2020. godine i da zauzima poziciju broj 1 na Google Global trendsu to nam govori da smo svi dobro informisani o istom i da smo bar jednom pretraživali nešto vezano sa ovim virusom.

Iako epidemija koronavirusa i dalje traje, iako smo još uvek na oprezu, broj zaraženih polako opada i život se vraća u normalu, a sve to zahvaljujući tome jer smo kao nacija odgovorni jedni prema drugima i zahvaljujući vakcinama koje su za relativno kratak vremenski period napravljene i distribuirane.

ŠTA JE VAKCINA I KAKO FUNKCIONIŠE?

Vakcina, cepivo ili pelc je najefikasniji način zaštite od bolesti.  Vakcina sadrži agens („agens“ u medicini označava nosioca određenog dejstvana organizam čoveka) koji nalikuje na mikroorganizam koji uzrokuje bolest, a pravi se od oslabljenih ili ubijenih oblika mikroba, njegovih toksina ili površinskih proteina. Taj agens stimuliše telesni imuni sistem da prepozna kao opasnost, uništi, i da prepoznaje i uništi sve mikroorganizme asocirane sa tim agensom sa kojima se može sresti.

Reč vakcina vodi poreklo od latinske reči „Varioale vaccinae“ što je termin za označavanje kravljih boginja. A vakcina je dobila takav naziv jer je zvanično prva vakcina ikad, vakcina protiv velikih boginja, sprovedena virusom kravljih boginja.

VAKCINE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

U januaru 2020. godine nakon što je zavladala pandemija koronavirusa i nakon što je većina zemalja preduzela određene mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa počelo je istraživanje vakcine protiv Covid-19 virusa koji se odvijao u više od 40 laboratorija u svetu, a sve sa ciljem da se razvije potencijalna vakcina protiv novog virusa.

24. decembra 2020. godine počela je vakcinacija protiv virusa Covid-19, tačno 293 dana nakon prvog zabeleženog slučaja  kod nas.

VRSTE VAKCINA I DOSTUPNOST U SRBIJI

Građani naše zemlje imaju mogućnost da se protiv virusa Covid-19 vakcinišu jednom od 4 vakcine za koje je agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije potvrdila bezbednost, efikasnost, kvalitet i izdala dozvolu za upotrebu leka.

Dostupne vakcine kod nas su:Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinofarm, AstraZeneca.

Pfizer-BioNTech je vakcina nemačke kompanije BioNTech i američke kompanije Pfizer. Poznatija kao „fajzer“ prima se u 2 doze u razmaku od najmanje 3 nedelje  i efikasna je u 95% slučajeva u sprečavanju blagih i teških oblika infekcije virusom Covid-19. Ova vakcina sadrži iRNK (Informacioni RNK koji nosi informacije o redosledu aminokiselina u proteinima) koji omogućava stvaranje „spike“ proteina (jedan od nekoliko proteina virusa SARS-CoV-2) i tako dovodi do stvaranja zaštitnog imuniteta.

Sputnik V je vakcina Gamaleyaistraživačkog centra. Sputnik V je vektorska vakcina u kojoj je rekombinantni humani adenovirus (DNK virus čiji je glavni rezervoar čovek) nosač za gen koji omogućava stvaranje „spike“ proteina, a koji dovodi do stvaranja zaštitnog imuniteta. Vakcina se prima u dve doze u razmaku od najmanje 3 nedelje i efikasnost je, prema istraživanjima, do 92%.

Sinofarm je Kineska vakcina koju su napravili kineske kompanije Sinovac Biotech i Sinopharm Group. Vakcina sadrži mrvi virus SARS CoV-2 koji je izgubio sposobnost razmnožavanja u ljudskoj ćeliji ali zato stvara zaštitni imunitet. Vakcinisanje se sprovodi  u 2 doze u razmaku od 2-4 nedelje. Efikasnost kineske vakcine je 80% prema dosadašnjim istraživanjima.

AstraZeneca je vakcina britansko-švedskog farmaceutskog giganta Astra-Zeneka u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu. Vakcina je vektorska u kojoj je rekombinantni adenovirus (poreklom od šimpanze) nosač za gen koji omogućava stvaranje „spike“ proteina koji dovodi do stvaranje zaštitnog imuniteta. Bitno je da se napomene da ova izmenjena forma adenovirusa ne može da se razmnožava u ćelijama čoveka niti da izazove bolest. Vakcina se prima u dve doze u razmaku od 12 nedelja.

NAČIN PRIJAVE ZA VAKCINISANJE PROTIV COVID-19

Ukoliko odlučite da se vakcinišete protiv koronavirusa u Beogradu i tako zaštitite sebe i svoje voljene to možete učiniti tako što ćete prethodno zakazati svoj termin ili doći do željenog punkta i čekati red.

Svoj termin možete zakazati preko eUprava portala. Prijava je vrlo jednostavna. Osim ličnih podataka potrebno je ostaviti e-mail adresu kao i broj telefona na koji ćete dobiti upitnik koji treba da se popuni kao i termin za vakcinaciju. Naravno, osim ovih podataka potrebno je da označite koju vakcinu od 4 ponuđene želite i na kojoj opštini želite da se vakcinišete.

Pozivanjem kontakt centra na broj 0800222334 takođe možete iskazati interesovanje za vakcinaciju.

Ukoliko odlučite da se vakcinišete bez zakazianja to možete uraditi na sledećim punktovima u Beogradu. Na licu mesta ćete iskazati interesovanje za željenu vakcinu, a dobićete upitnik koji treba da popunite, a zatim će Vas ljubazno medicinsko osoblje upititi dalje.

DRUŠTVENE MREŽE I VAKCINACIJA

Za vakcinaciju, bez obzira da li ste državljanin Republike Srbije ili ne, možete se prijaviti i na Viberu putem zvaničnog informativnog servisa Vlade Republike Srbije koji je razvijen u saradnji sa Sagom i viberom. Servis funkcioniše tako što dobijate posebnu poruku sa linkom za komunikaciju sa Covid-19 Info servisom gde izborom odgovora iz ponuđenih menija ili postavljanjem sopstvenih pitanja možete dobiti željene informacije.

VAKCINACIJA NEREZIDENATA U REPUBLICI SRBIJI

U našoj zemlji se mogu vakcinisati i nerezidenti. Procedura je potpuno ista kao i za naše državljanje, a preko portala euprave se od podataka upisuje, osim svega navedenog, i broj putne isprave.

Znamo da posle svake vakcine, a ne samo u slučaju vakcine protiv Covid-19, postoji mogućnost neželjenih reakcija koje su očekivane ali po pravilu kratkotrajne, blage i ne ostavljaju trajne posledice po zdravlje vakcinisane osobe. Što se tiče neželjenih reakcija nakon primene vakcine protiv Covid-19 virusa uglavnom je to bol, otok i crvenilo na mestu uboda, zamor, povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina.

Ukoliko dolazite iz neke od nama susednih zemalja savetuje se da na dan vakcinisanja odmarate. Na put možete krenuti tek kada budete odmorni i sigurni da nemate kontraindikacije. Da bi odmorili potrebno je da iznajmite stan na dan i sebi obezbedite odmor nakon primljene doze vakcine protiv virusa Covid-19.

NAJVEĆI PUNKTOVI ZA VAKCINACIJU U BEOGRADU

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ nalazi se u ulici Dr Subotića 5.
U zavisnosti od toga li imate zakazan termin ili dolazite samoinicijativno ide i dinamika vakcinisanja.
Sve je lepo organizovano, postavljeni su kontejneri i u svakom od kontejnera se prima odredjena vakcina, a ljubazno medicinsko osoblje je na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice koje imate.

U komšiluku, na svega par minuta od instituta, možete iznajmiti stan na dan, odmoriti se i opustiti nakon primanja vakcine protiv Covid-19 virusa.

BEOGRADSKI SAJAM

Na Beogradskom sajmu su 2 hale na raspolaganju za vakcinisanje, hala 11 i hala 3.  Obe hale poseduju deo za prijem, registraciju građana, zatim se prolazi lekarski pregled nakon kog idete do punkta za vakcinaciju. U hali 11 kapacitet je 3000 vakcinisanih dnevno dok će u hali 3 moći da se vakciniše između 8000 i 10000 ljudi dnevno što je ukupan kapacitet između 11000 i 13000 osoba.

Ukoliko vam je dolazak do Beogradskog sajma nepoznanica ovde možete pronaći bitne informacije o dolasku do sajma. Ukoliko spojite lepo i korisno, vakcinaciju i obilazak Beograda, lokacije najpogodnije za iznajmljivanja stana na dan su na Čukarici i Slaviji.

TC UŠĆE

Od skoro moguće je vakcinisati se u TC UŠĆE, na III spratu, svakog dana od 12h do 20h vakcinom po izboru. Pre vakcinacije vreme možete iskoristiti za shopping, a nakon vakcinacije za odmor u jednom od naših apartmana u blizini TC Ušće.

Osim navedena 3 najveća punkta za vakcinaciju u Beogradu napominjemo da su vam na raspolaganju klinički centri, kliničko-bolnički centri, Vojnomedicinski centar i sve opšte bolnice.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.