Koncert grupe Van Gogh u Kombank dvorani

март 11, 2022

Van Gogh, jedan od najvećih bendova svih vremena, 11. marta u Kombank dvorani priređuje još jedan koncertni praznik za svoje obožavaoce, ne bi li podsetili na svoju, 36 godina dugačku karijeru. Ne postoji grupa koja je u stanju da pravi masovnije koncerte i bolje provodeuživo od Van Goga. Razlog za to je velika posvećenost članova grupe, nenadmašna energija na pozornici, prepoznatljivi hitovi i inovacije koje pokazuju da se bend još uvek razvija. Možemo da budemo sigurni u to da Beograd može da očekuje još jedno nezaboravno i energično rok veče.

Počeci

Van Gog je nastao sredinom osamdesetih godina u velikoj Jugoslaviji, a svoje najbolje hitove i najveću popularnost stekao devedestih godina u Srbiji. Danas sa ponosom mogu da kažu da su stajali rame uz rame sa legendama jugoslovenskog roka, da su obarali rekorde, osvajali nagrade, da su im pesme veliki hitovi koje svi znaju od reči do rečii da ne postoji domaća koncertna dvorana koju nisu rasprodali. Ovakav kvalitet koji obuhvata i muziku, i tekst, produkciju, aranžmane, scenski i vizuelni identitet, bio je primećen i van granica naše zemlje, pa je tako grupa stekla naklonost kritike i fanove i u Engleskoj, Americi, Nemačkoj, Italiji i na raznim stanama sveta. U karijeri koja je duga skoro četiri decenije, simbioza članova benda i verne publike je bila uvek intenzivna – bend je pažljivo pripremao svoje nastupe, odazivao se bezbrojnim bisevima i gradio korektan odnos prema svojim fanovima. Sa druge strane i publika je to umela da ceni, što se posebno vidi na LIVE albumima gde je nemoguće ne primetiti toliku pozitivnu energiju i ljubav.

Tragovi prošlosti

Grupa Van Gog je nastala 1986. godine i njen osnivač, pevač, frontmen i do dana današnjeg Zvonimir Đukić Đule koji ne zna da kaže slovo r, jer njime počinje reč „rat“. Osim Đuleta, koji je pre toga svirao i u EKV-u, bend su činili još i bubnjar Srboljub Srba Radivojević, pevač Goran Milosavljević, basista Predrag Popović. Đule je ponikao u bendu „Haos“, a rođeni brat Ljuba je bio klavijaturista Električnog orgazma.

Đule se oprobava kao pevač tek 1990. godine kada je bend objavio singl „Gubiš me“ i a potom i album „Svet je moj“. Ovaj rani period podseća na EKV, kako muzički, tako i tekstualno. Bilo je potrebno da prođe nekoliko godina, ne bi li bend dostigao puni kapacitet i u vangogovskom islikavanju stvarnosti došao do svog prepoznatljivog zvuka i najboljih albuma.

Neumereni u svemu

To se desilo već sa narednim albumom „Hodi“ iz 1996. godine, gde se bend osmelio i proširio svoju žanrovsku ponudu, uz oslonac na efektnim video spotovima. Većina materijala je Đuletova, dok se u kreativnom timu pojavljuje i Saša Dragić u hitu „Polje snova“. Kao ilustracija širenja osnovnog pravca mogu poslužiti pesme „Delfin“, „Hodi“, „Kiselina“, „Klatno“. Spot za pesmu „Delfin“ je vrhunski produkcijski projekat, koji je dobio nagradu na takmičenju kratkih filmova.

Početak novog veka grupa obeležava drugim koncertnim albumom „Happy new ear“ koji donosi atmosferu sa turneje „Opasan ples“, tokom koje je grupa odsvirala nekoliko koncerata u zemlji i inostranstvu. Kako su granice ponovo bile otvorene, bend se predstavio publici u regionu, uverivši se u brojnost obožavalaca sa svih strana.

Američka turneja

Početkom 2002. godine okuplja se kreativni tim i sa novim idejama ulaze u studio ne bi li snimili novi studijski album. Sa tog albuma se posebno istakla pesma “Za godine tvoje”. Grupa je dobila veliki broj priznanja i nagrada, što je bila samo potvrda da promene koje su uveli publika dobro prihvata.

Te iste godine grupa kreće na put preko okeana na svoju američku turneju.  Zakazana kanadska i USA turneja započinje koncertom u Torontu u legendarnom prostoru “Opera House”, nastavlja se preko Hamiltona i Vankuvera, Las Vegasa, Majamija, Čikaga, da bi na kraju bila završena spektakularnim nastupom u Njujorku.

Dan zaljubljenih 2004.

Godine 2004. grupa Van Gogh je za Dan zaljubljenih izvela koncert iznenađenja. Te večeri su uradili nešto što nikome do tada nije palo napamet da učini – odsvirali su dva koncerta sa potpuno različita koncertna senzibiliteta i sa dve potpuno različite set liste. Prvi deo koncerta je bio akustičani pod nazivom “Devojčice, povedit edečake”. Drugi deo koncerta je bio tvrđeg zvuka i nosio je naziv “Dečaci, povedite devojčice”. Pauzu između dva koncerta bend je iskoristio da se presvuče i ošiša do glave pre negošto izleti na binu. Svirka u Domu omladine je trajala 5 sati.

Naklon Metalici

Godine 2004. dobilisuvelikučast da nastupaju kao predgrupa čuvenoj Metalici. Nakon što su odsvirali svoj 45-minutni koncert, nakon što su se poklonili velikom bendu, Van Gogh je krenuo na turneju po Australiji.

U godinama koje slede, bend još više usavršava svoj perfekcionizam, snimajući albume i praveći promocije koje pomeraju granice svega do tada viđenog kod nas. Naredni album “Kolo” je najavilo mnogo hitova, od kojih je prvi među njima svakako pesma “Spisak razloga”. Spot za pesmu “Emigrant” sa novog albuma snimljen je na Mećavniku u režiji slavnog Emira Kusturice.

Koncert karijere

Koncert karijere Van Gogh je odsvirao 2007. godine pred prepunom Beogradskom arenom. Produkcijska i kreativna lestvica podignuta je visoko i sve se poklopilo da več ebude savršeno. Par meseci nakon koncerta u prodaji se pojavilo DVD izdanje koncerta, koje je pre nego što je osvanlo u izlozima prodavnica, kao poklon došlo na više hiljada adresa svih onih koji su koncertu prisustvovali. Iste godine grupa je nominovana za veliku MTV nagradu u oblasti Best Adriatic Act, pa se iz Minhena vratila kao regionalni pobednik. Album “Lavirint” je izdat 2009. godine, a promocija je ovoga puta održana na kalemegdanskoj terasi. Nastavila se tradicija sviranja velikih koncerata pred beogradskom publikom sa gigantski osmišljenom scenom, i vrhunskim tonskim i specijalnim efektima.

Fotomonografija grupe

Sredinom 2014. pojavljuje se knjiga “Tragovi prošlosti”, fotomonografija dizajnerski bogato osmišljena, na oko 250 stranica, napravljena po visokim svetskim standardima. Knjiga je namenjena ljubiteljima muzike i fanovima benda. Opisuje trnovit put njihove karijere i motivišuću priču o uspehu i ostvarenju snova. Na Sajmu knjiga u Beogradu, ova monografija je ponela prvu nagradu za opremu u toj oblasti.

Visoki napon

Bend se nakon 25 godina vraća albumu “No comment” i pod simboličnim nazivom priređuje koncert beogradskoj publici planirajući pesme visokog napona i žestoke energije. 11. marta imaćemo priliku da se podsetimo najvećih hitovai da uživamo u još jednom svetskom spektaklu koji nam Đule i momci iz benda priređuju.

Ako dolazite u Beograd na ovaj događaj, možete da planirate smeštaj u najboljim Belano apartmanima u gradu koje možete iznajmiti na dan. Pogledajte ponudu na našem sajtu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.