Kombank dvorana – novo ruho kulture Beograda

јануар 3, 2019
kombank dvorana

27.aprila 2018. legendarno zdanje u centru Beograda postalo je nešto sasvim novo. Dom Sindikata postao je Kombank dvorana.

 

Trg Nikole Pašića i Dom sindikata

 

Istorija ovog zdanja vezana je za Trg Nikole Pašića koji se nalazi u blizini brojnih apartmana Belano i smeštaja u centru grada.

Sada već bivši Dom Sindikata, a Kombank dvorana sada, je zgrada na beogradskom trgu Nikole Pašića. Više godina je korišćena kao središte radničkih sindikata, i otud nosi ime. Trenutno se veći deo zgrade izdaje kao poslovni prostor.

Osim kancelarijskog prostora, Kombank dvorana poseduje i četiri bioskopske sale. Sala 1. može da primi 1600 posetilaca.

U Domu sindikata se održavaju razni događaju od kulturnog značaja za grad, ali i za zemlju. Pre izgradnje Sava centra u Domu Sindikata se održavao FEST.

U Domu sindikata se od 1957. godine nalaze koncertne orgulje.

 

 

Ova kultna sala u srcu Beograda gde su se decenijama održavali koncerti, pozorišne predstave i premijere, gde su prve korake napravile muzičke zvezde poput Đorđa Marjanovića i Arsena Dedića, poznata „Dvorana Doma sindikata” otišla je 2016. godine nakon nekoliko godina kuburenja sa finansijama u stečaj. Od početka zaključenja procesa postojala je nada da „Dvoranu” neće zadesiti sudbina prestoničkih bioskopa i da neće menjati namenu, a zahvaljujući projektu Kombank Dvorane-upravo to se i desilo. Možda je došlo do promena struktura, ali Dvorana i dalje održava sve svoje primarne namene. U novom ruhu.

„Dvorana” se nalazi u zgradi koja izlazi na Trg Nikole Pašića i u većinskom je vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije. Decenijama je Savez izdavao prostorije preduzeću „Dvorani Doma sindikata”, a zaposleni su brinuli o tome da u tehnologiji ne zaostaje za našim i svetskim najboljim salama. I nije. Sve dvorane opremljene su najkvalitetnijim zvučnicima svetske marke JBL, odličnim procesorima, tri de tehnologijom…

 

Kombank dvorana – spoj korisnog i lepog za kulturni život Beograda

 

U saradnji sa Komercijalnom bankom, kultno mesto na Trgu Nikole Pašića dobilo je skoro sasvim novi vizuelni identitet, modernizovan i prilagođen najnovijim svetskim standardima.

Brojni događaji već su potvrdili kvalitet osvetljenja i ozvučenja, a interesovanje za dešavanja ovde ne jenjava.

Čelnici Komercijalne banke, naime Vladimir Matevski, direktor odeljenja za odnose sa javnošću Komercijalne banke je izjavio za Blic: „Zajedničko za Komercijalnu banku i Dvoranu Doma sindikata je da su to institucije sa dugom i respektabilnom tradicijom u našem društvu. Takođe, odlikuje nas i to što znamo da bez modernizacije nema napretka i budućnosti. Komercijalna banka u svoje poslovanje neprestano uvodi inovativne, digitalne proizvode i usluge, a Dvorana Doma sindikata je nakon renoviranja postala multifunkcionalan i multimedijalni prostor, spreman da odgovori na ukuse i zahteve publike svih generacija. Ujedinjeni u projektu Kombank dvorana, cilj nam je da ovo mesto bude ponovo centar različitih kulturnih, obrazovnih, umetničkih i poslovnih dešavanja. Uostalom, Komercijalna banka je i ranije svojim brendom markirala mesta budućih najzanimljivijih događanja“.

Uz puno poštovanje prema svim vrednostima koje je simbolizovala Dvorana Doma sindikata, ova promena nastupila je nakon detaljnog planiranja, postavljanja strategije za dalje unapređivanje rada i jačanje pozicije ove institucije, koja već postaje jedan od najlepših centara kulturnih, zabavnih i kongresnih dešavanja u Beogradu.

Ovu sada najmoderniju koncertnu, pozorišnu, kongresnu i festivalsku dvoranu i još pet bioskopskih sala sa ukupnim kapacitetom od 1.900 mesta, veliki hol sa VR zonom, zabavnim sadržajem i kafeom, dečiji zabavno-edukativni centar, press centar, lounge i jazz bar Beograđani već rado posećuju.

 

 

Sama rekonstrukcija Kombank Dvorane započela je 1. jula 2017. godine. Kroz period rekonstrukcije Kombank Dvorane koji je trajao deset meseci, uz iznos investicije je više od 4,5 miliona evra Beograd je dobio još jedno osveženo i ponovo aktuelno, a do skoro pomalo zaboravljeno kultno zdanje za druženje, kulturu i raznovrsne aktivnosti.

„Dvorana Doma sindikata” , sada Kombank Dvorana, zauzima 6.250 kvadratnih metara i čine je četiri sale: velika dvorana sa 1.600 mesta, sala dva sa 305, sala tri sa 105 mesta i poslednja sala sa 101 mestom, a koriste veliki hol i galeriju.

 

Bogata istorija i prostor pun priča

 

Među zidovima Doma Sindikata, tj današnje Kombank dvorane, nastupala su mnoga čuvena imena svetske slave poput Luisa Armstronga i Ele Ficdžerald.

Velika dvorana je svečano otvorena 13. juna 1957. godine. U septembru iste godine održana je i prva projekcija jugoslovenskog filma „Samo ljudi” Branka Bauera u kome su igrali Tamara Miletić, Milorad Margetić, Olivera Marković i Nela Eržišnik.

Kroz Kombank dvoranu su, osim domaćih muzičkih zvezda, prošla i svetska imena poput Luisa Armstronga, Rite Pavone, Ele Ficdžerald, B. B. Kinga, Majlsa Dejvisa…Setimo se samo festivala koji su ovde održavani, pa ne udi ovakav podatak vezan za istorijat i listu umetnika i događaja koji su se održavali na ovoj adresi.

Aprila 2013. godine Vlada Srbije je kompletnu zgradu Doma sindikata proglasila spomenikom kulture.

 

 

BELANO Kontakt

 

A ako tražite smeštaj u Beogradu, želite preporuku za to koji događaj da posetite tokom svog boravka u našim apartmanima u Beogradu, da se dobro provedete ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas. Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima kod Hrama, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, a slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.