Ko je bio Beogradski fantom i zašto je bio miljenik građana?

март 31, 2023

Beogradski mangup sedamdesetih, čija životna priča nikad nije prestala da traje. Vlada Vasiljević, bio je i ostao popularan kao Beogradski fantom. Bio je urbani junak, gradska legenda, i miljenik građana. Među prijateljima je imao još nadimaka, od kojih su najupečatljiviji bili Vasa Opel – jer je najviše voleo da pozajmljuje „Opele“, a pored toga zvali su ga i Vasa ključ – jer je svaki auto mogao da pokrene bez ključa.

POŠTENA POZAJMICA

Pozajmljivanje automobila od vlasnika je bila njegova strast. Kao što alkoholičari nisu mogli bez alkohola, tako i Vasa nije mogao da odoli iskušenju da pozajmi automobil, da gas do daske, „divlja po gradu“, beži od policije, uleće u krivine. Ipak, u prilog o poštenoj pozajmici, govori podatak, da je Vasa nakon svoje vozačke ture, automobil uredno vraćao vlasniku, bez i jedne jedine ogrebotine sa uvek punim rezervoarom goriva.

VIŠESTRUKI PRESTUPNIK ZA VOLANOM ILI SENZACIJA GRAĐANA

Legendarni Vlada Vasiljević, ili kako su ga prozvali mediji , obzirom da nisu znali njegov identitet, „Beogradski fanotm“ svoju popularnost je počeo da živi jene večeri kada je pozajmio beli Porsche 911 f Targu koji je bio u vlasništvu jednog tenisera.

Kada bi padao mrak, i kazaljke na satu prešle 22h, kretala bi Vlastina luda vožnja. Imao je nekoliko ruta, ali najčešće je vozio ulicom Bulevara Kralja Aleksandra, koja se tad zvala Bulevar revolucije, onda današnjom Beogradskom do Slavije gde bi napravio nekoliko krugova i okretao se pod ručnom i nakon svoje koreografije koju bi sa balkona i prozora pozdravljala njegova publika, gotovo brzinom treptaja nestajao u noći. Priča se da su dolazili ljudi čak i iz drugih delova grada , donosili stolice, gickalice i radio aparate i cekali program Beogradskog fantoma.

BEOGRADSKI FANTOM JE NAJAVLJIVAO SVOJE PUTANJE RADIO STANICAMA

Građani su ga obožavali, ali je policajcima bio prava noćna mora. Potpuno su ga nemoćno jurili fićama iz večeri u veče, dok ih je Vlasta vožnjama i bežanjem konstantno provocirao. Još jedna od niza fascinantnih činjenica zbog kog su ga građani obožavali, a policija ludela bilo je to da je Vlasta svaku svoju rutu najaviljvao tako što se redvno javljao u radio program i govorio sve ulice kojima planira da prođe u svojoj vožnji. Uz sav trud, čak ni inspektor Fanđa, koji je bio angažovan na ovom slučaju nije uspeo da ga uhvati.

Jendne večeri, spektakl nije prošao kako treba. Policajci su mu autobusima blolirali izlaze sa Slavije, udario je u njih, ali je Vasa ipak uspeo da iskoči iz automobila i pobegne.

Nešto kasnije, iako se nije znao u tom momentu njegov identitet. Vasa je uhapšen po anonimnoj prijavi jednom prilikom. Dobio je 2,5 godine zatvora. Kao i na ulici , i u zatvoru je bio miljenik. Ono zbog čega se priča da je i sebe nadmašio. Jednog dana je Vlasta pobegao kroz prozorčić, i tri dana kasnije se vratio u Centralni zatvor rekavši da je morao da obavi jednu vožnju, kako policajci ne bi mislili da su ga pobedili. Međutim ni tu nije preskočena kazna, dobio je  30 dana u samici.

JEDNA ČUDESNA VESNA

Jasno je svima da je Vasa bio adrenalinski zavisnik, strastveni ljubitelj automobila, pored toga strastveni je bio i pušač. Inače, kako je Vasa sve što je voleo , jednako strasno i živeo. Naročito se priča da je voleo jednu Vesnu sa Zvezdare. Jedan komšija sa Zvezdare koji živi preko puta belano apartmana, nam je rekao da se prepričava da je upravo Vesna razlog njegovih suludih vožnji. Kako su njemu ispričali, Vesna sa Bulbudera, volela je mangupe, Vlada je voleo Vesnu, i na taj način je svojim „ludačkim“ vožnjama pokušavao da privuče njenu pažnju. Kako su muškarci često bili skloni da rade najrazličitije stvari zbog ljubavi, nama je i ova priča bila vrlo realna i simpatična.

PAKLENI VOZAČ POGINUO KAO SUVOZAČ

Kada je Vasa 1982. Godine izašao iz zatvora, jedne večeri kamion je pored nerazjašnjenim okolnostima se zakucao u Ladu u kom je Vasa bio suvozač. Njegov prijatelj, koji je vozio je poginuo na licu mesta , dok je Vasa preminuo u bolnici nekoliko dana kasnije.

Do dana današnjeg postoje razna nagađanja da je ovo možda bio i atentat, da je vozač kamiona bio policajac, kao i šta se sve dešavalo u bolnici jer su mu sve posete bile zabranjene.

Zahvaljujući režiseru Jovanu Todoroviću o Vasi je snimljen film 2009 godine po nazivu Beogradski fantom. U samom filmu ima mnogo arhivskih snimaka njegove vožnje. Pa ako smo Vam zagolicali maštu moežete ga potražiti.

Svakako uvek možete prošetati ulicama Beograda i fantomovu rutu doživeti na svoj način. Belano tim, vam može pomoći  oko smeštaja, a i saveta o upoznavanju Beograda.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.