Kako proslaviti 14. februar sa voljenom osobom u Beogradu

фебруар 3, 2023

14. februar odnosno Dan zaljubljenih dan kada odlažemo sve naše obaveze i u potpunosti se posvećujemo organizaciji kako bismo voljenoj osobi priredili dan za pamćenje. Pripreme za dan zaljubljenih mogu trajati danima, nekada i nedeljama. Treba rezervisati restoran na vreme, kupiti romantičan poklon ili pak osmisliti neko lepo putovanje. Često ćemo čuti komentare da je Dan zaljubljenih komercijalizovan, patetičan, brz način da profitiraju cvećare i restorani. Ipak, koliko god pričali i komentarisali nikada se ne bune kada baš oni dobiju poklon ili bar malo pažnje.

Ono što svakako svake godine iznova slušamo i pitamo se jeste šta tog dana treba slaviti Svetog Trifuna ili Svetog Valentina? Hajde da vidimo šta im je zajedničko i šta mi slavimo.

SVETI TRIFUN ILI SVETI VALENTIN

Svi hrišćani 14. februara slave zaštitnike iskrene ljubavi. Pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Trifuna, a zapadna tradicija Svetog Valentina. Istog datuma se slave dva svetitelja, Sveti Trifun, zaštitnik vinara i vinogradara i Sveti Valentin zaštitnik zaljubljenih.

Sveti Trifun

Sveti Trifun je živeo u 3. veku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar lečenja i da je njime uspeo da “od zlog duha” izleči ćerku rimskog cara Gordija. Bogate carske darove razdelio je siromašnima i do kraja života živeo kao skromni čuvar gusaka. U vreme velikog progona odbio je da se odrekne Hrista zbog čega je ubijen 250. godine. Negde u to vreme živeo je i Sveti Valentin. On je život posvetio tajnom venčavanju vojnika, kojima je bilo zabranjeno zasnivanje porodice, sa njihovim izabranicama. Zbog ove pomoći zaljubljenim parovima, Valentinu je odsečena glava.Legenda kaže da je, pre smrti, Valentin poslao oproštajno pismo slepoj tamničarevoj ćerki za dobrotu koju mu je pokazala dok je bio u tamnici. Devojka je kada je primila pismo progledala.  I tako su muškarci svojim ‘draganama’ počeli da šalju poruke, a ljubav je dobila svoj zvanični dan.

Sveti Valentin je postao pokrovitelj zaljubljenih u 14. veku i to prvo u Engleskoj i Francuskoj. Postoje mišljenja da je dan ovog svetitelja zapravo zamenio kult boginje Junone, koja je slavljena istog dana i bila u starom Rimu zaštitnica porodice i braka, zbog čega se tada ženama poklanjalo cveće.

Sveti Trifun kod nas

Sa druge strane, Sveti Trifun se vekovima slavi na našim prostorima. Zapisi o ovome pronalaze se još u 16. veku. Njega slave mnogi esnafi, a u prvom redu gostioničari i vinogradari jer je reč o “zaštitniku vina i vinove loze” ali se ne isključuje i njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti. Kažu, dobre kafedžije tog dana besplatno toče vino gostima.

Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u „Ohridskom prologu“ vladike Nikolaja Velimirovića. Piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija. Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.

Zahvaljujući dobrom marketingu 14. februar, odnosno Dan zaljubljenih je postao globalni fenomen koji je vremenom zahvatio i Srbiju.

Kome god svecu da ste naklonjeni, ništa vas ne sprečava da uz romantičnu večeru zagrlite voljenu osobu i zajedno uživate uz čašu dobrog vina.

ROMANTIČNI RESTORANI ZA IDEALAN DAN ZALJUBLJENIH U BEOGRADU

Naravno, kako nam je ove godine 14. februar u utorak, radni dan za većinu, teže je planirati neko putovanje.  Zato je možda najidealnije rešenje romantična večera za dvoje u nekom od ekskluzivnih restorana u Beogradu.

Ovo je naš izbor najromantičnijih restorana u Beogradu u kojima ćete sigurno uživati uz vašu voljenu osobu.

RESTORAN MOKUM

Restoran Mokum se nalazi na krovu hotela Amsterdam, u samom centru Beograda. Ovaj restoran sa svojim „zidovima od stakla“ pružiće vam jedinstveni užitak uz fenomenalan pogled na Beograd. Uz spektakularan zalazak sunca, svaki trenutak sa vašom voljenom osobom biće nestvaran. Uz najkvalitetnija vina i veliki izbor ukusne hrane, restoran Mokum će vam pružiti atmosferu koju ne možete osetiti svuda.

Restoran Mokum se nalazi u Jug Bogdanovoj ulici broj 10 i radi svakoga dana od 07h do 00h.

RESTORAN LEGAT  1903

Ukoliko niste sigurni u gastronomski ukus osobe s kojom biste želeli da provedete romantično veče ovo je pravi izbor za Vas. Širok izbor internacionalnih jela, s akcentom na mediteranskoj, italijanskoj i francuskoj kuhinji zadovoljiće ukuse i najzahtevinijih gostiju. Uz to, u ponudi je i vinska karta sa preko 200 vrsta različitih vina iz celog sveta.Odabir jednog ovakvog, sofisticiranog i sa stilom uređenog restorana, biće nešto što će dugo ostati u Vašem sećanju. Restoran se nalazi u Jaseničkoj ulici broj 7. Radno vreme restorana je od 11h do 00h.

RESTORAN AMPHORA

Restoran Amphora prosto odiše romantikom. Tavanica restorana oslikana je u motivu vedrog neba, tako da je uz voljenu osobu svaki trenutak u ovom restoranu savršen. Osim prelepog ambijenta i romantične atmosfere, tome će doprineti izvrsna hrana i slasni zalogaji poput bifteka na žaru, ćuretine sa mlincima ili paste od 5 vrsti sireva pažljivo pripremljeni od strane vrhunskih kuvara. Restoran Amphora se nalazi u Bulevaru Nikole Tesle u Zemunu.

RESTORAN FRANŠ

Restoran Franš je nešto što nikada ne izlazi iz mode. Možda nije najoriginalnija ideja za Dan zaljubljenih ali je svakako nećete pogrešiti. Restoran Franš već decenijama je jedan od najeminentnijih restorana koji postavlja trendove beogradskog ugostiteljstva. Meni restorana Franš je veoma bogat a na vinskoj karti se nalazi preko 220 različitih vrsta vina iz celog sveta. Ovaj restoran će Vama i Vašoj voljenoj osobi pružiti svojevrstan užitak i nezaboravne trenutke u savršeno romantičnoj atmosferi. Restoran se nalazi na dobro poznatoj lokaciji, na Autokomandi, Bulevar oslobođenja 18a.

RESTORAN LANGOUSTE

Restoran Langouste je prestižni restoran koji svojim kvalitetom i uslugom zauzima visoko mesto na beogradskoj ugostiteljskoj sceni. Elegantni enterijer i romantična atmosfera doprineće da Vam ovaj dan ostane u najlepšem sećanju. Vaš doživljaj će upotpuniti i romantični zvuci klavira koji će Vam probuditi najnežnija osećanja. Uživajte u nesvakidašnjim specijalitetima i odličnom vinu i učinite ovo veče Vama i Vama dragoj osobi nezaboravnim. Restoran se nalazi na Kosančićevom vencu 29.

ROMANTIČNO, A NIJE VEČERA

Ukoliko se odlučite da Dan zaljubljenih provedete na malo drugačiji način, idealno mesto za to je MTS dvorana. 14. februar rezervisan je za Ninu Badrić. Jedna od najcenjenijih pevačica u regionu na praznik koji slavi ljubav, publici će se još jednom približiti svojim prepoznatljivim romantičnim, ljubavnim izražajem. Zapevajte sa Vašom dragom osobom neke od Nininih najvećih hitova: „Čarobno jutro“, „Dodiri od stakla“, „Dat će nam Bog“, „Dani i godine“, „Za dobre i loše dane“, „Čežnja“, „Rekao si“, „Ratujem s tugom“…Karte za koncert su u prodaji na blagajni MTS dvorane i svim prodajnim mestima Tickets-a.

SMEŠTAJ U BEOGRADU

Ukoliko sa svojom voljenom osobom dođete u Beograd, slobodno nas kontaktirajte a mi ćemo vam pronaći najromantičniji smeštaj u nekom od naših apartmana na najatraktivnijim lokacijama u gradu. Posetite nas na sajtu Belano.rs.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.