KAFIĆI NA PALILULI: 5 NAJBOLJIH PO OCENAMA GOSTIJU

октобар 29, 2020

Sve posetioce Beograda, a naročito strance, iznenadi gužva u mnogobrojnim kafeima – naročito u radno vreme. Mnogi od njih ne poznaju dobro naše običaje, tako da im je strana i nepoznata izuzetna privrženost srpskog bića prema kafani. Od njihovog postanka kafane su se uvukle pod kožu naših ljudi i tako je ostalo sve do danas.

Moderno vreme donelo je nove, drugačije ugostiteljske objekte i ponude, kafane nismo zaboravili, ali danas su od njih ipak popularniji kafići. U njihovim baštama i za njihovim šankovima provode se sati i sati  u prisnim ili poslovnim razgovorima, uz espresso i limunadu, točeno pivo, a katkad i nešto žešće. Tu se sklapaju veliki i mali poslovi, nude pravi ili izmišljeni „kamioni i avioni“, započinju ljubavne afere ili se samo i jednostavno uživa u bezbrižnoj dokolici, laganim beogradskim tempom života. Podrazumeva se da je tako i na Paliluli.

GDE JE I ŠTA JE PALILULA?

Beogradska opština Palilula ima zanimljivo ime koje verovatno potiče iz vremena Turaka Osmanlija. Veruje se da je nekada močvarni kraj van gradskog okruga, dobio ime kao posledicu zabrane pušenja unutar gradskih zidina zbog opasnosti od požara, jer tada su mahom kuće bile građene od drveta. Oni koji su morali zapaliti lulu ili čibuk duvana, bili su u obavezi da to učine van gradskih zidina, a jedno od takvih mesta bila je i oblast današnje beogradske opštine  Palilula.

Druga verzija….

Po drugoj verziji priče, odmah uz malo groblje i crkvicu (otprilike tamo gde se danas proteže Cvijićeva ulica), postojala je radnja grnčara koji je pravio lepe keramičke i glinene lule. Po njegovom nadimku Palilula, veruje se da je čitav kraj dobio ime. Bilo kako bilo, ovo ime je nasledilo područje koje će 1956. godine biti proglašeno beogradskom opštinom koja se proteže od Tašmajdana i Bulevara kralja Aleksandra, prema Dunavu, obuhvatajući obe njegove obale i naselja izrasla uz njih.

Naravno, ni Palilulci nisu izuzetak po pitanju odanosti ili barem sklonosti prema „blejanju“ u kafićima, te ćemo se u ovom tekstu posvetiti istraživanju kojih je to 5 kafića na Paliluli najbolje ocenjeno od strane gostiju. Tako ćemo pomoći čitaocima ovog teksta i posetiocima Beograda, a specijalno onima koji se opredele da iznajme stan na dan na Paliluli da lakše dođu do omiljenih mesta u kojima Beograđani elegantno „ubijaju vreme“.

NAJBOLJI KAFIĆI NA PALILULI (PO OCENAMA GOSTIJU)

KAFE AMBIJENT

Kafe Ambijent: nastao sa željom da bude kafić za lokalnu ekipu, nalazi se u urbanoj zoni beogradske opštine Palilula, u ulici 27.marta 23a. Vrlo brzo je ovaj lokal, verovatno i zbog interesantnog dizajna enterijera,  a svakako zbog kvalitetne ponude i dobre usluge, postaojedno od omiljenih mesta za dnevni i večernji provod u ovom kraju grada. Osim odlične kafe i osvežavajućih pića, kafe Ambijent je polako počeo da širi ponudu i postao mesto koje udovoljava ukusima raznolike klijentele, mesto prijateljskih, poslovnih ili porodičnih okupljanja i sastanaka. Vinsku kartu u kafeu Ambijent su obogatili mnogim vrhunskim domaćim vinima, a uz najbolja vina valja poslužiti i meze, pa su kvalitetni pršut i sirevi postali deo popularne ponude. Naravno, akcenat je još uvek na odličnoj kafi i velikom izboru ukusnih kolača.

Kafe Ambijent ima interesantnu unutrašnju baštu gde se često održavaju različite zanimljive promocije, a ponekad svira i živa muzika. Prijatna atmosfera i lagani tonovi za opuštanje tokom radne nedelje i nešto brži ritmovi vikendom, još više su doprineli popularnosti ovog kafe kluba. Svakako je na popularnost ovog mesta uticala kvalitetna usluga i povoljne cene. Komentari gostiju govore svemu navedenom u prilog, a u kafeu Ambijent se nadaju da će svako ko ih poseti, poželeti da dođe ponovo…

KLUB IZLOG

Klub Izlog: nalazi se ispod Tašmajdana, vrlo blizu Palilulske pijace, u ulici 27. marta 40.Skrajnut od prometne ulice, od koje ga deli zelena površina, lokal je počeo sa radom kao caffe bar, nešto kasnije prerastao je u restoran, a danas nudi i celovečernju klupsku zabavu.

Enterijer lokala je uređen veoma moderno, utoplim tonovimamajstorski kombinovanim sa bojom smeđe kože udobnog nameštaja, u koji gosti mogu da se udobno smeste dok čitaju dnevne novine i ispijaju prvu kafu. Lokal  ima dva nivoa uređenai opremljena sa ukusom i lepe kombinacije različitih materijala (drvo, cigla, kamen i koža).  Otvorena bašta koja gleda prema ulici, lepo je osunčana jutarnjim zracima sunca iima kapacitet od tridesetak mesta za sedenje.

Osim prijatnog ambijenta, jutarnje kafe i lepe ponude doručka, klub Izlog je pogodan za opuštene poslovne ručkove, porodična okupljanja, ali i za večernje izlaske vikendom.Četvrtkom, petkom i subotom u Izlogu su tematske zabave uz DJ- a ili živu svirku, house veče ili veče soul muzike, koje često prate promotivne cene koktela i gratis piće za devojke. Petkom popodne klub Izlog nudi svojim gostima after work party, uz besplatno meze i blagu zakusku, kao i veliki izbor najkvalitetnijih pića po sniženim cenama.

U klubu Izlog uz širok asortiman vina i koktela, može se uživati u italijanskim pastama, biftek rolnicama, vrhunskoj teletini i svinjskim rebarcima u barbique sosu.Svakako treba dodati da je osoblje izuzetno prijatno i profesionalno, i svaki zaposleni u kafeu Izlog govori bar engleski jezik, te je klub postao privlačan i za strane goste…

KAFIĆ ATRIJUM

Kafić Atrijum ima divnu lokaciju u šumovitoj ulici, odmah do Malog Tašmajdanskog parka, na adresi Karnedžijeva 4. Pošto je okružen akademskim zgradama Univerzitetske biblioteke, Tehnološkog i Pravnog fakulteta, potpuno je jasno da su najčešći gosti ovog kafića upravo studenti, ali i mnogi drugi koji nakon šetnje po parku sa svojim kućnim ljubimcima, svrate da se malo odmore uz kafu ili kakvo osvežavajuće piće.

Mora se priznati da bi lokal mogao da bude bolje dizajniran, jer njegova lepa i prostrana bašta, koja predstavlja oazu između prometnih saobraćajnica Bulevara kralja Aleksandra i ulice 27. marta, prosto vapi za tim. Vlasnici su se verovatno opredelili za skromniju varijantu procenjujući ciljnu grupu svojih klijenata i želeći da stvore „domaćinski“ ambijent i prisnu atmosferu upravo nenapadnim enterijerom, igrajući na kartu ljubaznog osoblja i dobre usluge.

Tako je kafić Ambijent postao vrlo popularan ne samo tokom dana kada se ovde uči, priča i odmara, već i u večernjim satima kada se bašta ispuni ljubiteljima noćnog provoda i življe muzike…

CAFFE BAR POTPIS

Caffe bar Potpis je lokal gde se u svako doba dana može popiti šoljicadobre kafe, neko od jedinstvenih piva sa ukusom ili različitihšejkova.

Potpis se nalazi na ćošku ulica Kraljice Marije i Ivankovačke, u blizini Vukovog spomenika i ne treba ga mešati sa istoimenim restoranom na Crvenom krstu. Slično prethodnom kafeu o kojem smo pisali, Potpis se nalazi preko puta Mašinskog fakulteta, a odmah iza ugla je Tehnološki, pa je potpuno jasno ko su najredovniji gosti ovog lokala.

Tokom letnjih dana, gostima kafića Potpis na raspolaganju je bašta smeštena u hladovini starog platana, koja je okrenuta ka ulici.  Kapacitet joj je 40 sedećih mesta, a gosti mogu da biraju između udobnih fotelja, klupica ili barskog sedenja. Unutrašnjost kafića Potpis uređena je u retro stilu i šarena je mešavina rustičnih i modernih elemenata i detalja. Kafe ima dva nivoa i više različito dizajniranih opcija za sedenje. 

Caffe bar Potpis je savršen izbor za prijatan početak dana, uz širok asortiman raznovrsnih kafa ili šejkova uz prelistavanje dnevne štampe, avečernji časovi su rezervisani za odličnu zabavu, uz veliki izbor različitih vrsta točenog piva, alkoholnih i bezalkoholnih pića po popularnim cenama. Iz ponude se posebno izdvajaju piva sa ukusom borovnice i ananasa. Caffe bar Potpis nudi i mogućnost iznajmljivanja prostora za proslave…

LAVANDA BAR

Lavanda bar se nalazi na uglu ulica Kneza Danila i Vladetine i predstavlja tipičan „lokalni” kafić, gde se na jutarnjoj kafi okuplja ekipa iz kraja. Naravno, svojom ponudom i lepim ambijentom Lavanda bar je privukao i mnoge druge posetioce. Ideja kafića na ćošku, kao stvorenog da se tamo započne ili završi dan je očigledna.

Ljubitelji dobre espresso kafe odmah će prepoznati aromu čuvene marke Julius Meinl koja se ovde služi. Lavanda bar nudi i čitavu paletu mirisnih čajeva istog proizvođača. Točeno pivo i dobra vina se podrazumevaju u poslepodnevnim i večernjim časovima uz eventualni pršut, sir, masline plato.

Na gostima je da izaberu da li će sedeti u omalenoj, ali ukusno nameštenoj bašti ili na nekom od dva nivoa interesantnog kafea smeštenog u stambenoj zoni ispod Tašmajdana…

Pokušali smo ovim tekstom da dočaramo čitaocima atmosferu i ambijent 5 najboljih kafića na Paliluli po ocenama gostiju. Moramo priznati da ima toliko interesantnih lokala i mesta za zabavu ne samo u ovoj opštini,već u čitavom Beogradu, da nam se čini da je jedan život malo da se obiđe svako od njih. Zato vas prepuštamo beogradskom talasu i preporučujemo da napravite sopstvenu top listu, jer o ukusima ne treba raspravljati…

Belano apartmani

Ukoliko niste iz Beograda, a posećujete ga, u blizini navedenih kafića se nalaze brojni Belano apartmani. Ponudu možete pogledati na www.belano.rs, a broj za rezervacije je +381665566509.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.