Josipa Lisac ponovo nastupa pred beogradskom publikom

април 6, 2022

Josipa Lisac, velika regionalna muzička diva se vraća pred beogradsku publiku novim koncertnim spektaklom 14. maja od 20.30, u intimnom prostoru Kombank dvorane. Publika koja euforično dočekuje svaki njen performans i ovoga puta će imati priliku da se susretne sa zvezdom svetskog kalibra i umetnicom bogate karijere i autentičnog muzičkog izraza.

Beograd je grad koji je imao tu čast da tradicionalno ugosti Josipu Lisac svakog 14. februara na Dan zaljubljenih i da zajedno sa njom, uz muziku ili glazbu (reči ovde gube značenje), proslave njen rođendan. Taj datum dobija još više na značaju ako znamo da je svaki koncert Josipe Lisac posvećen njenoj ljubavi, Karlu Matikošu, i njegovoj preranoj smrti.

Sama diva o tome kaže: „Ne volim riječ „sjećanje“, jer ja sve naše zajedničke trenutke, slike i stanja nosim u sebi stalno. I ne samo što su oni u meni, ja ih prenosim dalje… A naša ljubav još je tu i njena prisutnost stalno me oplemenjuje.“

Beogradska prolećna koncertna sezona će tako nenadano biti uveličana ovim regionalnim muzičkim događajem, pa će tako publika imati prilike da se razmrda i podseti vanvremenskih hitova iz bogate autorkine karijere.

Josipa Lisac – drugo ime za unikat

Jugoslovenska muzička diva rođena je u Zagrebu 14. februara 1950. godine i još kao mala pokazivala je velike sklonosti ka muzici. Već sa 10 godina postala je članica hora Radio Zagreba. Pevala je različite žanrove, od klasične do moderne muzike, stičući muzičko obraovanje i iskustvo u nastupima.

Sa horom se 1962. godine pojavljuje na renomirano takmičenje u Francuskoj, gde su postigli ogroman uspeh osvojivši prvo mesto, čime su i zvanično poslali najbolji dečiji hor na svetu. Iako je kao mala najviše naginjala klasičnoj muzici, kroz odrastanje je prigrlila nove muzičke trendove, pa je samo 5 godina nakon ovog francuskog uspeha, zatičemo u rok grupi „O’ Hara“, a svega godinu dana kasnije i u grupi „Zlatni akordi“.

Još se tada njena boja glasa jasno izdvajala u moru prosečnih, pa je u tim godinama tu specifičnost počeo da prati i prepoznatljivi Josipin vizuelni identitet. Želja da prkosi postojećim okvirima, razbijanje predrasuda i granica, uz neverovatan muzički talenat i vokalnu izuzetnost, najavili su dolazak nove jugoslovenske zvezde na našim prostorima.

Karijera Josipe Lisac

Najava njene samostalne karijere bio je singl sa pesmama “Naša ljubav” i “Nitko nije kao ti” na koje će skrenuti pažnju muzičke javnosti. Snažan utisak na publiku ostavila je na festivalu u Splitu pesmom „Krenule su lađe“, kao i na izboru za pesmu Evrovizije sa izvođenjem numere „Najljepše želje“.

Godine 1971. upoznaje Karla Metikoša i nastavlja da učestvuje na brojnim regionalnim festivalima. Njih dvoje zajedno 1973. godine snimaju jedan od najboljih albuma svih vremena na ovim prostorima, „Dnevnik jedne ljubavi“. Čak 25 godina kasnije, u velikom izboru za najbolju YU album svih vremena, ovo kompleksno muzičko savršenstvo, zauzelo je 9. mesto.

Na ovom albumu nalaze se pesme „Sreća“, „Po prvi put“, „O jednoj mladosti“, „Srela sam se s njim“, „Plačem“ i mnogi drugi. Tekstove pesama pisao je Ivica Krajač, dok je za muziku bio zadužen Karlo Metikoš.

Godine 1975. u prvoj hrvatskoj rok operi „Gubec-beg“ Josipa Lisac je pevala i igrala  Miljenko Šenoa i Ivica Krajač.

Made in USA

Naredne godine snima džez album sa singlovima „Čovjek“ i „Činim sve u krivi čas“ koji joj je trasirao put u Ameriku. Boravak u Americi sa Karlom Metikošom je urodio plodom jer je tamo snimljen album „Made in USA“, koji je objavljen na engleskom i srpskom jeziku, za Studio 55 u Americi i za Jugoton u Jugoslaviji. Album je pobrao brojne pozitivne kritike jer su se na njemu našli hitovi koji su dugo bili deo Josipinog koncertnog repertoara.

Možda najpopularniji album u njenoj karijeri „Hir, hir, hir“, izlazi 1980. godine. Deo tog muzičkog izbora su pesme „Magla“, „U mislima“, „Ne budi lud“. Naredne dve godine biće jako plodonosne za njenu karijeru, jer će snimiti još dva albuma: „Lisica“ i „Hoću samo tebe“.

Scenski talenat

Ono što je Josipu Lisac oduvek izdvajalo na velikoj jugoslovenskoj sceni je njen beskrajni muzički i scenski talenat, zbog čega je dobijala ponude za brojne filmove i predstave, pre svega u Hrvatskoj i Sloveniji.

U američkom filmu „A hero’s story“ pojavila se 1985. godine, 1988. igrala u filmu „Dirty dozen“, a sporednu ulogu u seriji „Smogovci“ dobila 1992. godine.

Nakon Karlove smrti, Josipa Lisac je pravila koncerte u njegovu čast, čuvajući tako sećanje na svoju veliku ljubav i inspiraciju. Moto njenih koncerata je bio: „Ne zaboravljajte svoje ljude“.

„Život po svome“ je album koji je snimila 2009. godine. Tokom svoje karijere sarađivala je sa brojnim umetnicima, Dinom Dvornikom, grupom Quasarr, Hladnim pivom i mnogim drugima.

Koncert u Beogradu

Josipa Lisac nastupa u Kombak dvorani pet meseci nakon spektakularnog nastupa  u zagrebačkom Lisinkom. Neposredno posle zagrebačkog, usledio je novosadski koncert u Sinagogi za doček pravoslavne Nove godine, koncert koji je bio rasprodat za samo par sati.

Beograđani će još jednom imati priliku da posluša nova izvođenja hitova sa debitantskog albuma „Dnevnik jedne ljubavi“, ali i drugih pesama koje rado slušamo već toliko decenija: „Magla“, „Gdje Dunav ljubi nebo“, „Danas sam luda“…

Josipa, koja je koncertom u Lisinskom obeležila 30 godina od smrti od odlaska životnog partnera i autora ključnih numera u karijeri, Karla Metikoša, ističe da su te nezaboravne pesme „njihova deca“:

„Karlova smrt se dogodila 10. decembra 1991, ali je on meni ostavio ogromnu muzičku baštinu. I danas je promovišem, nastavljam, živim, ne dam“.

Ulaznice za koncert

Ulaznice za beogradski koncert Josipe Lisac 14. maja koštaju 2.500 i 2.900 i 3.300 dinara, a još uvek se mogu nabaviti na blagajni Kombank dvorane, kao i putem „Tiketsa“ koji je zvanični distributer karata ua ovaj događaj.

Ako dolazite u Beograd na ovaj muzčki spektakl prave jugoslovenske dive i umetnice, možete da računate na dve stvari. Prvo je – dobar provod koji neće izostati, a drugo – dobar smeštaj, ako izaberete neki od apartmana u našoj ponudi. Beograd vas čeka!  

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.