Jezero Trešnja – skriveni biser grada Beograda

октобар 1, 2019
Jezero Trešnja

Mnogi i ne znaju da u Beogradu postoji čak 12 jezera. Ona nude različite mogućnosti. U jezerima u Beogradu, među kojima je i neverovatno jezero Trešnja, čekaju vas razne aktivnosti i spektar mogućnosti i to od kupanja, preko sportskog ribolova, do posmatranja ptica i kampovanja, pa čak i ronjenja.

Iako ovo nisu lokacije koje bi prosečni posetilac posetio tokom nekoliko kratkih dana i boravka u Beogradskom smeštaju u centru grada ili apartmanima u Zemunu (eventualno je najbliže gostima Belano apartmana na Banovom brdu ili u stanovima kod Ade Ciganlije), ovo je savršeno rešenje za tple letnje dane za sve one koji žele nešto drugačioje, autentično i ušuškano. Pravo bepgradsko iskustvo koje često zaobiđe i same Beograđane.

Nepravedno.

Vreme je da upoznate- jezero Trešnja.

Jezero Trešnja – oaza nadomak Avale

Jezero Trešnja se nalazi u samom podnožju Avale. Ovo jezero predstavlja pravi dragulj među beogradskim jezerima. Ovo je veštačko jezero i okruženo je šumom.

Jezero Trešnja se nalazi u naselju Mala Ivanča. Udaljeno je tridesetak kilometara od centra Beograda. Na ovom jezeru se često mogu videti izletnici koji spremaju roštilj, biciklisti i ljudi željni svežeg vazduha.

Jezero je okruženo listopadno-četinarskom šumom, a u blizini samog jezera se nalaze i dva izvora. Važno je napomenuti da nema prodavnice u blizini. Nažalost, zbog nedostatka kanti za đubre, ambalaža često završi tamo gde joj nije mesto.

Leti je ovo čisto jezero prava oaza za kupače. Koliko je ovo mesto lepo za kupanje, pokazala nam je i Seka Sabljić dok je snimala čuvenu scenu iz filma „Maratonci trče počasni krug“.

Na Trešnji svoj mir, pored kupača mogu pronaći i ribolovci. Peca se bela riba, deverika, babuška i poneki šaran. Grupa zaljubljenika u ovo jezero godinama ga samoinicijativno poribljava šaranom i deverikom.

Pored jezera, nalazio se hotel sa prelepim restoranom koji je, nažalost, krajem devedesetih godina prošlog veka napušten.

Dar inžinjera – nega prirode

Jezero Trešnja je veštačko jezero, okruženo šumom i nalazi se na granici opština Voždovac i Sopot. Dugačko je oko 150 metara, a širina mu je oko 20 metara. Delimično je ozidano betonom i nalazi se u središtu listopadno-četinarske šume, koja je dovoljno prostrana i sasvim pristupačna, a u blizini se nalaze i dva izvora hladne vode. Trešnja u stvari obuhvata lepezasto izvorište potoka Savušnica i svojim stranama pada na jugoistok u ovaj potok, a koji je pritoka reke Mali Lug.

Na ovom potoku je početkom šezdesetih godina napravljeno malo veštačko jezero, odnosno mikroakumulacija „Trešnja”. Ovo jezero stvoreno je izgradnjom pregrade, to jest brane od lomljenog kamena u cementnom malteru, a mikroakumulacija puni se vodama potoka Savušnica koji nikada ne presušuje. Grad finansira popravku zida oko jezera od lomljenog kamena, vađenje i odvoz mulja u zoni radova, kao i rekonstrukciju kolsko-pešačke staze. Ovo je prva faza radova, koja ima za cilj poboljšanje uslova životne sredine na ovom jezeru – rekla je Nataša Đokić, načelnica u ovom sekretarijatu.

Izletište ima ukupnu površinu od 194,8 hektara i oko 180 hektara je pod šumom. Stanovnici Beograda uglavnom znaju za svoje omiljeno izletište – Savsko jezero i veoma malo se zna o drugim jezerima u glavnom gradu. Otuda je cilj grada da se uređuju i promovišu i drugi resursi, posebno oni atraktivni u izletničko-turističkom smislu.

Posao je poveren Javnom vodoprivrednom preduzeću „Beogradvode”, jer kako navode u sekretarijatu, potreba da se staraju o resursu voda, između ostalog, ove dve institucije preklapa na temi beogradskih jezera – ovo javno preduzeće sa aspekta staranja o jezerima, a sekretarijat sa aspekta potrebe da promoviše i zaštiti ovaj resurs.

(izvor: Blic)

Zanimljivosti o jezeru Trešnja

Leti jezero Trešnja postaje prava oaza za kupače. Lokalni stanovnici su modifikovali prilaz i na brani jezera samoinicijativno su postavili dasku za skokove u vodu koja je dodala na zabavi i atrakcija je jezera Trešnja sama za sebe.

Možda niste znali koliko je ovo jezero zapravo lepo za kupanje, ali smo svi gledali prikaz istog kada je ta lepota ovekovečena na velikom platnu. Lepotu jezera Trešnja spoznali smo ne znajući o čemu je reč, a to nam je pokazala čuvena glumica Seka Sabljić. Upravo je ovde, na Trešnji, Seka skinula odeću da bi se kupala, kao i Bora Todorović, njen glumački partner, a sve za potrebe snimanja čuvene scene iz filma „Maratonci trče počasni krug“ reditelja Slobodana Šijana. Tokom snimanja ceo lokalitet bio je blokiran kako bi se sprečilo okupljanje radoznalih posmatrača.

Detaljnim urbanističkim planom predviđeno je dorađivanje jezera, kao i izgradnja savremenog sportsko-rekreativnog centra. Na samom jezeru je planirana izgradnja drvenih platoa sa ležaljkama, suncobranima, kao i izgradnja marine, ribljeg restorana i kafića. Nažalost,čeka se početak radova, kada će ovaj lokalitet zaista zablistati u svom punom sjaju.

BELANO APARTMANI Kontakt

A ako dolazite u Srbiju kako biste upoznali ovaj grad i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete najbolji i jeftin smeštaj u Beogradu ili pronađete sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte.

A ako tražite smeštaj u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete idealan lokal u Beogradu i opustite se, doživite novi duh Beograda tokom svog boravka u našim apartmanima u Beogradu, da se dobro provedete ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas. Pogledajte naše predloge na Belano Blogu.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, pronađete savršeni filmski klasik ili otkrijete novi način uživanja u ovoj umetnosti, a nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.