Jednonevni izlet van Beograda? Dobrodošli u Novi Sad

фебруар 6, 2023

Mesec januar se bliži kraju a sa njim prolaze i novogodišnje gužve i užurbanost. Ako boravite dugo u Beogradu i imate utisak da ste već sve videli, možda bi vam jednodnevni izlet do nekog mesta u blizini mogao da unese tu potrebnu raznovrsnost sadržaja. Možda ste razmišljali da sebi date malo oduška i da se na jedan dan makar sklonite na neko mirnije mesto. A šta je mirnije u okolini Beograda, a da je podjednako urbano? Ako ste razmišljali na tu temu, odličan izbor bi bio jednodnevni izlet do Novog Sada. Novi Sad je grad pun znamenitosti, istorijskih spomenika ali savremenih kulturnih dešavanja. Grad u kome se može živeti i mirno ali i veoma dinamično. Na samo 95km od Beograda. Možda to ne zvuči baš tako blizu ali se do njega stiže za samo 36 minuta.

SOKO VOZ DO NOVOG SADA

Ukoliko planirate put do Novog Sada uz Soko voz je to sada mnogo brže i jednostavnije. Voz „Soko“ postao je prevozno sredstvo mnogih građana koji putuju na relaciji Beograd – Novi Sad, jer za samo 36 minuta vožnje stiže na željenu lokaciju.Cena karte za brzi voz „Soko“ putem aplikacije „Srbija voz“ iznosi 380 dinara, dok je na blagajni cena 400 dinara u jednom pravcu. Deca uzrasta do šest godina ne plaćaju kartu, dok od šest do 14 godina dobijaju popust od 50 odsto na kartu u jednom pravcu.

ŠTA NUDI NOVI SAD

Novi Sad ili Srpska Atina, grad je koji nudi mnoštvo interesantnog sadržaja. Vojvođanska prestonica već dugo privlači pažnju kako domaćih tako i stranih turista. Novi Sad, kao veliki grad gde se spajaju tradicionalno i moderno, jedna je od onih destinacija na kojoj vam nikada neće biti dosadno.

ŠTA VIDETI U NOVOM SADU

Odakle početi priču o znamenitostima Novog Sada? Da li su to mnogobrojne crkve, gradski trgovi, parkovi, muzeji ili priobalje, restorani, žive ulice… Novi Sad je jedan od onih gradova u kome ćete pronaći neki zanimljiv detalj gde god da se uputite. U svakom slučaju ne treba zaobići sledeća odredišta:

GRADSKI TRG

U samom srcu Novog Sada možete posetiti Crkvu Imena Marijinog, izgrađenu 1894. godine. Ova rimokatolička crkva je ujedno i najveći religiozni objekat u ovom gradu, a Novosađani je popularno nazivaju „katedrala“. Ona je samo jedan od mnogobrojnih simbola ovog grada, ali je uglavnom prva stanica prilikom posete ove vojvođanske prestonice. U neposrednoj blizini možete posetiti i Maticu srpsku, Sabornu crkvu sv. Đorđa, ali i uživati u pasažima i mnogobrojnim ugostiteljskim objektima.

DUNAVSKA ULICA

U mnoštvu novosadskih ulica, Dunavska ulica zauzima posebno mesto. Njom možete prošetati od centra grada do dunavske obale. Osim što je jedna od najpoznatijih, ona je i jedna od najstarijih ulica u Novom Sadu. Ona je jedno od omiljenih šetališta kako Novosađana tako i domaćih ali i stranih turista. U njenoj blizini se nalazi Dunavski park kao i Muzej Vojvodine koji svakako treba posetiti.

PETROVARADINSKA TVRĐAVA

Još jedan od simbola Novog Sada jeste i Petrovaradinska tvrđava koja se nalazi na desnoj obali Dunava. Izgradili su je Austrougari u 18. veku, kao zaštitu od Osmanlija koji su predstavljali stalnu pretnju Zapadnoj Evropi. Osim istorijskog značaja, tvrđava je i jedan od najposećenijih lokaliteta u Novom Sadu. Njen simbol je i takozvani Pijani sat, a ime je dobio po tome što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, što mnoge posetioce može zbuniti. Osim što i ovde možete uživati u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima ne propustite da obiđete i još neke znamenitosti na Petrovaradinskoj tvrđavi:

  • Podzemne vojne galerije

Ovaj jedinstveni muzej proteže se na 16 km i na 4 sprata. Ovo je nekada bio komunikacioni i odbrambeni sistem hodnika i soba, kasnije pretvoren u trezor zlata i srebra Habzburške monarhije. Sve posete je potrebno unapred rezervisati i najaviti na službenim kanalima Muzeja grada Novog Sada.

  • Atelje 61

Osnovan je još 60-ih godina kao Ustanova za izradu tapiserija, a danas je jedina kompleksna kulturna ustanova svoje vrste na Balkanu. Prilikom posete možete prisustvovati proizvodnji tapiserija. Atelje 61 je otvoren za posete od ponedeljka do petka od 9 do 14 časova.

  • Beogradska kapija

Šetnja kroz ovu legendarnu kamenu kapiju obavezna je stanica. Ovo je i mesto nekadašnjeg zatvora, u kome je u jednom moment kaznu služio Josip Broz Tito.

MUZEJI NOVOG SADA

Muzejska ponuda izuzetno je bogata, od istorije do moderne umetnosti pa nije slučajno to što je baš Novi Sad proglašen za prestonicu kulture u Evropi. Gotovo je nemoguće obići sve značajne tačke u gradu pa vam predlažemo da napravite selekciju prema sopstvenom ukusu.

  1. MUZEJ VOJVODINE

Glavna zgrada Muzeja Vojvodine nalazi se u Dunavskoj ulici. Otvoren je za posete tokom cele nedelje, osim ponedeljkom, od 9 do 19 časova radnim danima i od 10 do 18 časova vikendom. Ovaj bogati muzej obuhvata 8.000 godina znanja i predmeta iz oblasti arheologije, istorije, umetnosti i etnologije Vojvodine i njenih naroda. 

  • MUZEJ GRADA NOVOG SADA

Ovaj muzej se nalazi u bivšoj ratnoj kasarni, a u njemu se čuvaju umetnička dela, između ostalih, Save Šumanovića i Boška Petrovića, autentični nameštaj, odeća i dokumenti od 16. do 21. veka. Ovde možete saznati više o životu Novosađana ali i o istoriji grada. Otvoren je za posete od utorka do nedelje, od 9 do 17 časova.

  • MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE

Muzej savremene umetnosti Vojvodine čuva 2.500 različitih crteža, ilustracija, grafika i kombinovanih tehnika. Deo umetnika izloženih u muzeju su Zoran Petrović, Ankica Opresnik, Dušan Milovanović i mnogi drugi. Nalazi se takođe u Dunavskoj ulici br.37. Radno vreme muzeja je od utirka do nedelje od 10- 18 sati.

NEZAOBILAZNI ŠTRAND

Najpopularnija i najlepša plaža na Dunavu. Ovo je gradska plaža savršena za kupanje tokom vrelih letnjih dana. Za one koji vole aktivniji odmor tu su Sunčani, Beogradski i Kej žrtava racije ukupne dužine 5km. Duž čitavog keja postavljeno je i petnaest istorijskih lokacija, gde se na svakoj od njih može pratiti razvoj Novog Sada tokom XX veka. Još jedna od zanimljivosti jeste i ta da šetači mogu pratiti koliko su koraka prešli, a samim tim i koliko kalorija potrošili. Na keju se nalazi i gradska suvenirnica.

PONUDA ZA DECU

Ukoliko želite da na izlet krenete sa najmlađima Novi Sad i za decu ima atraktivne ponude.

PLANETARIJUM

Krenite u večernju šetnju stazama Petrovaradina, a zatim veče upotpunite susretom sa zvezdama. Planetarijum je za javne posete otvoren četvrtkom od 20 časova, a ulaz je slobodan.

TRAMBOLINA PARK AMPLITUDA

Osmišljen je za decu kojoj je potrebno da kroz igru i razne prepreke izbace višak energije. Ovde vas očekuje fantastična zabava za sve uzraste i nezaboravni doživljaj skakanja na velikim trambolinama.

Novi Sad, kao veliki grad gde se spajajuj tradicionalno i moderno, jedna je od onih destinacija nakojoj vam nikada neće biti dosadno. Ova destinacija izdvaja se i po tome što je interesantna tokom cele godine. Zato vam toplo preporučujemo da ga obiđete makar na jedan dan i osetite sve čari koje pruža.

SMEŠTAJ U BEOGRADU

Ukoliko ste zainteresovani za pravu city break avanturu putovanjem Soko vozom, a niste iz Beograda, na našem sajtu Belano agencije možete rezervisati najbolje apartmane u Beogradu i izmaštate pravu avanturu iz moderne verzije Orijent ekspresa.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.