JAVNE PARKING GARAŽE U BEOGRADU

децембар 12, 2020

Problem parkinga u Beogradu, specijalno u nekim njegovim opštinama i krajevima, postao je poslovičan. Stari grad i Vračar, zatim delovi Zvezdare i Savskog venca, već  godina su veoma popularni za život, ali su i celodnevna mora za vozače koji u blizini svog doma pokušavaju parkirati automobil. Često “operacija parking mesto” traje jako dugo, izazivajući veliku nervozu i frustracije vozača. Slično je i ukoliko vam treba aerodrom parking Beograd za ostavljanje automobila pre leta.

Zato treba dobro razmisliti da li treba doći u Beograd sopstvenim prevozom i ako je odgovor ipak potvrdan, treba dobro obratiti pažnju na kojoj lokaciji se iznajmljuje stan na dan.

Naravno da ćemo se u Belano agenciji potruditi da vas informišemo i predočimo vam sve prednosti i mane posete Beogradu vlastitim automobilom, ali bilo bi dobro da pročitate ovaj tekst koji sadrži osnovne informacije o najposećenijim i najvećim garažama javnog parkinga u prestonici. Na kraju teksta smo se pozabavili i parking zonama, cenom i načinom plaćanja parkinga.

JAVNE GARAŽE

Posetioci Beograda koji žele da prošetaju centrom grada, mogu svoj automobil parkirati u jednoj od sledeće četiri garaže: “Obilićev venac”, “Zeleni venac”, “Masarikova” i “Pionirski park”. Svaka od navedenih javnih garaža naplaćuje parking po satu.

Sve četiri javne garaže se nalaze na nekoliko minuta šetnje od Kalemegdana, Knez Mihailove ulice, Trga Republike, Terazija i drugih centralnih znamenitosti i atrakcija Beograda.

Garaža “Obilićev venac”

Adresa: Obilićev venac 14. – 16. (ulaz iz Maršala Birjuzova)

To je najveća, moderno opremljena garaža u samom centru grada, kapaciteta 804 mesta za parkiranje, 28 parking mesta za osobe sa invaliditetom i 14 mesta za porodice i trudnice, a vlasnike vozila na električni pogon naročito će obradovati mogućnost da svoje vozilo mogu dopuniti na jednom od 6 parking mesta sa punjačima za električne motore.

Garaža na Obilićevom vencu je nedavno renovirana i odlično je mesto za parking automobila svima koji su iz razloga posla, zabave ili jednostavno zbog opuštene šetnje došli u samo srce Beograda. U blizini garaže, takoreći iza ćoška, pruža se velika pešačka zona oko Knez Mihajlove ulice, a tu su i Gundulićev venac, Terazije, nekoliko pozorišta i Narodni muzej.

Od prethodne godine izlaz iz javne garaže na Obilićevom vencu postao je početna stanica otvorenih električnih minibuseva. Do željene destinacije gosti semogu odvesti i iznajmljenim biciklom, jer ta usluga je takođe dostupna u ovoj garaži.

Cena parkiranja po započetom satu iznosi 120 dinara, a za vozila na alternativni i hibridni pogon nešto je niža, 100 dinara. Celodnevno -jednokratno parkiranje košta 1500, a za hibridna vozila 1200 dinara. Radno vreme garaže je 00-24 časa, 365 (ili 366) dana godišnje.

Garaža “Zelenivenac”                                                                     Adresa: Kraljice Natalije 13.

U ulici koja se do skora zvala Narodnog fronta, nalazi se garaža sa ukupno 305 parking mesta, od kojih su na žalost samo jedno za invalide i samo dva za trudnice. Ova garaža je dobro locirana, jer se jako blizu, na Zelenom vencu nalazi najveće čvorište gradskog prevoza. Odatle  autobusi voze u gotovo sve delove grada, čak i one do kojih je komplikovano stići, specijalno za pridošlice. Zato je dobra ideja da se vozilo ostavi u garaži i prošeta ili iskoristi gradski prevoz. Svaki započeti sat u ovoj garaži se naplaćuje 100, a celodnevna karta košta 1500 dinara za jednokratno parkiranje. Garaža radi non-stop, svakog dana u godini.

Garaža “Masarikova”                                                                      Adresa: Masarikova 4.

Ova garaža se nalazi pored još uvek najviše zgrade u starom delu grada – Beograđanke. Raspolaže sa 456 parking mesta, samo jednim mestom za osobe sa invaliditetom i dva ’’porodična’’ ili parking mesta za trudnice, a ukoliko se parkira na nekom od viših nivoa, do automobila se može popeti liftom. Garaža je veoma prometna, jer se u blizini nalazi mnogo poslovnih objekata i Privredni sud, pa je česta opcija za one koji imaju obaveze u centru grada.

Cene parkiranja ove javne garaže su 100 dinara za započeti sat i 1500 dinara za celodnevno parkiranje. Radno vreme je 24/7, cele godine, bez izuzetka.

Garaža “Pionirski park”

Adresa: Dragoslava Jovanovića 2.

Odmah do Pionirskog parka i Skupštine grada, preko puta Parlamenta Republike Srbije nalazi se ova podzemna garaža. Pošto su baš sva parking mesta pokrivena video nadzorom, ovde se bez brige može ostaviti auto i poći u upoznavanje centralnih delova prestonice.

Garaža ima 461 parking mesto, zatim 21 dodatni parking za invalide i samo 2 mesta za vozila na električni pogon. Po satu parkiranja treba izdvojiti 100 dinara, a ukoliko se vozilo parkira na ceo dan, ta usluga košta 1500 dinara.Kao i ostale i ova garaža radi non-stop.

Malo dalje od samog centra grada, ali dobro pozicionirane za razgledanje ili šetnju po Bulevaru kralja Aleksandra, Vračaru ili Dorćolu, nalaze se garaže “Vukov spomenik”, “Botanička bašta” i „Baba Višnjina“. Ove garaže su omanje, ali kao i velike u centru, rade non-stop, svakog dana u godini.

Garaža “Vukov spomenik”Adresa:

Ugao ulica Kraljice Marije i Ruzveltove

Po ceni od 80 dinara na sat ili 1500 dinara dnevno, u garaži kapaciteta 120 mesta, plus samo jedno za osobe sa invaliditetom, može se parkirati automobil u neposrednoj blizini spomenika Vuku Karadžiću. Odatle je Bulevar kralja Aleksandra i sve njegove zanimljivosti na dohvat ruke.

Garaža “Botanička bašta”

Adresa: Vojvode Dobrnjca 10.

U neposrednoj blizini Botaničke bašte smeštena je garaža sa kapacitetom od 245 parking mesta. Parking karta po započetom satu javne garaže je malo jeftinija i košta 60 dinara, a dnevna karta staja 1000 dinara. Odlično mesto za parking ako se ide u obilazak Dorćola ili u noćni provod.

Garaža „Baba Višnjina“

Adresa: Baba Višnjina 38. – 42.

Garaža se nalazi u neposrednoj blizini Kalenić pijace, veoma je zgodna ako se ide u posetu ili obilazak tog dela Vračara. Blizu je Muzej Nikole Tesle, kao i Bulevar kralja Aleksandra. Kapacitet garaže je 351 parking mesto, dok je za osobe sa invaliditetom obezbeđeno 20 mesta za parkiranje. Parking po započetom satu košta 120 dinara, dok je celodnevno parkiranje 1200 dinara.

PARKING ZONE

Svakako postoje i oni koji ne žele da kola “zavlače” po javnim garažama, ili ostaju samo nekoliko sati u u užem ili širem centru Beograda. Za takve goste biće korisno da pojasnimo proceduru plaćanja parkinga u parking zonama. Parkirališta su podeljena u četiri zone i to:

Prva centralna purpurna (ljubičasta zona) – zona A, gde je moguće parkirati auto samo pola sata. Ona obuhvata najstrožicentargrada.   

Prva crvena zona – moguće zadržavanje najviše 1 sat                                                          

Druga žuta zona – moguće je parkirati vozilo do 2 sata                                                                        

 Treća zelena zona – maksimalno parkiranje do 3 sata

Sve četiri zone su obeležene posebnim saobraćajnim znacima u boji zona, kao i oznakama na kolovozu, takođe u boji zona. Da vlasnike vozila ne bi na vetrobranu sačekala “čestitka” Parking servisa – kazna u iznosu od 1980 dinara, mora se platiti svaki započeti sat parkiranja.

U sve četiri zone, naplata parkiranja se vrši radnim danom od 07 do 21 i subotom od 07 do 14 časova. Pošto istekne dopušteno vreme, vozilo se mora pomeriti u neku drugu zonu ili barem pola sata, a zatim se procedu raparkinga i plaćanja može ponoviti.

PLAĆANJE PARKINGA

Plaćanje parkinga najlakše je obaviti slanjem SMS poruke sa registarskim brojem vozila (npr. BG456BG, bez razmaka)  ito na sledeće brojeve:

9114 – za pola sata u zoni A

9111 – za sat vremena, (moguća doplata za pola sata produženog parkiranja) u zoni 1 – crvena zona

9112 – za sat vremena (moguća doplata za još jedan sat produženog parkiranja) u zoni 2 – žuta zona

9113 – za sat vremena u zoni 3 – zelena zona

9119 – za sat vremena na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja – tzv. plavoj zoni

9118 – – za dnevno parkiranje na pojedinim opštim parkiralištima izvan zoniranog područja (tzv. plavoj zoni) u skladu sa vertikalnom saobraćajnom signalizacijom

Potvrda o izvršenom plaćanju stiže kao povratna SMS poruka, sa svim podacima o plaćenom parkiranju.Korisnik je dužan da sačuva povratnu SMS poruku, jer je ona dokaz o plaćenom parkiranju za slučaj da mu je greškom izdata kazna. SMS poruka, podsetnik o isteku plaćenog parkiranja dolazi 5 minuta pre isteka vremena parkiranja.

Ako se kojim slučajem vozilo nepropisno parkira, velika je šansa da če ga“odneti“ pauk. U tom slučaju se plaća ozbiljna kazna koja će sigurno pokvariti dan nemarnom vozaču.

Dakle, ostaje otvoreno pitanje da li dolaziti u posetu Beogradu sopstvenim vozilom ili ne. Konsultujte sajt Belano stanovi i apartmani za izdavanje. Na Belano sajtu postoji veoma mnogo opcija da se iznajmi stan na dan sa parking mestom koje mu pripada. To je najbolje rešenje. Za sve ostale informacije, stojimo na raspolaganju svim našim klijentima.

Šta god uradili, nemojte kretati automobilom na Dorćol ili u vračarski lavirint uličica, jer besomučna potraga za parking mestom potrošiće vaše vreme i vaše nerve. Ako već krećete put centra kolima, ovaj tekst daje dobru informaciju o tome gde bezbedno parkirati vozilo. Javne garaže su uvek dobro rešenje!

Čekamo vas u Belanu i u Beogradu!

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.