Izdavanje električnih trotineta i bicikala u Beogradu: 6 najboljih firmi!

август 9, 2019
izdavanje trotineta i bicikala beograd

Jedan od noviteta koji postaje sve dostupniji na našem tržištu jesu eketrični trotineti i bicikli, a zbog toga sada i preko Belano apartmana možete u svoj smeštaj u Beogradu uvrstiti i uslugu rentiranje električnih trotineta i bicikala.

Iako su “električni trotineti” do skoro asocirali isključivo na nekakve dečije igračke ili smo ih vezivali za futurističke filmove tipa “Back to the future”, danas, ovi električni trotineti i električni bicikli su postali sasvim prihvaćen, pa i praktičan, brz i sve dostupniji način prevoza u raznim, pa i urbanim sredinama. Istina je da u njima više ne uživaju samo deca, već uveliko i odrasli.

.

Najveća prednost je svakako pitanje parkinga u Beogradu, koji je sam po sebi užasno kompleksan, frustrirajuć i naporan, te se pored ekonomske strane, trotineti i bicikli sve bolje i više uklapaju i u kućni budžet, a za aktivne goste apartmana u Beogradu, savršeno su rešenje za kraće izlete u Beogradu kao i za lagane ture i razgledanje, posebno za celu porodicu.

Električni trotinet je idealan proizvod za vožnju po gradu, ali i po kraju. Bilo da vam treba jednostavno prevozno sredstvo ili za zabavu, idealan je i u kombinaciji sa vašim automobilom.

Ako niste u mogućnosti da parkirate automobil blizu svog radnog mesta, možete recimo veoma lako da jedan deo puta od kuće do posla da pređete automobilom, a da zatim dalje nastavite električnim trotinetom ili biciklom.

Zašto su električni trotineti toliko popularni?

Pored faktora zabave i toga što su jednostavni za vožnju, električni trotineti i bicikli su i ekološki, ne štete sredini i prirodnoj okolini, bešumni su i lagani, laki za korišćenje i upravljanje, a uz sve to-nema nerviranja dakle ni oko parkinga.

Prevashodno u gradovima postaju sve dostupnija alternativa kolima, jer su jeftiniji, praktičniji, a kao što smo rekli-ne zagađuju sredinu. Na električnom trotinetu ili biciklu je zaista moguće stići bilo gde brzo i lako, pa i u vreme najvećih saobraćajnih špiceva, u kojima se u kolima često stoji i po sat vremena.

Električni trotinet je lagan, sklopiv i uvek možete da ga nosite sa vama. Siguran je za okolinu, veoma povoljan za vožnju i održavanje. Može da se puni preko bilo koje standardne utičnice.

I u slučaju da se baterija isprazni u vožnji, korisnik može nesmetano da nastavi kretanje kao na običnom trotinetu – odgurivanjem nogom.

Većina električnih trotineta i bicikala se napaja punjivim litijumskim baterijama, vrlo sličnim onima koji se nalaze u telefonima ili laptopu. One su u velikoj prednosti u odnosu na alternative kao što su one na bazi olova i kiseline, NiCd i NiMH. Njihove, Li-ion baterije mogu da traju više od dve godine, pa i znatno duže.

Važno je da se pravilno održavaju i adekvatno pune. Pre svega pri odabiru baterije vodite računa o njihovom kapacitetu (koliko ćete preći za jedno punjenje), životnom trajanju (broju ciklusa punjenja nakon kojeg se baterija obavezno menja) i vremenu punjenja (vremenu potrebnom da se baterija u celosti napuni).

Šta su električni trotineti i električni bicikli?

Električni bicikl je vozilo na dva (ili tri) točka sa pogonom na električni motor koji napaja punjiva baterija. Baterija se puni lako, tako što se uključi u običnu utičnicu recimo još u vašoj kući ili na poslu. Obično se kreću brzinom od 8 do 40 km/h, a ima i modela koji su sposobni da idu i brže, čak do neverovatnih 100km/h.

Njihova autonomija kretanja, odnosno maksimalna razdaljina koju mogu preći sa punom baterijom, je do 40km. Ovo naravno zavisi od mnogih faktora kao što su težina vozača, uslovi vožnje, pritisak u gumama u slučaju da su pneumatske, teren po kojem se vozi i sl. Kontrole gasa i kočnice se obično nalaze na guvernalu. Električni trotineti su obično jednostavni po svom dizajnu, i nije potrebno posedovati posebnu dozvolu za upravljanje njima.

Ono što električne trotinete i bicikle za odrasle razlikuje od drugih vozila na električni pogon je raznovrsnost modela. Električni skuter može biti i:

  • običan električni trotinet sa malim elektro-motorom unutar točka,
  • ozbiljan dvotočkaš koji se po izgledu ne razlikuje od onih sa pogonom na benzin, a može biti i
  • potpuno inovativan način prevoza dizajniran od strane neke startup kompanije.

Kako tehnologija napreduje, a ekološka pitanja i održivost, kao i poseban akcenat na ekološka svojstva prevoznih sredstava rastu, sve više različitih električnih trotineta i bicikala prilagođenih različitim tipovima vozača se pojavljuju na tržištu i to je logično.

Težina vozača, nosivost i brzina električnih trotineta i bicikala

Ovo je jedan od najvažnijih faktora koji utiče ultimativno na sam performans svakog električnog trotineta i električnog bicikla. To kakav će biti vaš doživljaj vožnje i lakoća korišćenja y+zavisiće upravo od ovog faktora.

Minimalna nosivost električnih trotineta je oko 70 kg i oni su svakako uglavnom više namenjeni deci.

Ukoliko je vaša težina veća i iznosi oko 80-100 kg,postoji veliki izbor električnih trotineta i bicikala namenjenih i vama. Nosivost nekih od jačih i stabilnijih električnih trotineta i bicikala je i do 140 kg, ali i njihova cena nešto veća.

Dosta faktora utiču na brojku koja označava potencijalnu razdaljinu koju na električnom trotinetu ili biciklu možete da pređete između dva punjenja. To su pre svega vaša težina, postojanje uzvišenja na putu, čak i faktor spoljne temperature igra ulogu.

Ono što navode proizvođači je idelana brojka koja se dobija testiranjem u idealnim uslovima. Nju bi trebalo uzeti sa rezervom i okvirno, a kroz praksu videti kako reaguju vaše statistike i uslovi. Kada je reč o udobnosti, velike gume, prečnika 8,5 inča, odlično apsorbuju udare o neravnine na tlu i poseduju teksturu koja sprečava klizanje. U sinergiji sa elektro-motorom bez četkica, pravi i kvalitetni električni trotinet će vam pružiti nezaboravno iskustvo u vožnji.

.

I dizajn električnih trotineta doprinosi opštem utisku i užitku u vožnji, isto kao i kod automobila i drugih prevoznih sredstava. Ram nekih trotineta izrađen je od aluminijuma koji se zbog  svojih fizičkih svojstava, kao što su niska gustina i visoka strukturalna čvrstoća, koristi u avio-industriji. Takođe, neke vrste aluminijuma nude odličnu termalnu provodnost, kao i visoku otpornost na koroziju, što trotinetu obezbeđuje dugotrajnost, posebno ako ga čuvate u vanjskim uslovima.

Što se brzine električnih trotineta i bicikala tiče, ona nije problem i uglavnom je, kao i za sve učesnike u saobraćaju, ograničena zakonskim propisima.

Gde se voze električni trotineti i bicikli?

Električni trotineti se po preporuci najčešće voze po biciklističkim stazama, a kada njih nema, eventualno i na trotoarima.  Kada su u pitanju brži modeli, oni se mogu voziti i na ulici. Maksimalna brzina električnih trotineta je 25 km/h, što je na ovakvom uređaju sasvim dovoljno i više puta brže od brzine čoveka kada trči.

Obratite pažnju i na to da je prednje svetloizuzetno važno, posebno za noćne vožnje, a ne poseduju ga svi trotineti. Mi Električni trotinet recimo je opremljen izuzetno jakim prednjim svetlom snage 1,1 W i dometa do 6 metara.

Najpopularniji modeli električnih trotineta i bicikala

Sudeći po sajtu ridetwowheels.rs, najpopularniji modeli kada je reč o kupovini električnih trotineta su:

1. Xiaomi Mi 365

Xiaomi skuter je brzo postao izbor mnogih koji putuju njime na posao zahvaljujući svom jednostavnom i praktičnom dizajnu i pouzdanosti. M365 pokreće motor od 250W koji se nalazi u prednjem točku, sa maksimalnom snagom od 500W, što je dovoljno da dostignete maksimalnu brzinu od 25 km/h i popnete se uz manja uzvišenja.

.

Ovaj trotinet deluje veoma čvrsto i bezbedno, i sigurno ćete uživati u vožnji, bilo da putujete na posao ili se malo provozate po lepom vremenu. Pročitaj ceo post o Xiaomi skuteru…

2. Gotrax GXL

Ono što vam prvo privuče pažnju kod Gotrax GXL je njegov minimalistički dizajn, bez žica koje svuda vire.  Ovaj trotinet ima kočnice i na prednjem i na zadnjem točku, što je veoma retko za skutere koji se prodaju po sličnoj ceni. Nema amortizera, ali pneumatske gume od 8.5 inča donekle ublažavaju vožnju preko neravnina na putu.

.

Ovo je odličan skuter za gradsku vožnju jer je lagan i lako je njime upravljati i po trotoaru. Sa motorom snage 250W u prednjem točku skuter postiže maksimalnu brzinu od 24 km/h, a Litijumska baterija od 36V omogućava da pređete do 20 km za jedno punjenje.

3. Glion Dolly

Glion Dolly je jedan od nalakših električnih trotineta, a kada se sklopi, zauzima vrlo malo mesta. Ima i male točkiće koji omogućavaju da ga vučete za sobom kao kofer kada je sklopljen.

.

Za razliku od glomaznijih trotineta koji i nisu idealni za unošenje u javni prevoz, Glion je mali i sklapa se i rasklapa za par sekundi, što ga čini vrlo praktičnim. Odlikuje ga veoma elegantan dizajn, tako da ga možete voziti čak i u odelu i da izgledate pristojno, a ne kao da ste ukrali detetovu igračku.

4. Razor EcoSmart Metro

Za Razor može slobodno da se kaže da su upravo oni zaslužni za globalnu popularnost trotineta kao prevoznog sredstva, a ne samo igračke za decu. Od 2003. i njihovog prvog trotineta na električni pogon, ostali su poznati po inovativnom dizajnu i tehnologiji svojih proizvoda. Baš takav, inovativan i jedinstven, je EcoSmart Metro električni skuter.

Sa platformom od bambusa i belom ramom klasičnog dizajna, ovaj skuterčić više nalikuje starinskoj bicikli nego futurističkom prevoznom sredstvu. Ali ne dajte da vas izgled zavara – ovaj skuter poseduje sasvim pristojnu snagu, zahvaljujući moćnom ali tihom motoru od 5ooW.

.

Dostiže brzinu od 32 km/h, a maksimalan domet za jedno punjenje je 30 km. Nosivost prema specifikaciji je 100kg, ali se na njemu svakako mogu voziti i teži vozači, mada oni ne mogu očekivati maksimalan učinak. Razor EcoSmart ima pneumatske gume na točkovima od 16 inča, disk kočnicu na zadnjem točku, podesivi guvernal i sedište.

U odnosu na neke druge modele, ovaj skuter je pristupačan, ali to znači i da ćete morati da se pomirite sa nekim nedostacima, kao što je obična SLA baterija umesto litijumske.

5. UberScoot 1600W

UberScoot skuter, sa motorom snage 1600W i baterije od 48V je dizajniran za one kojima treba udoban skuter koji može da savlada malo zahtevniji teren. Ovaj skuter/trotinet sa sedištem ima odličnu autonomiju u odnosu na skutere sa sličnom cenom.

.

Unapređena verzija sa litijumskim baterijama umesto klasičnim može da pređe i do 35 km. Sedište može da se skine, a skuter se sklapa, tako da će vam biti lakše da ga transportujete kolima ili da ga uskladišite. Nosivost ovog skutera je čak 120kg, a pneumatici od 10″ sa krupnom šarom će ublažiti vožnju preko neravnog terena.

6. Vespa Elettrica

Nisu samo startup kompanije one koje se uključuju u trku za elektrifikaciju urbanog prevoza. Svetski poznati proizvođač Piaggio od prošle godine ima u ponudi popuno električnu verziju svoje ikone – legendarne Vespe.

Prepoznatljivi retro dizajn je tu, ali je tehnologija potpuno savremena. Vespa Elettrica je opremljena motorom maksimalne snage od 4kW, tako da se po snazi može meriti sa tradicionalnim skuterima od 50cc, mada proizvođač tvrdi da je po performansama električni motor superiorniji.

.

Sa punim baterijama električna Vespa može preći do 100km, a potrebno je 4 sata da bi se baterija potpuno napunila (0-100%) Vozač može da bira izmađu dva moda vožnje: ECO, u kome je brzina ograničena na maksimalnih 30 km/h, i POWER u kome je maksimalna brzina oko 45 km/h, a tu je čak i rikverc. Dugo najavljivana električna verzija Vespe serijski se proizvodi u fabrici Pontedera (Pisa) u Italiji, a to je ista ona fabrika iz koje je davne 1946. godine izašla i prva Vespa.

Cena električnih trotineta i bicikala

Ispod 200€ teško da ćete naći iole kvalitetan i dobar električni trotinet ili bicikl. Cene se realno kreću od 500 pa do preko 1000 eura. Oni sa cenom od oko 300€ su dobra opcija za kraće vožnje po gradu i prosto za-zabavu.

Ali ako gledate na električni trotinet ili električni bicikl kao na alternativno prevozno sredstvo, morate biti spremni da izdvojite realan novac, s tim što imajte u vidu da će vam se kroz uštedu goriva i drugih troškova ovakva investicija zapravo sigurno isplatiti na duže staze.

1. Belano električni trotineti i električni bicikli

Belano je opciju rentiranja električnih trotineta i bicikala uveo 2019. U ponudi su modeli OXY trotineta sa motorom od 250 wati koji omogućava maksimalnu brzinu od 25 km na sat, uz domet od 30 km.

.

Cene rentiranja e-trotineta:

Pola sata – 300 dinara

1 sat – 400 dinara

Jedan dan (od ujutru do uveče) – 900 dinara

Dan plus (24 sata sa punjačem za trotinet) – 2.400 dinara.

2. Rent E-trotineta Ada Ciganlija

Od jula 2019. godine na Adi Ciganliji mogu da se iznajme električni trotineti. Iznajmljivanje E-trotineta na Adi pruža firma Nacional star d.o.o a u ponudi su E-twow modeli trotineta. Brzina im je od 35 km na sat uz domet od 40 km jednim punjenjem, a nosivost im je 110 kg.

.

Cene iznajmljivanja su:

Pola sata – 300 dinara

Sat – 400 dinara

2 sata – 700 dinara

4 sata – 1300 dinara

Ceo dan od ujutru do uveče – 2300 dinara.

Telefon za informacije je 069 0102030

3. HiFIVE, Trži centar Ušće

Od juna 2019. ispred Tržnog centra Ušće nalazi se agencija za iznajmljivanje elektricnih trotineta Beograd „HiFIVE“.

Cene rentiranja e-trotineta -OXY trotinet

Pola sata – 300 dinara

1 sat – 400 dinara

Jedan dan (od ujutru do uveče) – 900 dinara

Dan plus (24 sata sa punjačem za trotinet) – 2.400 dinara.

.

U ponudi su Oxy modeli trotineta koji pružaju dosta standarne karakteristike sa motorom od 250 wati koji omogućava maksimalnu brzinu od 25 km na sat, uz domet od 30 km.

Štand za rentiranje je otvoren svakim danom od 10h do 22 sata.

Kontakt telefon za informacije je 060 555 76 97.

4. eScooterBelgrade

eScooterBelgrade nudi uslugu iznajmljivanja trotineta.

.

Cene rentiranja e-trotineta:

Sat vremena – 8 evra

Ceo dan – 25 evra

Zamena trotineta sa praznom baterijom – 10 evra

5. OoterScooter

OoterScooter pored turističkih obilazaka Beograda, nudi i iznajmljivanje električnih trotineta.

.

Cene rentiranja e-trotineta:

Sat vremena – 8 evra

Dan 25 evra

Kontakt telefon je 064 2323221 a možete im pisati i na Whatsapp & Viber. Svi detalji se nalaze na njihovoj stranici.

6. Car:go

Car:go je najavio mogućnost iznajmljivanja električnih trotineta za svoje članove u korisnike.

.

U početku će ova usluga biti dostupna samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Posle je planirano i širenje ove usluge.

Najavljena je cena od 999 dinara za celih nedelju dana. Ideja je da se kombinuje trotinet sa Car:go automobilima čime prestaje potreba za vlasništvom privatnog automobila.

BELANO STANOVI NA DAN: Kontakt

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu ili obavite svoje poslove, ili pak planirate putovanje i interesuju vas zanimljive opcije za izlazak i provod u vašem odabranom kraju gde su naši Belano apartmani, posetite naš blog.

.

A za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.