Istorija Beograda

јул 23, 2017
Некатегоризовано

Beograd je glavni grad republike Srbije. Nalazi se na ušću Save u Dunav na obodu Panonske nizije.
Arheološka nalazišta u Vinči pokazuju da je čovek na ovim prostorima živeo pre više od deset hiljada godina. Prva utvrdjenja na prostoru današnjeg Beograda grade Kelti i Iliri. Grad su nazivali Singidunum.

Bio je važno vojno utvrdjenje i u doba Rimljana, da bi kasnije kroz istoriju više puta menjao gospodare. Uglavnom su se oko njega sporili i ratovali Turci, Austrijanci i Madjari, dok su Srbi uvek tražili svoju priliku da zagospodare Beogradom.

Grad se nalazi na važnoj raskrsnici puteva, koja povezuje jugoistočnu Evropu sa Grčkom, Malom Azijom i Bliskim Istokom. Jedan od važnijih putnih pravaca u Evropi auto put e-75 prolazi i kroz Beograd.

Grad od dva miliona stanovnika naravno ima i aerodrom, dok je Dunavom i plovnim putem spojen sa podunavskim zemljama poput Austrije i Nemačke. U poslednjih nekoliko godina veliki broj turista dolazi u Beograd upravo brodovima.

Klima Beograda je umereno kontinentalna, sa četiri godišnja doba. Jesen je duža od proleća, sa dužim sunčanim i toplim periodima takozvanim miholjskim  letom. Zima nije tako oštra, sa u proseku, 21 danom sa temperaturom ispod nule. Januar je najhladniji sa prosečnom temperaturom 0,10C. Proleće je kratko i kišovito, a leto  dolazi iznenada uglavnom u julu, ali nekad i znatno ranije. Prosečna godišnja temperatura vazduha je 11,70C. Najtopliji mesec je jul (22,10C).

Vreme je uglavnom prijatno mada je grad poznat po košavi koja ponekad duva rekama.

Više o konkretnim znamenitostima Beograda kao što su Kalemegdan, Ada Ciganlija ili Skadarlija pročitajte na strani sa znamenitostima.

Belano vam želi prijatan boravak.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.