Iron Maiden ponovo nastupa u Beogradu u Štark Areni

јануар 28, 2022

Za ljubitelje hevi-metal muzike imamo fenomenalne vesti. Možda najbolji bend svih vremena, sa karijerom dugom nekoliko decenija i albumima koji godinama oduševljavaju milionsku publiku na svim kontinentima, Iron Maiden je ponovo pred beogradskom publikom. Krajem protekle godine pristigla je vest da je bend u svoju evropsku turneju pridodao nekoliko gradova (među kojima su Zagreb, Beograd i Bukurešt), tako da ćemo imati prilike da još jednom uživamo u spektaklu koji ovaj bend stvara.

Koncert će biti održan u Štark areni 24. maja i karte su skoro rasprodate. To je još jedna garancija intenzivnog druženja u uzavreloj atmosferi ovog mesta.

Filozofija jednog vremena

Iron Maiden su institucija. Tokom 46 godina postali su otelotvorenje duha neustrašive kreativne nezavisnosti, žestoke posvećenosti svojim obožavaocima. …. I vesele ravnodušnosti prema svojim kritičarima,što im je donelo sledbenike svih generacija i meridijana. Njihova biografska priča je kao nijedna druga. U novembru 2020. izašao je njihov najnoviji dupli album uživo Nights Of The Dead i Legacy Of The Beast (što je i njihova trenutna turneja koja će biti predstavljena u Beogradu). Ovaj spektakl je rasprodao sve koncerte na stadionima, arenama i festivalima širom Evrope i severne, južne i centralne Amerike. Sa bendom koji svira pred blizu dva miliona ekstatičnih fanova i privlače jednoglasno oduševljene kritike, Maiden još uvek ne pokazuju znake usporavanja.

Osnovan od strane basiste Stevea Harrisa sredinom 70-ih, Iron Maiden su vrlo brzo bili čvrsto uspostavljeni, kao najsvetlije nade hevi metala. Kada su jurišali na svet sa svojim trećim albumom (i prvim sa vokalistom Bruceom Dickinsonom) The Number Of The Beast 1982. godine svima je bilo jasno o kakvom kvalitetu se radi. Nakon te prve decenije, pojavili su se albumi klasičnih izdanja i upornih turneja koje su predstavljale neumoljivu, beskompromisnu, nepokolebljivu posvećenost. Po toj posveenosti su sada tako dobro poznati.

Ta divna decenija takođe će doneti sedam novih studijskih albuma. Jedan album uživo, sedam svetskih turneja, kao i stvaranje Edija – jednog od najikoničnijih i najprepoznatljivijih maskota našeg doba i vizit karte najstrastvenijih fan-baza bilo gde .

Sami protiv svih

Ono što ove kvalitete čini još značajnijim je to što su se razvili gotovo u potpunosti bez priznanja mejnstrim medija. Dok su mediji bili na strani nekih drugih proslavljenih zvezda u tom periodu, Iron Maiden su sami i bez podrške krenuli na maratonsku turneju. Svirajući na Rock In Rio-u ​​1985. i organizovali samostalni nastup na najvećem Monsters Of Rock-u ikadasa 107.000 posetilaca. To je gvozdena rešenost Iron Maidena da uvek pomera granice, što njihovoj karijeri daje tako zadivljujuću crtu.

Od revolucionarnih nastupa u Poljskoj, iza gvozdene zavese 1984. na vrhuncu Hladnog rata. Širom Južne Amerike 1991, preko Bliskog istoka i Indije 2007, i Indonezije 2011, između mnogih drugih, nemilosrdni zamah Iron Maiden je ostavio neizbrisiv utisak na celoj zemaljskoj kugli.

 

Devedesete su se pokazale kao teško vreme za hevi metal bendove uopšte. Ali Iron Maiden je krenuo napred. Postigao je još veći uspeh sa albumima kao što je hvaljeni Fear Of The Dark iz 1992. i čak prebrodivši odlazak Brusa Dikinsona 1993. Bend je čak napravio dva snažna albuma sa novim pevačem Blejzom Bejlijem. Međutim, povratak Dikinsona i gitariste Adrijana Smita, uspostavio je ultimativnu Iron Maiden postavu. Brusa Dikinsona na vokalu, Stevea Harrisa na bas, Nicko McBrain na bubnjevima i „tri amigosa“ – Adrian Smith, Dave Murrai i Janick Gers – na gitari, najavljujući novo zlatno doba izdavanjem albuma Brave NewWorld 2000. Sa oba raznolika i genijalna Dance Of Death iz 2003. i njegovim mračnim i hrabrim nastavkom, A Matter Of Life And Death iz 2006, zapanjili su obožavatelje i kritičare podjednako.

Sa svakom uzastopnom turnejom, bilo da se vraćaju klasičnim pesmama sa svojih prvih nekoliko albuma ili odbijaju da podlegnu nostalgiji svirajući A Matter Of Life And Death u celini, Maiden su stekli bezbroj novih mladih obožavalaca. Nikada nisu bili predvidljivi dok su ostali očekivano briljantni.

Bend koji ne staje

Ova hrabra nova Maiden era dostigla je zapanjujući zenit tokom turneje „Somewhere Back In Time“ koja je počela u februaru 2008. sa kojom je bend prešao 50.000 milja oko sveta za 45 dana. Leteli su u njihovom posebno iznajmljenom Boeingu 757, Ed Force One, kojim je upravljao pevač Brus Dikinson, kvalifikovani kapetan avio-kompanije. Ed Force One je dospeo na naslove TV vesti širom sveta. Izveštavanje o toj turneji je kasnije pretvoreno u nagrađivani film i DVD Flight 666. Objavljen 2009. godine, taj zapanjujući dokument o životu na putu (i u vazduhu) je dospeo na Prvo mesto na muzičkim DVD listama u 25 zemalja. Iste godine bend je osvojio svoju prvu Brit nagradu za najbolji britanski live nastup.

Usledilo je još podviga. Od dostizanja mesta broj jedan u više od 28 zemalja istovremeno, do turneje koja je usledila na Ed Force One-u na kojoj su bili na pet kontinenata za 66 dana, da bi osvojili svoj prvi američki Gremi za najbolje metal izvođenje za pesmu El Dorado.

Godine 2013. svetska turneja Maiden England odvela je bend u Evropu, Sjedinjene Američke Države i Južnu Ameriku, a posebno Brazil gde je rasprodao 90.000 karata u roku od nekoliko sati.

Turneje

Iron Maiden su zatvorili svoju svetsku turneju Maiden England u julu 2014. na festivalu Sonisphere u Knebvorthu. Oduševili su publiku time što je The Great War Team, sa Bruceom Dickinsonom među svojim pilotima, organizovao senzacionalnu vazdušnu borbu na nebu iznad festivala. Bruce je leteo svojim sopstvenimnemačkimavionom iz Prvog svetskog rata, samo nekoliko sati pre nego što je izašao na scenu.

Mejden šou koji je usledio označio je poslednje poglavlje u trilogiji turneja benda na repertoaru iz 80-ih.2016/17. Bend je ponovo krenuo na put i nebo na turneju sa svojim 16. i prvim studijskim duplim albumom, The Book Of Souls, 92-minutnim remek-delom koji je debitovao na prvom mestu na listi albuma u ​​43 zemlje.

Ova turneja, sa Ed Force One nadograđenim – 747 Jumbo Jet kojim je upravljao Bruce Dickinson – omogućila je bendu da dopre do preko dva miliona fanova na šest kontinenata. Miloni su posetili 39 zemalja, uključujući prve nastupe u Kini, El Salvadoru i Litvaniji. Takođe je označio rekordni šesti povratak na naslovne strane u Doningtonu nakon dva nastupa. Monsters of Rock (1988. i 1992.) i tri Download Festivala (2003., 2007. i 2013.), oduševivši fanove koji su bili svedoci kako bend iskrcava Ed Force One nakon sletanja na Istok.

Legacy of the Beast

Najnoviju turneju Legaci Of The Beast (koju ćemo u maju gledati u Beogradu), obožavaoci i mediji podjednako hvale kao najekstravagantniju i vizuelno najviše zadivljujuću emisiju uživo u dosadašnjoj karijeri benda. I produkcija i decenijama duga set lista omiljenih hitova obožavatelja, inspirisani su njihovom istoimenom igricom za mobilni telefon. Koncert sa više tema počinje replikom Spitfajer-a koja leti iznad bine i napreduje kroz dvočasovno pozorišno putovanje stalno evoluirajućih isprepletenih scenskih scena sa višestrukim inkarnacijama Edija, pirotehničkih sredstava i specijalnih efekata.

Sa preko 100 miliona prodatih ploča, više od 2000 nastupa uživo u 63 zemlje, desetinama miliona fanova i 16 studijskih albuma nepogrešivog kvaliteta i snage za njihovo ime, Iron Maiden,  više su nego zaslužili svoj status jednog od najuticajnijih i najcenjenijih rok bendova svih vremena. Sa radošću očekujemo događaj u maju.

Ako želite da kompletirate doživljaj, ostanite u Beogradu, ne prekidajte uzbuđenje. Fenomenalni smeštaj u blizini arene možete naći na Belano.rs.

 
Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.