Hotel Metropol u Beogradu– novo ruho mešane tradicije

новембар 4, 2019

Hotel „Metropol“ se nalazi u Beogradu, na teritoriji gradske opštine Palilula. Podignut je u periodu od 1954. do 1958. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Hotel je lociran blizu centra Beograda (naselje Palilula) sa pogledom na Tašmajdanski park, blizu Pravnog fakulteta, crkve Sv. Marka, Vukovog spomenika i trga Slavije. Smatra se jednim od najluksuznijih hotela na Balkanu koji je tokom svog postojanja ugostio brojnu internacionalnu elitu. Reputaciji hotela su doprineli gosti iz raznolikog sveta znamenitih ličnosti, od vrhunskih umetnika i filmskih zvezda, do državnika i revolucionara. U beogradskom Metropolu odsedali su Igor Stravinski, Luj Armstrong, Elizabet Tejlor, car Hajle Selasije, Če Gevara, Džeka Nikolson, Nila Armstrong i Bobi Fišer, i mnogi drugi.

Najznačajnije svetske ličnosti šezdesetih i sedamdesetih godina, poput glumaca Entonija Kvina i Brižit Bardo, reditelja Vitorija de Sike i nebrojenih državnika poput Nehrua iz Indije, Nasera iz Egipta, Nikolaja Čaušeskua iz Rumunije, Leonida Brežnjeva iz Sovjetskog Saveza, bili su redovni i viđeni gosti hotela.

Sa Bitefom, Belefom, Festom i festivalom Radost Evrope široko su se otvorila vrata nesvrstanog Beograda najboljima iz sveta pozorišta, filma, muzike i likovne umetnosti. U Metropolu je revolucionar Če Gevara mogao da sretne prevratničke pozorišne umetnike Džulijana Beka i Džudit Malinu, a svetski pustolov Sančez da upozna glumca koji će ga igrati u nekom budućem filmu. Tu su krunisane glave i nekrunisani predsednici sa dalekih kontinenata vodili neformalne razgovore na marginama Pokreta nesvrstanih. U apartmanima Metropola slavni glumci Sofija Loren, Đina Lolobriđida i Robert de Niro učili su tekstove za sutrašnje snimanje, a neponovljivi Alfred Hičkok prekršio je dijetu proslavljajući uspeh svog filma. U knjizi gostiju ispisana je neverovatna priča uživanja uz imena svetskih milijardera, predsednika, muzičara, glumaca, diplomata… „Muzika moje mladosti”, čuvene igranke u Metropolu, su bile primer mesta sa prefinjenom, ali opuštenom atmosferom, svojstvenom ovom delu Evrope.

.

Otvoren 1957. godine, Metropol je danas jedan od tri hotela u Beogradu sa pet zvezdica, ali se od ostalih razlikuje svojom bogatom tradicijom i istorijom. Metropol Palace pripada lancu Starwood, a brendu Luxury Collection.

Smeštaj u Beogradu svetske klase

Priuštite sebio tretman na svetskom nivou uz usluge svetske klase u hotelu Metropol Palace i hotelu Luxury Collection. Jedan od najboljih izbora na booking.com u Beogradu.

Hotel Metropol Palace, hotel Luxury Collection sadrži 2 restorana i elegantno uređen smeštaj u Beogradu sa besplatnim bežičnim internetom. Hotel Metropol Palace nalazi se samo 400 metara od srca Beograda.

Ovaj hotel je renoviran 2012. godine. Posebno popularan je i zbog toga što sadrži spa deo sa bazenom od 25 m.

LCD TV sa satelitskim programima, klima uređaj, sef i mini bar standardni su sadržaji u svim smeštajnim jedinicama modernog stila. Svaka smeštajna jedinica ima svoje kupatilo koje sadrži sušilo za kosu.

Recepcija je otvorena 24 sata dnevno i nudi mogućnost zamjene valuta, kao i hemijsko čišćenje i posluga u sobu. Na sajtu se mogu naći bankomat i prodavnice suvenira.

Hotel ima 198 soba i 38 apartmana, uključujući očaravajući predsednički apartman od 150 kvadrata, koji odišu modernošću ali stilski podsećaju na sredinu 20. veka kada je hotel sagrađen i koji pružaju pogled na prelepi Tašmajdanski park.

Raznovrsni hotelski prostori, kao što su balske dvorane, sale za sastanke, restoran i lobi, mogu da ugoste sve vrste dešavanja od konferencija, večera, privatnih zabava, do venčanja, sastanaka i još mnogo toga.

Hotel ima internacionalni restoran fine hrane, gastronomski spoj lokalnih ukusa i internacionalne kuhinje, kao i Rooftop restoran u kom je moguće organizovati koktele i različite vrste proslava.

Pored sjajne lokacije i luksuznog smeštaja, gosti hotela Metropol Palace mogu da uživaju u najmodernijem spa i fitnes centru, bazenu, sauni, džakuziju, parnom kupatilu i posebnim tretmanima.

Smeštaj u hotelu Metropol u Beogradu

Hotel Metropol Palace raspolaže sa: Clasisic soba 26, Superior soba 66, Deluxe soba 106, Junior apartman 21, Executive apartman 10, Special apartman 5, Duplex apartman 1, Predsednički apartman 1.

Sobe za osobe za invaliditetom su takođe u ponudi. Upravo za potrebe svih vih gostiju tu su i 2 Superior sobe.

Konferencijski kapaciteti

Hotel Metropol Palace, deo Luxury Collection grupacije, poseduje zaista impresivan i veoma funkcionalan prostor za poslovna okupljanja, konferencije, nezaboravna venčanja, prijeme, kao i privatne događaje.

Hotel poseduje i nudi 9 sala za održavanje raznih seminara, konferencija, kongresa, banketa i sve vrste događaja. Konferencijske sale hotela mogu da ugoste do 870 delegata i sa visoko personalizovanim nivoom usluge, osoblje hotela će učiniti da svaki trenutak u Hotelu Metropol Palace bude veliki uspeh.

Dodatni sadržaji

Banket sale, Executive Lounge

Istorija prostora koji odoleva izazovima vremena

Kada su Metropolu 1950. udareni temelji, zgrada je isprva bila namenjena Domu Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije. Ali, zdanje od preko 50.000 kvadratnih metara pokazalo se kao megalomanski projekt za organizaciju čiji je značaj opadao kako su rasli nagoveštaji demokratizacije države u čijoj je prestonici Beogradu Metropol otvoren.

Nakon 1948. godine, kada dolazi do političkog raskida socijalističke Jugoslavije sa Sovjetskim Savezom, odlučeno je da lokacija u jednom od najprometnijih delova Beograda ipak bude idealna za novi luksuzni hotel koji bi bio ponos i dika tadašnje Jugoslavije. Tešku dužnost da zgradu, predviđenu za visoku partijsku administraciju, pretvori u reprezentativni hotel, dobio je vodeći beogradski arhitekta Dragiša Brašovan.

.

Metropol je u vreme socijalizma postao mnogo više od hotela. Bio je istočni prozor u zapadni svet, gde su odsedali slavni gosti o kojima su Beograđani do tada mogli samo da čitaju u novinama. U vreme održavanja Konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja 1961. na prijemu u Metropolu prisustvovalo je 30 šefova država i vlada i tri hiljade zvanica.

Danas se istorija hotela nastavlja na najvišem stepenu, održavanjem brojnih manifestacija.

U 2002. godini, veliki požar je zahvatio hotel koji je kompletno uništio poslednja dva sprata. Ostatak hotela je ostao otvoren kroz naredne godine. Hotel je zatvoren 2007. godine zbog kompletnog renoviranja i otvoren je opet u junu 2012. kao hotel sa 5 zvezdica.

U jesen 2012. je zvanično postao član hotelskog lanca Starwood, pod luksuznom kategorijom. Renovirani hotel je bitno unapredio hotelsku infrastrukturu Beograda, nudeći jedinstvene usluge koje će omogućiti Beogradu da privuče važne internacionalne događaje. Kompletna ulaganja u renoviranje, uključujući otkupnu cenu je bila približno 120 miliona evra.[

Limegrove Spa – oaza na nivou koji privlači i Beograđane

Hotel ima spa centar koji se prostire na više od 1200 kvadratnih metara. Ima saunu, hidromasažnu kadu, parnu sobu, teretanu, sobu za vežbanje i prostor za opuštanje.

Limegrove je wellness koncept sa jedinstvenim i personalizovanim pristupom koji vam nudi kombinovane i uravnotežene prednosti spa tretmana i rituala, fizičke spremnosti, lepote i ishrane. Specijalisti u svakoj od ovih oblasti sarađuju – i pre svega sa vama – da bi postigli rezultate koje želite i trebate, sve u nadahnjujućem okruženju. U stvari, Limegrove je način života koji će vam pomoći da se osećate bolje, izgledate bolje i živite bolje.

Budući da je svaki pojedinac drugačiji, Limegrove vam nudi prilagođeni doživljaj: od odgovarajućeg tretmana lica ili masaže u svakom trenutku, do fitnes programa koji odgovaraju vašoj dnevnoj rutini; od šminkanja za svaku priliku, do lepih i negovanih ruku, nogu i noktiju.

Da biste maksimizirali vrednost principa Limegrove, uživaćete u svom personalizovanom iskustvu Limegrove u spokojnom i sofisticiranom okruženju koje pogoduje zdravlju, opuštanju i podmlađivanju.

Limegrove Fitness & Spa u Metropol Palace-u osvojio je prestižnu nagradu World Luxury Spa u kategoriji „Luxury Country Spa“ za Srbiju.

  • Nagrada za Limegrove Spa 2015
  • Limegrove Spa Award 2016
  • Limegrove Fitness & Spa u Metropol Palaceu osvojio je nagradu Luksuzni Spa godine 2017. koju dodeljuje Luxury Travel Guide.

Lokacija u Beogradu idealna za poslovni svet i turiste

Zgrada parlamenta i crkva Svetog Marka su u blizini. Palata Metropol nalazi se na 10 minuta hoda od Knez Mihailove ulice sa brojnim mogućnostima za kupovinu, istorijskom tvrđavom Kalemegdan i boemskim delom Skadarlije.

Glavna autobuska i železnička stanica udaljena je 1,5 km, a autoput A1 2 km od hotela. Međunarodni aerodrom Nikola Tesla udaljen je 20 km. Hotel Metropol Palace nudi uslugu prevoza do aerodroma uz doplatu. Ukoliko tražite povoljan prevoz sa i do aerodroma, tu su i Belano usluge transfera u svakom momentu.

Palilula je odličan izbor za putnike koje zanimaju istorija, obilazak i noćni život.

Prema nezavisnim recenzijama, ovo je omiljeni deo Beograda gostiju koji kroz njega prolaze, a slično misle i naši gosti Belano apartmana, pored luksuznih stanova na Novom Beogradu idealnih zbog parkinga u Beogradu.

Zanimljivosti vezane za hotel Metropol u Beogradu

  • Mnoštvo Beograđana je satima 1959. uzalud čekalo Luja Armstronga ispred ulaza u hotel, pitajući se zašto slavni muzičar stalno sedi u hotelskoj sobi. Za to vreme, veliki Sačmo je ulazio i izlazio u hotel kroz garažu.
  • Metropol je skraćeni oblik starogrčke reči metropolis, koja se sastoji od reči meter, majka i polis, grad. U Heladi su se metropolama nazvali gradovi-matice koji su imali kolonije, a danas ova reč znači „grad koji je centar javnog života ili neke delatnosti”.
  • Nijedan svečaniji prijem u Belom i Starom dvoru nije mogao da prođe bez hrane iz Metropola, dok se mišljenje šefa Metropolove kuhinje Martina Ćoze uzimalo u obzir prilikom sastavljanja državničkih menija za sve obroke od Briona i Bleda do Beograda.
  • Tokom posete kraljice Elizabete Beogradu 1972. celokupan svečani ručak i svi poslužitelji bili su iz Metropola jer su samo oni ispunjavali standard vrhunske usluge za visoku gošću.
  • Titovi brojni novogodišnji dočeci u Metropolu postavljali su standard proslava u Beogradu. Hotel je nudio i drugu razonodu, od najluksuznijeg kazina u gradu tokom ‘60-ih, do najboljeg striptiz kluba tokom ‘70-ih i brojnih poznatih diskoteka i klubova u narednim decenijama.
  • Kirk Daglas je nekom prilikom menadžeru Metropola pohvalio osoblje: „Jutros sam se u foajeu ispričao sa jednim službenikom hotela. Neverovatno koliko je znao o svetskom i srpskom pozorištu.” Slavni glumac nije znao da je, zapravo, razgovarao sa Jovanom Ćirilovim, čuvenim srpskim teatrologom.

Beograd – lokacija za romantiku po povoljnim cenama

Parovima se posebno sviđa lokacija – ocenili su je 9,1 za opciju za izlet za dve osobe.

Ukoliko želite romantični vikend u Beogradu, probajte i neki od Belano spa apartmana u Beogradu, romantičnih luksuznih apartmana u Beogradu sa saunom i jakuzzi kadom. Divan poled uglavnom je samo bonus, a besprekorna čistoća i vrhunska udobnost svakog našeg stana u Beogradu se podrazumevaju.


BELANO.RS APARTMANI: Ukoliko pak želite stan na dan, tj. ceo apartman na raspolaganju u Beogradu

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, pronađete rešenje u vašoj potrazi za stanom na dan ili apartmanom u Beogradu, pa se nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd.

.

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili i tražite apartman u Beogradu sa porodicom, u paru ili poslom, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu ili obavite svoje poslove, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.